18.9.2016

3 Google Analytics vinkkiä blogin kehittämiseen

Google analytics on taivoitteellisesti bloggaavien ehdoton työkalu. Sen avulla pystyy kehittämään paljon omaa blogiaan ja voi asettaa itselleen tarkempia tavoitteita. Keräsin tähän postaukseen kolme vinkkiä miten käyttää Googlen analytics palvelua mahdollisimman tehokkaasti.

3 Google Analytics vinkkiä blogin kehittämiseen

 

Google analytics tilille kirjautuessa joutuu ensin tekemään muutamia teknisiä vaiheita, ennen kuin pääsee varsinaisesti aloittamaan. Netti on täynnä ohjeita ja Google analytics tilin luominen kannattaa ja pieni vaivannäkö alussa palkitsee aivan varmasti. Bloggerin ja wordpressin omat tilastot eivät kerro yhtä hyvin ja tarkasti kävijöistä, joten jo siksikin Google analytics tilin luominen on hyvä tehdä. Saat Google analyticins kautta tulostettua itsellesi tai yhteistyökumppaneille myös varsin käyttökelpoista materiaalia, kun opit sitä käyttämään.

1. Erota yksilöidyt kävijät ja sivunäytöt toisistaan

Suurin osa bloggaajista, joita olen auttanut alkuun Google Analyticsin kanssa sekoittaa yksilöidyt kävijät ja sivunäytöt keskenään. Monesti bloggaajat haluavat kertoa kävijämääräkseen sivunäytön, koska se on lähes poikkeuksetta selkeästi isompi luku verrattuna yksilöityihin kävijämääriin. Jos siis minä vierailen blogissa ja klikkaan monella eri sivulla lasketaan jokainen klikkaus erikseen sivunäyttöihin, kun taas yksilöityihin kävijöihin lasketaan vain ensimmäinen klikkaukseni, vaikka olisinkin viettänyt tunnin blogissa kierrellen sivulta toiselle. Yksilöidyt kävijät siis kertovat tarkemmin sen kuinka moni eri ihminen vierailee päivässä, viikossa tai kuukaudessa blogissa. Sivunäytöt ovat toki myös loistava ja hyvin tarpeellinen luku kertomaan miten paljon lukijat jaksavat lukea ja viettää aikaa eri sivuilla. Ammattibloggaaja kertoo rehellisesti sekä yksilöidyt kävijät että sivunäytöt yhteistyökumppaneille. Itse olen aina halunnut kannustaa läpinäkyvyyteen ja haluan aina myydä blogini palveluja asiakkaille niin, että heillä on tunne siitä, että he tietävät täysin mistä maksavat. Lukijamäärät eivät suinkaan ole ainut asia kokonaisuudessa, mutta varsin iso ja tärkeä osa sitä.

2. Seuraa mistä blogiisi tulee liikennettä

Google analytics tilin vasemmassa reunassa on vaihtoehtoja ja hankinta– kohdasta viittaukset kohdan kautta pääsee tarkistamaan haluamaltaan ajalta liikenteen lähteitä, joiden kautta blogiin löydetään. Tämän työkalun avulla pystyt keskittymään esimerkiksi tarkemmin niihin sosiaalisen median kanavoihin, jotka blogisi kohdalla toimivat parhaiten. Esimerkiksi Mona’s Daily Style kävijöistä iso osa tulee sosiaalisen median, kuten Facebookin ja Instagramin kautta.

3. Selvitä ketkä blogiasi lukevat ja mitä he haluavat lukea

Yleisö sarakkeesta löytää tietoa blogin kävijöiden sukupuolesta, iästä ja sijainnista. Esimerkiksi Mona’s Daily Style blogin suurin lukijakunta on 25-34 vuotiaita naisia (52%). Kesän aikana lukijani ovat halunneet selvästi eniten lukea hääaiheisia postauksia. Yksittäisten postauksien kävijämääriä pystyy tarkistamaan käyttäytyminen ja sitä kautta kaikki sivut sarakkeen kautta. Google analyticsin lisäksi on myös erittäin toivottavaa tietysti kysyä lukijoilta suoraan mitä he haluavat lukea blogistasi ja aina on muutenkin mielenkiintoista kuulla itse lukijoilta heistä itsestään tarkemmin. Blogien kommentointi on kuitenkin vuosien aikana (suuren blogimäärän vuoksi ehkäpä? ) laskenut selkeästi, joten Google analytics on oiva apu saamaan selville edes hieman lukijoiden kiinnostuksen kohteista. Bloggaaminen ensisijaisesti omien mielenkiinnon kohteiden mukaan on tietysti äärettömän tärkeää, mutta mielestäni on myös hyvin tärkeää ottaa huomioon lukijoiden toiveet. Bloggaamisessa parhautta on vuorovaikutus ja yhdessä luominen.

Näiden lisäksi Google analytics mahdollistaa monen monen muunkin asian tarkastelemisen ja raportoimisen. Jokaisesta kohdasta saa helposti luotua prd tulosteen, jonka voi tarvittaessa lähettää eteenpäin.  Mikäli haaveilet blogin kasvusta tai ammattibloggaamisesta, etkä ole vielä kirjautunut Google analyticsin käyttäjäksi, kehoitan laittamaan oman tilin pystyyn samantien! :)

Toivottavasti näistä oli vinkkiä monelle! Mikäli teillä on antaa hyviä Google analytics vinkkejä, joista olette saaneet paljon apua blogin kehittämisessä niin laittakaa ihmeessä kommenttia ja jakakaa kokemukset.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Erica
  18.9.2016 at 15:38

  Google Analytics on kyllä hauska työkalu! Muistan vieläkin kuinka jännää oli ensimmäisinä kertoina (ja okei vieläkin) tutkia niitä tilastoja :D

  • Reply
   Mona
   19.9.2016 at 07:56

   Kyllä ja opittavaa riittää ihan loputtomiin :D

 • Reply
  Pinja
  18.9.2016 at 19:26

  Google Analytics on ihan huippu! Rakastan ihan vaan tutkia kaikkea sitä dataa mitä sieltä saa selville :D Yhtenä vinkkinä mun on kuitenkin pakko lisätä, että ainakin omalla kohdallani piti Bloggeriin vielä syöttää erikseen joku GA-koodi/tunniste, jotta tietoja alkoi näkymään. Ennen kuin itse tajusin asentaa Google Analytcisin toimimaan ihan kunnolla tuskastelin monta viikkoa kun tilastot näyttivät niin surullisilta, vaikka bloggaamisessa ei pitäisikään miettiä liikaa numeroita :)

  • Reply
   Mona
   19.9.2016 at 07:57

   Niin on :) Ja hyvä pointti! Tuo alku tosiaan vaatii pieniä ponnistuksia, mutta kaiken sen vaivan arvoista:) Bloggerissa taitaa nykyään olla valmiiksi asetuksissa täppä mihin tunnisteen voi lisätä? Muistelisin, että silloin kun itse alotin se piti vielä viedä erikseen html:ään…

   • Reply
    Pinja
    19.9.2016 at 21:24

    Piti ihan itekin vielä tarkistaa, mutta joo on! Asetukset + Muu niin löytyy! :D

 • Reply
  Tiina/ Fitfatmama
  19.9.2016 at 10:18

  Hyvä postaus ja itsekin aina aika ajoin käyn tutkimassa mitä postauksia on luettu eniten yms :)

 • Reply
  Tuula / Tuula's life
  20.9.2016 at 00:25

  Kiitos hyvästä postauksesta.
  Vielä kysyisin: Ovatko yksilöidyt kävijät sama kuin käyttäjät? GA käyttää käyttäjätermiä. Istuntoja on enemmän kuin käyttäjiä. Mikä ero on istunnoilla ja käyttäjillä?
  Kiitos etukäteen, jos vielä ehdit vastata tähän.
  Kaunista syysviikkoa!

  • Reply
   Mona
   27.9.2016 at 19:27

   Moikka Tuula!!! :)

   Pahoittelut, että viime viikon tohinoissa jäi vastaaminen!
   Elikkäs tässä suora selitys noiden eroille:
   ” Istunnot vs. käyttäjät
   Analytics mittaa sekä istuntoja että käyttäjiä tilissäsi. Istunnot tarkoittavat kaikkien käyttäjien yksittäisten istuntojen määrää sivustossasi. Jos käyttäjä ei ole aktiivinen sivustossa vähintään 30 minuutin ajan, kaikki tämän jälkeen tapahtuvat toiminnot kuuluvat uuteen istuntoon. Jos käyttäjä lähtee sivustosta ja palaa sinne 30 minuutin kuluessa, käyttö lasketaan mukaan alkuperäiseen istuntoon.

   Käyttäjän ensimmäinen istunto millä tahansa ajanjaksolla katsotaan uudeksi istunnoksi ja uudeksi käyttäjäksi. Kaikki saman käyttäjän myöhemmät istunnot valitun aikajakson aikana lasketaan uusiksi istunnoiksi, mutta ei uusiksi käyttäjiksi. ”
   Eli lyhykäisyydessään käyttäjät on se sama asia kuin uniikit yksilöidyt lukijat ja täten siis blogien kannalta oleellisempi tieto:)

  • Reply
   Mona
   27.9.2016 at 19:28

   Kiitos Tiina, tosi kiva kuulla :) Ja tosiaan tuolta saa paljon mielenkiintoista dataa luotua :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *