17.9.2016

Miksi meditoida?

Kesän jälkeen syksyn kiireet voi tuntua raskailta ja fyysisen väsymyksen sijaan esiin voi nousta enemmänkin henkinen väsymys. Työt, koulu ja muut arjen kiireet voi viedä niin paljon aikaa ja energiaa, että huomaa pienten asioiden muuttuvan isoiksi. Haluankin muistuttaa heti näin alkusyksystä, että on tärkeää muistaa pitää huolta omasta mielestä. Erityisesti silloin, kun arki tuntuu hektiseltä tai energiaa tuntuu muuten olevan vain vähän.

Miksi meditoida?

Meditaatio on mielen harjoittamista ja kuulostaa usein huuhaalta risti-istunnassa hyräilyltä. Se toki voi olla sitäkin, mutta ensisijaisesti meditaatio on mielen harjoittamista vahvemmaksi. Ei mitään sen ihmeellisempää. Jokainen tietää, että kehoa pitää rasittaa liikunnalla, jotta se vahvistuu ja hyvinvointi pysyy yllä. Sama pätee mieleen. Sitä pitää harjoittaa, jotta se pystyy kestämään enemmän ja jotta voit itse olla mieltäsi vahvempi.

Me ihmiset ollaan erikoisia juuri meidän mielen ja erityisesti tunteiden takia. Ilman vahvoja tunteita, ei olisi kehittymistä eikä päämääriä. Olisi ainoastaan selviytymistä.

Miksi meditoida?

Tunteet ovat joka saralla hyväksi. Hyvät tunteet ovat ne, joita janoamme ja joita kohti pyrimme. Myös huonot tunteet kuuluvat elämään ja ne saavat hyvät tunteet entistäkin arvokkaampaan asemaan. Jokaisella meistä on huonoja hetkiä. On meistä itsestämme kiinni jäämmekö pitämään niistä kiinni vai annammeko huonojen tunteiden lipua tummien pilvien lailla pois. Tummat pilvet voivat myös sataa kaatosateena meidän niskaamme, mutta aina sateen jälkeen paistaa aurinko.

Meditaatio auttaa ymmärtämään kaikkia tunteita. Positiivisia, negatiivisia ja myös neutraaleja. Meditointi auttaa meidän mieltä keskittymään olennaiseen. Siihen tunteeseen mitä me elämältämme eniten haluamme. Onkin hyvä kysyä itseltään säännöllisesti, joka päivä – Mikä on se tunne, jonka kanssa haluan elää?

Miksi meditoida?

Meditoida voi todella monella tavalla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa. Ei aina tarvitse istua jalat ristissä lattialla sormenpäät koskettaen toisiinsa ja silmät kiinni. Ei myöskään ole pakko laittaa rentouttavaa musiikkia taustalle ja lausua mantroja. Kaikki lähtee itsestään. Moni sanoo meditaation olevan vaikeaa, koska ei pysty keskittymään. Kuka sanoi, että meditointi oli helppoa? Ei leanvedotkaan ole helppoja, ainakaan minulle. Olen itse kuvaus suoraan sanakirjasta kohdasta tempperamenttinen ja kärsimätön. Meditointi ei todellakaan ole minulle luonnollisin tapa olla. Sen avulla olen kuitenkin askel askeleelta kehittänyt omaa mieltäni ja heti aloitettuani hämmästyin miten nopeasti meditaatio kehittää sitä. Vaikutuksen oikeasti huomaa arjessa. Olen edelleen oman polkuni aivan alkupäässä, mutta se siinä hienoa onkin. Jos muutamassa vuodessa voi kehittyä jo huomattavasti, mitä vuosikymmen voi tuoda mukanaan?

Miksi meditoida?

Kannustan koko sydämestäni jokaista kokeilemaan meditaatiota. Aloita ihan pikkujutuilla. Älä kuvittele hommaa hihhulointina. Jätä maagiset meditointimantrat aluksi välistä ja kokeile vaikka vaan hengittää ihan tosi syvään. Keskity vain hengittämiseen. Jos (kun) ajatus lähtee karkaamaan sano sille “MOI! Kiva, kun poikkesit!” ja palauta taas mieli takaisin hengitykseen. Seuraavaksi, kun huomaat, että mielessä vieraili jo ensi viikon ruokalista, äidin synttärilahja, ostoslistalta unohtuneet lasten paskavaipat ja vielä naapurin takapihan kuihtunut kukkakin, niin sano niille taas “MOI! Kiva, kun poikkesitte!” ja palaa taas uudelleen hengitykseen. Välillä nämä mielen vierailijat käyvät pikavisiitillä, välillä huomaat, että ne jäi koko viikonlopuksi, mutta tärkeintä on, että huomaat ne jossain vaiheessa, jonka jälkeen hyväksyt, kiität ja palaat taas takaisin siihen perimmäiseen eli hengitykseen. Muutaman minuutin meditoinnilla päivässä on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Saattaa kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei taatusti ole. Eikä sen kuulukaan olla!! Joka hemmetin viikonlopun vierailijan jälkeen, kun palautat mielen takaisin hengitykseen olet vahvempi. Opit käsittelemään ja opit kuuntelemaan omaa mieltä paremmin.

Kuuntele itseäsi ja opi löytämään ovi, jonka taakse kurkkaamalla pääset todella minuuteesi, etkä vain anna pinnallisen mielen tehdä omiaan. Muista, että meillä jokaisella on valtava työkalu käytettävänä. Se ei ohjaa sinua, vaan sinä ohjaat sitä.

Pictures, Joonas Laine / edited by me

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sandy S
  18.9.2016 at 09:13

  Tämä on itsellenikin hyvin ajankohtainen aihe. Niinkuin omalla puolella kirjoittelin elämässäni on tällä hetkellä menossa hyvin haastava vaihe, ja meditaatiota olen saanut voimaa pysyä rauhallisempana ja keinoja selvitä arjessa eteenpäin.

  • Reply
   Mona
   18.9.2016 at 13:39

   Kiitos Sandy kommentista. Hieno, että olet saanut meditaatiosta apua.<3 Se on kyllä valtava voimavara elämän kaikissa käänteissä.

 • Reply
  Mariem
  19.9.2016 at 19:45

  Mona olet ihana, jo tekstiä lukiessa tuli rauhallinen olo :) Muistutit taas miten tärkeää on ottaa aikaa itselleen. Pidän muutenkin kovasti blogistasi, Krakova on matkakohteiden kärkipäässä postaustesi ansiosta. Mukavaa syksyä ja paljon lisää rakkautta elämääsi <3

  • Reply
   Mona
   19.9.2016 at 19:53

   Voiii kiitos niin ihanasta ja piristävästä kommentistasi:) Ja JES, tavoite saavutettu, mikäli olen saanut Krakovaan matkasuunnitelmia aikaiseksi;) Krakova on ihana ja tavoite on hehkuttaa sitä mahdollisimman paljon :) Alkukeväästä loppusyksyyn kannattaa ajoittaa Krakovan matka <3 :) Koitan saada syksyn ja talven aika koluttua monta monta ravintolaa vielä lisää niin saan kattavasti tänne kuvia ja fiiliksiä ;)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *