23.12.2014

10 vinkkiä miten välttää jouluruokien ahmimista

Joulu on runsaiden ruokapöytien ja yltäkylläisyyden aikaa. Itse syön helposti jouluna mahan niin täyteen, että olen aivan ähkyssä koko illan ja pahimmassa tapauksessa maha polttelee ja olo on tosi huono. Tänä(kin) vuonna olen päättänyt jättää pahan olon ja ruokaähkyn kärsimättä. Luulen, että siellä ruudun toisella puolella on myös muita, joilla lähtee helposti mopo käsistä jouluherkkujen äärellä, joten keräsin tähän 10 vinkkiä, jotka auttavat muistuttamaan kultaisesta keskitiestä. En missään nimessä kannata herkuista kokonaan kieltäytymistä, koska jouluhan on vain kerran vuodessa ja jouluruuat ovat iso osa ihanaa juhlaa. Kohtuus on kuitenkin hyvä pitää mielessä ja tällöin pystyy myös nauttimaan juhlapyhistä täysin, kun olo ei ole fyysisesti huono.

Tässä siis 10 vinkkiäni miten välttää jouluruokien ylenpaltitonta ahmimista.

1. Meditoi

Olen tämän vuoden aikana täysin hurahtanut meditointiin ja se tuntuu auttavan ihan kaikessa. Myös jouluna kannattaa ottaa hetki itselleen aikaa, pysähtyä, meditoida ja vain hengittää.

Helppo tapa meditoida on kuunnella omaa sykettä. Istu jalat ristissä ja selkä suorassa. Siirrä oikean käden neljä sormea vasemman ranteen kohdalle tunteaksesi sykkeesi. Toista sykkeen tahdissa muutaman minuutin ajan mantraa Sat Nam.

mindfullnes

2. Ole kiitollinen

Mielettömiä herkkuja notkuvat ruokapöydät ovat suuri ilo ja etuoikeus. Muista aidosti olla kiitollinen kaikesta ympärilläsi.

gratitude

3. Suunnittele

Kannattaa miettiä jo etukäteen suurinpiirtein paljonko aikoo syödä, tällöin on helpompi pysyä kohtuudessa, kun muistaa itselleen asettamat järkevät rajat. Suunnittele myös mitkä ruuat haluat jättää kokonaan maistamatta. Itselläni tähän kastiin kuuluu valitettavasti paljon rakastamani ruisleipä. Vaikka se hyvää onkin niin sen tuomat todella ikävät vatsakivut eivät ole joulun suunnitelmissani.

todo

4. Syö tasaisesti

Aamupalaa ei kannata jättää väliin runsaan jouluillallisen takia. Verensokerin pysyessä tasaisena pysyy myös mieli koko joulun hyvänä, eikä tule tuskallisia nuukahduksia missään vaiheessa.

time

5. Suosi terveellisiä ja ravinnerikkaita herkkuja

Perinteiset herkut kuuluvat jouluun, mutta niiden rinnalla voi hyvin kokeilla uusia reseptejä ja juttuja! Meidän jälkiruokapöydästä löytyy tänä jouluna super hyviä ja terveellisiä palleroita ja mutakakkua.

dessert

6. Muista juoda vettä

Niin kuin aina, muista myös jouluna juoda vettä! Vesi puhdistaa ja virkistää. Se myös auttaa kehoa poistamaan kertyneitä nesteitä. Mikäli nautit jouluna alkoholipitoisia juomia on erityisen tärkeää, että muistat myös terästettyjen glögien lisäksi juoda vettä. Juo vettä erityisesti ruokailujen välissä. Juuri ennen illallista ei kannata juoda suurta määrää, koska vesi laimentaa vatsahappoja ja täten ruuan sulaminen heikkenee.

water

7. Ulkoile

Ulkoilma tekee hyvää sekä keholle, että mielelle ja syömisen jälkeen pieni kävely laskee mukavasti mahaa.

winter

8. Tarkista annoskoot

Kaloreita en jouluna laskisi, mutta annoskokoja kannattaa tarkkailla. Päätä etukäteen esimerkiksi, että syöt kaksi palaa kinkkua sen sijaan, että hakisit useamman kerran lisää, etkä enää myöhemmin edes tiedä paljonko olet syönyt.

