15.7.2016

Meditaatio stressin poistoon

Kesän pitäisi usein olla sitä vuoden rentouttavinta aikaa, mutta monelle kiireet kasaantuu nimenomaan kesällä lomien tai juhlajärjestelyjen vuoksi. Olen monesti aikaisemminkin kirjoittanut meditaation avusta stressiin ja kiireeseen, mutta tässä lienee aihe, josta ei voi liiaksi kirjoittaa ja muistuttaa.

Keräsin viisi helppoa ja ihanaa tapaa meditoida kesän aikana.

Meditaatio stressin poistoon

1. Tietoiset kävelylenkit

Auringon paistaessa tai vaihtoehtoisesti lämpimän kesäsateen alle on ihana lähteä kävelylenkille. Jätä tällä kertaa välistä rankka hikilenkki ja pyri keskittymään koko kävelyn ajan tiiviisti tähän hetkeen. Jätä kuulokkeet ja puhelin kotiin. Vietä hetki aikaa vain ja ainoastaan itsesi kanssa. Pyri keskittymään mahdollisimman vahvasti omaan hengitykseen ja kehon tuntemuksiin. Sen lisäksi aisti ympärillä olevaa kauneutta. Ajatukset kiireistä tai seuraavan päivän to do listasta tulevat automaattisesti jossain vaiheessa mieleen, mutta hyväksy ne. Anna mieleen putkahtavien ajatuksien tulla, mutta anna niille myös lupa jatkaa matkaa. Kun huomaat ajatuksen tulevan mieleen hengitä muutaman kerran syvään sisään ja jatka oman kehon tuntemuksia ja keskity ympärillä oleviin ääniin, tuoksuihin ja kauniisiin asioihin.

2. Skannaa itsesi uneen

Nukkumaan mennessä monesti murheet ja huolet tulevat vahvasti esille. Mieli käy vilkasta satua ja unenpäästä voi olla vaikea saada kiinni. Itselläni on äärimmäisen hyvät unenlahjat, mutta pyrin silti joka ilta rauhoittamaan mielen ja käyn kehon tuntemuksia läpi ennen nukahtamista. Hengitän muutaman kerran hyvin syvään sisään (pallea hengitystä), jonka jälkeen lähden tietoisesti käymään läpi koko kehon päästä varpaisiin. Monesti nukahdan jo ennen, kuin ehdin varpaisiin asti, mutta jo muutaman minuutin ajatus-skannauksella olo on todella rentoutunut ja mieli armollinen.

3. Joogaa

Joogan ei aina tarvitse olla vaikeita asanoita ja tarkkoja aurinkotervehdyksiä. Joskus on ihana vain istua matolle, pyöritellä ranteita, hieroa käsiä ja vääntää kasvoja. Kuuntele omaa kehoa ja liikuta sitä sen omilla ehdoilla. Venytä ja pyöritä niin kuin hyvältä tuntuu. Ota kaikki kehon tuntemukset kiitollisena vastaan. Älä pakota kehoa mihinkään vaan nauti ja ole uteliaalla tutkimusretkellä sen kanssa. Anna muiden ajatusten taas tulla ja mennä. Keskity vahvasti vain tähän hetkeen ja omaan kehoon. Kesällä voit ottaa joogamaton mukaan myös vaikka rannalle tai puistoon.

Meditaatio stressin poistoon

4. Halaa ja hengitä toisen tahdissa

Mikäli asut puolison kanssa pyydä saada yhteistä rauhallista haliaikaa vähintään viisi minuuttia. Ilman sanoja ja tai muuta fyysistä kosketusta, keskity vain halaamaan rakastasi. Toisen läheisyydessä pyri keskittymään myös hengitykseen ja tasaa oma hengityksesi toisen kanssa samaan tahtiin. Tämä hengityskikka auttaa myös monissa muissa tilanteissa kiinnittymään hetkeen. Kahvilla ystäväsi kanssa ollessasi keskity pienen pieni hetki ystäväsi hengitykseen ja kiinnitä omasi samaan tahtiin. Kuulostaa hassulle, mutta suosittelen kokeilemaan, tämä nimittäin toimii! ;)

5. Tanssi

Aina hyvä vaihtoehto poistaa stressiä ja lisätä omaa hyvinvointia. Lempimusa taustalle täysillä ja keho tanssimaan musiikin tahdissa! Älä mieti miltä tanssi näyttää vaan nauti jokaisesta musiikin mukana tuomasta ilon pisarasta.

Meditaatio stressin poistoon

(adlinks) / Shoes, Adidas (on sale HERE) / Pants, Nike (HERE) / Top, Adidas (HERE

Pictures, Maria Karttunen

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Saila
  18.7.2016 at 10:16

  Käveleminen on muuten aivan erilaista ilman musiikkia! Totesin sen taas eilen, kun vaan kävelin rauhassa metsässä ilman mitään ylimääräisiä ärsykkeitä. Niin rentouttavaa! Ihanaa kesänjatkoa ja ihania häitä! :)

  • Reply
   Mona
   18.7.2016 at 10:20

   No eikös :) Ja kiiitos paljon <3 <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *