25.4.2015

Tee työtä, jota rakastat

Työ on suuri osa elämää ja vie valtaosan päivästä. Monet meistä haaveilevat täydellisestä työstä tai siitä, ettei tarvitsisi tehdä töitä lainkaan. Siitä huolimatta raadetaan niska limassa, perse hiessä toimistolla (tai muussa työympäristössä) naama väärinpäin. Aika kärjistettyä kyllä, mutta valitettavan usein ei kuitenkaan kovin paljon liioiteltua.

uluwatu11

Tänä päivänä lähes jokaisessa työympäristössä vaaditaan työntekijöiltä enemmän ja enemmän. Työ saattaa imeä kaikki energiat ja sysätä ihmisen sohvan pohjalle ja pahimmassa tapauksessa burn outin takia sairaslomalle.

Olen itse tehnyt töitä 15- vuotiaasta asti ja työkokemusta on karttunut monelta alalta. Urapolku on kulkenut mansikan poiminnasta toimistolle perintäkäsittelijäksi ja sittemmin yrittäjäksi. Olen nuoresta iästä huolimatta saanut todella paljon arvokasta kokemusta erilaisista tehtävistä. Jokainen tekemäni työ ja niiden kautta saamani kokemus ovat olleet syy siihen, että voin tällä hetkellä sanoa tekeväni työtä, jota rakastan ja voin olla omista saavutuksistani ylpeä.

Olen kokenut työympäristössä tunteet laidasta laitaan. Täydelliset epäonnistumisen tunteet, ristiriidat kollegoiden kanssa, yrityksen konkurssi, huikeat onnistumiset, itsensä ylittäminen, riskien ottaminen, riittämättömyyden tunteminen, uupuminen, osastojohtajan edessä itkuun purskahtaminen, elämän mittaisten ystävyyssuhteiden luominen, monien uusien taitojen oppiminen ja ennen kaikkea kasvaneet vuorovaikutustaidot hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

Olen aina ollut todella kiinnostunut työmotivaatiosta ja siitä miten yrityksen henkilökunnan saa antamaan parhaan panostuksen. Olen pitkään pohtinut erilaisia keinoja, miten olisimme kaikki mahdollisimman tyytyväisiä työympäristössä. Aihe on hyvin moninainen eikä siihen mitenkään riitä yksi postaus, mutta päätin tarttua aiheeseen täällä bloginkin puolella, koska työ puhututtaa ja varmasti mietityttää meitä monia. Lisään sivupalkkiin vielä Uskon unelmiin- tunnisteen ja tulen keräämään aiheeseen liittyvät postaukset sen alle.

Keräsin ensimmäisenä viisi kohtaa, joilla voi itse vaikuttaa omaan jaksamiseen ja työmotivaatioon silloin, kun työ ei tunnu kaikkein mielekkäimmältä.

Mitä siis tehdä, jos työpaikka ja työ tökkii? Mistä lähteä liikkeelle?

1. Kirjaa ylös positiiviset asiat

Kaikesta löytyy aina jotain positiivista. Etsi työsi positiivisia puolia ja kirjoita ne kaikki ylös. Mikäli teet toimistotöitä, lisää lista positiivisista asioista itsellesi johonkin näkyvälle paikalle. MIkäli työsi on liikkuvaa tallenna oma positiivisuuslistasi vaikka kännykän näytölle tai kalenteriin muistuttamaan joka päivä hyvistä asioista.

Kun keskityt enemmän hyviin puoliin huonojen sijaan, alat nähdä työn huomattavasti mukavampana. Huonojen puolien jatkuva pohtiminen lisää niiden vaikutusta ja löydätkin jatkuvasti lisää asioita, joihin et ole tyytyväinen.

Aloita myös jokainen työpäivä muistuttamalla itseäsi vähintään viidestä asiasta, joista saat työn kautta olla kiitollinen. Ole yksityiskohtainen ja pyri löytämään joka päivä uusia asioita.

uluwatu12

2. Pidä huolta itsestäsi

Unelmaduunikaan ei suju, jos voi huonosti. Syö terveellisesti, liiku ja lepää riittävästi. Kehon ja mielen voidessa hyvin myös työnteko on antoisampaa. Riittävä unen saanti on äärimmäisen tärkeää. Vaikka olisi miten kiireinen tahansa riittävä unen saanti on äärimmäisen tärkeää. Väsyneenä tekee huonoja päätöksiä, innovatiivisuus kärsii ja sairastuu helposti, jolloin tulee huomattavasti kalliimmaksi työntekijäksi, kuin ollessaan pirteä ja energinen. Suosittelen lukemaan Arianna Huffingtonin Thrive kirjan, jossa on paljon asiaa työhyvinvointiin liittyen. Kannattaa katsoa myös ihanan Marien tekemä haastattelu Ariannasta. Löytyy täältä.

uluwatu3

3. MEDITOI

Meditointi vaikuttaa tutkitusti lukemattoman monin eri tavoin hyvinvointiin. Meditointi vähentää stressiä, auttaa kohtaamaan vastoinkäymisiä ja lisää luovuutta. Meditoinnin on tutkittu myös alentavan verenpainetta. Meditoinnista puhutaan kyllä paljon, muttei mielestäni läheskään niin paljon mitä pitäisi. Myös töissä pitäisi uskaltaa ottaa itselleen aikaa pysähtyä. Meditoida voi missä vaan ja milloin vaan. Meditointi ja tietoisuus lisää hyvinvointia ihan jokaisella elämänalueella ja myös töiden teossa.
Mikäli kokee olevansa liian kiireinen meditoimaan, juuri silloin sitä kipeimmin tarvitsee.
Monet huippumenestyjät meditoivat päivittäin. Vain muutama mainitakseni: Marie Forleo, Oprah, Richard Branson, Tony Robbins ja Steve Jobs.

uluwatu4

4. Ole aktiivinen ja usko oman työsi tärkeyteen

Itse saan lisää työmotivaatiota palautteesta. Positiivinen palaute on monelle suuri voimavara jaksaa ja kritiikin saaminen puolestaan auttaa kehittymään. Valitettavasti aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita esimiestä tai muuta työilmapiiriä sen mukaan miten hyvin siitä saa palautetta. Tällöin on tärkeää olla itse aktiivinen ja myös uskoa oman työnsä tärkeyteen. Palaa kohtaan yksi ja kirjoita itsellesi päivittäin työpäivän päätteeksi listaan vähintään muutama asia, jotka koit tekeväsi päivän aikana hyvin ja joista voit olla ylpeä.
Mikäli huomaat ajattelevasi, että joku muu ei arvosta työpanostasi eikä ymmärrä, kuinka tärkeää työsi on käännä ajatuksesi heti päinvastaisiksi. Mikäli keskityt siihen mitä et saa, niin huomaamattaan aihe voimistuu. Kun kiinnität huomion asioihin positiivisuuden kautta ja tuot myös omissa puheissasi esiin sitä miten ylpeä itse olet aikaansaannoksista myös muut ympärilläsi huomaavat asian ilman sen suurempaa ponnistelua.

uluwatu5

5. F-Word

Viimeisenä vielä kaikkein tärkein kohta. Nimittäin forgiveness eli F-word niin kuin Gabbylla on tapana sanoa.
Anteeksiantaminen päivittäin kaikille niille ärsyttäville asioille, joita kohtaa työympäristössä on suurin voimavara saada lisää motivaatiota ja jaksaa myös silloin, kun tuntuu, että kaikki ärsyttää eniten. Oli kyseessä energiaa syövä pomo, aikaansaamaton työkaveri, huonot työvälineet, liian tiukka aikataulu, epäonnistunut projekti tai oma huono asenne niin anteeksiantaminen on ensisijaisen tärkeää. Seuraavan kerran, kun huomaat valittavasi mielessäsi tai esimerkiksi kolleegallesi huonosti olevia asioita päätä antaa anteeksi. Sen sijaan, että käytät energiaasi siihen, että päivittelet epäonnistumista tai huonosti tehtyä työtä keskity antamaan anteeksi ja jatka eteenpäin. Muista erityisesti antaa päivittäin itsellesi anteeksi negatiiviset ajatukset. Varmasti jokainen meistä kerää päivän aikana lukuisia negatiivisia ajatuksia siitä miten ei pysty, ei jaksa, ei osaa tai ei vain ole riittävä. Huomioi ajatukset ja anna anteeksi.

uluwatu13

Kuvat ovat Balin matkalta ♥ Näitä katsoessa muistan nauttia hetkestä ja hengittää syvään.

Kerrothan kommenttiboksissa mitkä ovat sinun keinosi pysyä motivoituneena työelämässä? Mitkä asiat lisäävät sinun työhyvinvointiasi ja miten saat lisää jaksamista kiireen keskellä?

Follow blog on BLOGLOVIN // FACEBOOK // INSTAGRAM

Mikäli pidit tästä postauksesta, arvostan suuresti mikäli jaat sen ystävillesi alla olevan share painikkeen kautta! :)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Maiju
  25.4.2015 at 11:19

  Mun keino pysyä motivoituneena oli opiskella uusi ammatti ja päättää pysyä vanhassa ;) Mutta se oli iso herätys, että jokaisessa ammatissa on ne omat huonot puolensa ja itse pitää löytää omasta ammatistaan ne arvostettavat puolet, miksi juuri minua tarvitaan ja ymmärtää se tosiasia, että muitakin arvostettavia ammatteja on kun ns. kutsumusammatit.

 • Reply
  Krista
  25.4.2015 at 11:51

  Teen tällä hetkellä työtä, josta pidän todella paljon ja joka tuntuu mulle oikealta. Ei se unelmaduuni ole, mutta askel lähempänä sitä tavoitetta. Tällä tarkoitan sitä, että mulla on halua kehittää itseäni ja päästä uralla eteenpäin. Siinä mielessä nykyinen työ ei ole unelmaduuni, mutta lähellä sitä. Ja toisaalta tarpeeksi kaukana, että halua riittää päästä eteenpäin.

  Työpaikalla on myös suuri merkitys siinä, että jaksaako töissä ja onko työ sitä, mitä rakastat tehdä. Aloitin viime elokuussa työt uudessa työpaikassa, jo etukäteen mietin kovasti sitä, että tuliko tehtyä oikea ratkaisu mennä just kyseiseen yritykseen ja mietin myös sitä, että onkohan ala mulle oikea. Parin kuukauden kuluttua huomasin, että valinta meni pieleen ja aloin katsella uutta työpaikkaa. Tässä vaiheessa olin jo ihan täysin varma myös siitä, että tässä pitää kouluttautua uudelleen. Joulukuussa pääsin haastatteluun sellaiseen paikkaan, johon olisin jo alunperin halunnutkin. Onneksi sain paikan ja pääsin pois työpaikasta, jossa tuntui että mua ja mun työpanosta ei arvosteta ja jossa muutenkin tuntui olevan vähän kaikki pielessä. Olen kohta ollut uudessa työpaikassa neljä kuukautta ja mulla ei oo koskaan ollut näin hyvä fiilis työstä. On tosi kiva mennä töihin ja tuntuu, että olen tärkeä osa yritystä.

  Voin sanoa, että mua motivoi mielenkiintoinen työ, kehittymismahdollisuudet sekä työpäivien vaihtelevuus. Omasta asenteesta on myös hyvin paljon kiinni se, että miltä töissä tuntuu. Kannustan kaikkia tekemään asialle jotain, jos tuntuu siltä, että työt ei kiinnosta. Työpaikalla ollaan kuitenkin todella suuri osa päivästä, joten on tärkeää, että siellä viihtyy.

 • Reply
  Kristiina
  25.4.2015 at 15:00

  Ajankohtainen postaus, musta tuntuu, että valitsin sitten kuitenkin väärän alan.. Valmistun kuukauden kuluttua ja ei saakeli soikoon, mä haaveilen paluusta vanhaan duuniin sosiaalipuolelle.. Mä oon tehny paljon töitä koulun eteen, valmistun tod.näk. kiitettävin papruin. Ja nyt huomaan, että hmmmm mitä ihmettä mä teen… No, jotain hyvääkin, oon tutustunut ihaniin ihmisiin, saanu valtavasti uusia kokemuksia, sain olla ulkomailla työharjoittelussa ja noi 2 kk välein tehdyt ulkomaanreissut ei olisi mahdollisia, ellen olisi opiskellut :) lomaa on niin helppo ottaa kun siltä tuntuu :) nyt mietin, että meenkö syksyllä taas kouluun vai etsinkö työtä. Perussairaus vähän haittaa ja kokoaikaista työtä tuskin tuun enää ikinä tekemään, mutta osa-aikaisena jaksan kyllä :)

  Hassua miten pienistä asioista voi olla kiitollinen <3 pus

 • Reply
  LeAnn
  25.4.2015 at 18:50

  Minulla on ollut se onni, että saan tehdä työtä, josta nautin suunnattomasti. :) Jokainen päivä tykkään lähteä töihin. Lisäksi työyhteisö on upea. Saa aina tarvittaessa vertaistukea ja lisävoimia. :)
  Lisäksi olen tekemisissä pikkuihmisten kanssa, joilta saa palautetta heti tekemisistä. :)
  Lisämotivaatio on itsensä kehittäminen. Miten voi muuttaa toimintaa vielä paremmaksi ja mielekkäämmäksi. :)

 • Reply
  camilla
  26.4.2015 at 18:54

  Miten sattuikin. Näitä ajatuksia olen pyöritellyt viimeisen viikon tuhanteen kertaan mielessä ja eilen illalla antoi miekkonen erään tärkeän kirjan luettavakseni nimeltä menestys ja onnellinen elämä. ;) Moniin asioihin pystyy vaikuttamaan, kunhan on halua ja rohkeutta. Olet ihanan inspiroiva ja tsemppaava Mona. <3 Haleja.

 • Reply
  Mari
  1.5.2015 at 15:59

  Mä oon ajatellut aina niin, että jos työ ei enää motivoi tai ei alun alkaenkaan ole motivoinut, pitää etsiä työ, joka motivoi. Olen myös aina kokenut jotenkin vaikeaksi sen oikeanlaisen työn saamisen/löytämisen, mutta tällä viikolla olen valaistunut. Vihdoinkin.

  Olen ollut erilaisissa töissä nuoresta asti joten kokemustakin on monipuolisesti sieltä sun täältä. Olen myös nykyisessä firmassa päässyt tekemään niin monenlaista hommaa, että voin kohta alkaa kutsua itseäni onnekkaaksikin? Ensin olin duunari, mutta hain jatkuvasti työtä, joka vastaisi tradenomitutkintoa. Sitten ylenin esimieheksi, kunnes vuoden vaihteessa “alennuin” sihteeriksi, mikä sinänsä oli helpotus, koska “pääsin eroon” vastuusta, vaikka sinänsä en koe vastuuta taakkana.

  Tällä viikolla pääsin tekemään vähän erilaisia sihteeritöitä kuin normaalisti ja olen ollut ihan liekeissä!! Tällä viikolla toimenkuvaani on kuulunut asiakaspalvelua pienissä määrin ja kertakaikkiaan se on ollut ihan parasta pitkään aikaan! Toivottavasti saan tehdä tuota hommaa joskus toistekin tai ainakin jotain vastaavaa. Ja jos se ei tipu taivaasta minulle itsestään, tiedän ainakin mitä tavoittelen vielä joku päivä!

  Ihan parasta, kun pystyy motivoitumaan työstään :) :) :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *