26.8.2015

Kirjavinkki: Hyvän mielen vaatekaappi

hyvänmielenvaatekaappihyvänmielenvaatekaappi2

Täydellinen vaatekaappi ja tietysti täydellisillä vaatteilla. Siinä lienee lähes jokaisen naisen haave. Satuin nyt vasta saamaan käsiini Rinna Saramäen kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, kun ystäväni sen jätti lainaluettavaksi.

Kirja itsessään on omaan makuuni hieman turhan “runsas” ja teksti puuduttaa kärsimätöntä luennettani ajoittain, mutta pääosin kirjan sanoma ja vinkit ovat loistavia! Heti alkuun Saramäki herättää lukijan todella ajattelemaan ja tunteita nousi vahvasti pintaan, kun pohdin vaatteiden alkutuotantoa Aasian halvoissa maissa. Nämä asiat ovat olleet pitkään tiedossa, mutta Rimma kirjoitti aiheesta todella koskettavasti.

Kirja kannustaa vastuulliseen ja harkittuun vaatteiden hankintaan, muttei kuitenkaan tuomitse muodin rakastajia täysin vaan nimenomaan herättää ajattelemaan, että pienillä valinnoilla voi saada paljon hyvää aikaiseksi.

Kirja kannattaa ehdottomasti lukea mikäli on huomannut omissa vaatteiden kulutustottumuksissa välinpitämättömyyttä tai on huomannut, että oma vaatekaappi pursuaa liikaa eikä koskaan tunnu olevan mitään päällepantavaa.

Tässä poimittuna kirjasta muutama vinkki siihen miten tyhjentää vaatekaappia!

Hankkiudu eroon vaatteesta,

 • josta et yhtään pidä
 • joka kutittaa tai hankaa
 • joka tuntuu epämukavalta joko fyysisesti tai henkisesti
 • josta et keksi missä sitä käyttäisit
 • joka ei sovi tyyliisi tai vartaloosi
 • jonka muokkaaminen sopivaksi vaatisi enemmän vaivaa kuin tuottaa iloa.

Ihan perus juttuja, mutta vaatekaappia siivotessa näistä on hyvä muistutella itseään.

Itse olin juuri eilen vaatteidenvaihtoiltamissa, joka on myös mielestäni aivan järjettömän hyvä idea! Toisen roska, kun voi aina olla toisen aarre. Ystävien kanssa on muutenkin hauska istua iltaa ja samalla penkoa toisen tuomia juttuja ja kuulla tarinoita niiden takana. Mikäli tavaraa jää vaihtoiltamista on ne helppo koota siitä hyväntekeväisyyteen vietäväksi. Moninkertainen ilo!

Onko Hyvän mielen vaatekaappi monelle teistä tuttu? Ja mikäli teillä on jakaa kivoja vinkkejä täydellisen vaatekaapin rakentamisessa niin laittakaa ihmeessä kommenttia.:)

Have you heard about the book called Hyvän mielen vaatekaappi? It might be unknown for my foreign readers but the basic idea is that we can use our closet in a way that it makes the world better place and supports sustainable development. I am sure that you can find the book also in English and it is definitely worth reading!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Reetta V.
  26.8.2015 at 20:05

  Tuo pitää ehdottomasti lukea. Mun mielestä kyllä sellaiset vaatteet, mille ei oikeastaan ole käyttöä, mutta jotka tekee jollakin tavalla aina onnelliseksi, pitää säästää kaapissa! :)

 • Reply
  SuviAnni
  26.8.2015 at 20:47

  Tuttu on! :) Tykkäsin tosi paljon, vaikka en ihan kokonaan olekaan jaksanut lukea. Toisaalta olen taas palannut parhaisiin kappaleisiin uudestaan ja uudestaan. Yksittäisenä kohtana on jäänyt mieleen se, että Saramäen mukaan ihanien vaatteiden kokoelma ei ikinä tule täydelliseksi, vaikka ostaisi jokaisen vastaantulevan. Tämä jotenkin herätti miettimään, miksi niitä ihania juttuja pitää haalia, jos ei niitä tule käyttäneeksi/ehdi käyttää.

  Täälläkin on täydellinen vaatekaappi tavoitteena ja olen soveltanut sen esiin kuorimiseen sekä Saramäkeä että KonMaria (joskaan en ole itse lukenut suoraan): kaikkien vaatteiden tulisi olla iloa tuottavia ja ns. täydellisiä, niiden tulee olla säännöllisessä käytössä, jokaiseen käyttötilanteeseen pitäisi löytyä jotain ja uuden ostamisessa on käytettävä hyvin vakavaa harkintaa. Saramäen ansiosta motivoiduin myös pitämään shoppailupäiväkirjaa ja se on ehkä ollut kaikkein suurin askel eteenpäin, suosittelen todellakin! Rahaa vaatteisiin meni todella paljon enemmän kuin kuvittelin. Nyt on paitsi rahanmeno myös uusien tavaroiden virta hallussa, vaikka välillä virhearviointeja tapahtuu joskus. En ole minimalisti ja rakastan vaatteita, joten minulla tavoitteena on noin 100 vaatekappaleen valikoima (poislukien alus-, koti-, mökki- ja urheiluvaatteet), aika lähellä jo ollaan. Lähtötilanne oli jotain +400 :D On tässä pari vuotta mennyt kärsivällistä karsimista, kerralla en ole tilannetta pystynyt hahmottamaan.

 • Reply
  Kata
  26.8.2015 at 21:44

  Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja! Mun pitäisi kyllä alkaa miettiä käyttämiäni vaatteita eettisyyden ja ekoIogisuuden kannalta. Varsinkin alesta tulee helposti ostettua vaatteita, joista en eden pidä. Kokeilen nyt syksyllä projekti 333:sta, eli kolmeksi kuukaudeksi valitaan 33 vaatetta. Itse nyt ekalla kerralla jätän omasta 33:stani pois korut, kengät ja laukut, vaikka ne pitäisi laskea mukaan. Mulla on sen verran vaatteita kaapissa, etten osaa ikinä valita päällepantavaa. Helpompi valita pienemmästä määrästä, toivottavasti projektin myötä oma tyyli vielä vähän selkiintyisi :)

 • Reply
  Pinja
  27.8.2015 at 09:05

  Mä oon monta kertaa kirjakaupassa tätä kirjaa katellut ja pyöritellyt kädessä, mutta ainakaan vielä ei ole päätynyt kassalle asti. Kuulostaa kyllä hyvältä kirjalta, saa nähdä lähteekö joskus mukaan :)

 • Reply
  Erica
  27.8.2015 at 10:42

  Suosittelen katsomaan Netflixistä The True Cost-nimisen dokumentin. Siinä on hyvin kiteytetty vaateteollisuuden ongelmat, niin eettiset kuin ekologisetkin. :)

 • Reply
  Outi Karita
  28.8.2015 at 05:15

  Mä oon kuluneen vuoden aikana siivonnut vaatehuonettani isolla kädellä ja homma saijatkoa nyt taas syksyn hiipiessä. En halua vaatehuoneen hyllyjen pursuavan vaatteita joita en edes juurikaan käytä. En ole kirjaa lukenut, mutta noita pointteja olen aikalailla noudattanut. Haluan vaatehuoneesta kauniin ihan joka suhteessa :) Eettisyyttä voisi vaatevalinnoissa varmasti enemmänkin miettiä.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.