portion

9. Syö tietoisesti

Tietoisuus kaikessa tekemisessä auttaa iloitsemaan hetkestä ja sama pätee syömisessä. Monesti tulee ahmittua liikaa ruokaa, kun ei keskity syömiseen. Kiire tai muu hälinä saattaa ajaa vain lappamaan ruokaa suuhun harukka haarukan perään. Kiitä ruuasta, katsele miltä se näyttää ja tuoksuu sekä pureskele rauhallisesti ilman kiirettä. Näin pystyy nauttimaan ruokailusta enemmän ja huomaa myös ajoissa, kun on syönyt riittävästi. Ruokailuvälineet kannattaa laskea välillä alas ja keskittyä myös kaikkeen ympärillä olevaan – ihmisiin ja ihanaan jouluiseen tunnelmaan.

presentmoment

10. Muista, että joulu on muutakin kuin ruokaa

Ruoka on monelle jouluna se tärkein juttu ja sitä varten tehdään monta tuntia töitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ruuan lisäksi jouluun liittyy paljon kaikkea muutakin ihanaa. Mikäli valmiiksi jo stressaa, että syö liikaa, tulee paha olo ja kiloja kertyy vaikka kuinka niin varmasti niin käykin. Kannattaa oma ajatus kääntää niin, että joulusta on lupa nauttia, mutta nautinto ja hyvä olo hukkuu liiallisen syömisen myötä. Jouluna on toki lupa herkutella, mutta kannattaa muistaa, että herkuttelu voi tarkoittaa muutakin kuin ruokaa. Hiljentymistä, joululaujuja, lapsien jouluiloa ja -jännitystä, lunta, jouluvaloja ja -koristeita, joulukirkko ja kaikki se ihana tunnelma joulussa. Ne ovat ruuan ohella myös ihanaa herkkua, joista saamme nauttia ja joista saamme olla kiitollisia.

moments

Ihanaa ja toivottavasti ähkytöntä joulua kaikille;)  Antakaa itsellenne lupa rauhoittua ja rentoutua.  <3 Miljoona virtuaalihalia kaikille!

“Get your happy on!”

Kuvat lainattu Pinterestista

Christmas is much more than just eating traditional Christmas dishes. I enjoy the most spending time with my family when there is no hurry at all and we just chat about this and that. Relaxing and living in the moment is the best when there is love ones around you. However I have to admit that the food is also an important part of Christmas. There is so much delicious food around you so you often eat too much at once and being to full is never a nice feeling. Under is my ten tips how to avoid over eating and that unpleasant feeling it makes.

 1. Meditate
 2. Be grateful about the food
 3. Plan your eatings
 4. Eat frequently
 5. Eat healthy and nutrition full threats
 6. Drink water
 7. Go out for a walk
 8. Check your meal sizes
 9. Eat consciously
 10. Remember that there is much more than food in the Christmas

Happy Holidays to everyone!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  kirsi
  24.12.2014 at 08:05

  Voi ihme sinun blogi muuttunut.ja minusta ei parempaan.aivan uskomatonta joogahörhöily liibalaabaa.mutta jatkan muiden vähemmän hörhöblogiennparissa ja toivotan sinulle ihanaa joulua,yritä ny edes vähän nauttiakin ettei mene hengitysharjoituksisi joulusi:)). Ja oikein hyvää vuotta 2015

 • Reply
  Terhi
  24.12.2014 at 12:57

  Mielestäni asiallisen hyviä ohjeita ihmisille, joilla joulusyöminen menee usein överiksi.
  Turha tulla kommentoimaan, että kyllä sitä kerran vuodessa saa mennäkin. Jos se jäisi siihen kertaan, tässä maailmassa ei tunnettaisi sanaa laihdutus.
  Sinä edellinen kommentoija siis viis veisaat sisäisen hyvinvoinnin etsimisestä. Mutta kuten sanoit, onneksi sinun kaltaisille ihmisille löytyy pilvin pimein ulkoisen kauneuden nimiin satsaavia blogeja.
  “Katsokaa mitä mä sain, tekin voitte ostaa tän 300€ tuotteen 10% alella, klik”
  “Mulle laitettiin ripset ja hiustenpidennykset ilmaseks, ja nyt tekin saatte saman setin 200€, eiks ole kivaa”
  Tuntuu, et nykyisin lähes kaikissa blogeissa on tuo meininki.
  Hienoa, että edes yksi peräänkuuluttaa sitä ilmaista sisäisen kauneuden hankkimista, kiitos siitä ja hyvää joulua kaikille!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *