29.7.2014

Onnellisuusprojekti ja yleistä pohdintaa

Kirjavinkkiä pukkaa ja pohdintaa omasta innostuksesta, sen käsittelystä ja vähän kaikesta muustakin. Lähti aiheet hieman poukkoilemaan… Mikäli päätön höpöttely ei innosta niin kannattaa suosiolla skipata tämä postaus;)

Olen aivan hurahtanut erilaisiin self help kirjoihin ja kokenut saavani niistä ihan uudenlaista energiaa ja voimaa. Yöpöydän päällinen on aivan täynnä kirjoja, enkä ole koskaan eläessäni lukenut niin paljon mitä nyt. Tuntuu, kuin olisin löytänyt ihan uuden maailman kirjojen kautta ja välillä pohdin miten aika ikinä riittää lukemaan kaikkia hyviä kirjoja.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että elämä on liian lyhyt huonoille kirjoille. Aikaisemmin koin kovin vaikeana jättää mitään kirjaa kesken. Se päätyi huonon kirjan kohdalla useimmiten niin, etten lukenut sitten enää lainkaan, koska en pystynyt aloittamaan uutta kirjaa vanhan huonon ollessa kesken. Tällä hetkellä luen montaa kirjaa yhtä aikaa ja malttamattomana ahmin niitä, huonot jätän suosiolla kesken ja lukematta! :)

Puhuin taannoin yhdessä postauksessa siitä miten välillä oma innostukseni joitakin asioita kohtaan on ihan äärimmäisen voimakasta. Kirjojen ja lukemisen kautta olen saanut jotenkin todella voimaannuttavan vastakaiun kaikelle innostumiselle. Se on minulle vuoropuhelua aiheista, jotka innostavat minua ja saavat pohtimaan elämän erilaisia käänteitä. Rakastan ehkä juuri sen vuoksi näitä self help kirjoja erityisen paljon. Niiden kirjoittajissa on voimakas innostumisen palo ja se huokuu kirjoista. En tietenkään ole kaikissa asioissa samaa mieltä, mutta rakastan sitä, kun toinen ihminen on selvästi tohkeissaan ja innoissaan omasta asiasta. Asioiden kehuminen ja esiin tuominen on energisoivaa ja positiivisella asenteella koen ainakin itse saavani niin paljon enemmän itsestäni irti. Jokaisella meistä on toki huonoja päiviä ja välillä tuntuu, että maailma kaatuu päälle. Asenteella pystyy kuitenkin vaikuttamaan moneen ongelmaan ja siihen miten pitkään huonot päivät kestää.

Rakastan innostumisen lisäksi keskustelua ja syvällisten asioiden pohtimista. Meditoiminen on myös itselleni erityisen tärkeää. Välillä on pakko pysähtyä ja antaa täysikeskittyminen omalle tietoisuudelle. Keskustelu ja asioiden puntaroiminen etenkin parisuhteessa on minulle ehkä niitä kaikkein tärkeimpiä juttuja. Olemme Eetun kanssa todella erilaisia hyvin monissa asioissa. Se arvatenkin aiheuttaa useammin kuin silloin tällöin vahvaa sanaharkkaa. Ne tärkeimmät asiat meillä on kuitenkin tismalleen samalaisia. Nimittäin arvot. Meidän elämänarvot ovat aivan samalaiset ja suuria asioita katsoessa näemme täysin samaan suuntaan. Samat elämänarvot ja keskustelu ovat meidän toimivan suhteemme yksi isoimmista kivijaloista. Useimmiten saatamme jälkeenpäin nauraa kinasteluja ja sitä mistä ne alkavat. Vaikka olenkin todella innostuvaa tyyppiä olen myös sen vastapainoksi äärimmäisen räjähtävä persoona. Yksikin väärä sana ja saatan olla aivan liekeissä seuraavan puolen tunnin ajan :D Toisaalta osaan pyytää nopeasti anteeksi ja osaan myös nauraa omille hölmöille jutuilleni.

Self help kirjoista on Eetukin saanut keskustelun merkeissä osansa, sillä usein otan kirjoista puheenaiheita, joita on kiva yhdessä pohtia. Tarkoitukseni on vielä kirjoittaa näistä suosikkikirjoistani myös tänne blogiin. Teiltä lukijoilta olen saanut paljon hyviä vinkkejä niin kirjojen kuin muidenkin asioiden suhteen, joten on kiva päästä vuorovaikutukseen myös teidän kanssa näiden kirjojen tiimoilta.

Päätin nyt ottaa käsittelyyn monien tietämän ja tykkäämään Onnellisuusprojekti kirjan. Gretchen Rubin noudatti vuoden onnellisuusprojektia, jossa hän käsitteli ja kohtasi erilaisia asioita arjessa. Kirja kulkee Gretchenin projektin mukana kuukausi kuukaudelta ja saa lukijan samalla pohtimaan omia valintojaan ja elämäntapaa.

Rakastan tämän kirjan käytännöllisyyttä. Gretchen on ihana kirjoittaja ja hänestä huokuu kunnianhimo ja päättäväisyys, mutta samalla hänellä on kuitenkin jalat tukevasti maassa.

Monissa kohdin kirjaa on paljon asioita, joissa olen itse erimieltä ja kirjan aiheet ovat hyvin pitkälle itsestäänselvyyksiä. Rakastan kuitenkin itsestäänselvyyksien lukemista! :D Niin hassulta kuin se kuulostaakin on itsestäänselvyyksien lukeminen tavallaan muistutusta tärkeistä asioista.

Sain kirjasta tärkeiden asioiden muistuttamisen lisäksi paljon hauskoja käytännön vinkkejä. Tyhjensin muun muassa yhden hyllyn täysin tyhjäksi! Voi sitä riemun tuntua, kun tiedostaa, että kodissa on aina yksi tyhjä hylly. Se tuo tietynlaisen fengshuin siitä, että koskaan ei kaikki paikat ole tupaten täyteen ahdettuja. Rakastan täydellistä järjestystä kotona ja kaapeissa, mutta se on helpommin sanottu kuin toteutettu. Varsinkin, kun taloudessa asuu enemmän kuin yksi ihminen. Erilaiset tavat järjestellä tavaroita näkyy kodin eri osissa. Yksi tyhjä hylly tuo kuitenkin pientä tasapainoa kotiin. Kuulostaa tooooosi hassulta, mutta ainakin omalla kohdallani asia on juurikin näin!:D

Onnellisuusprojekti sai minulle lukijana todella hyvän mielen ja asetti samalla itselleni tavoitteita. Koen olevani ihan äärimmäisen onnellinen ja olen todella kiitollinen kaikesta mitä minulla on. On kuitenkin hyvä silloin tällöin pysähtyä ja pohtia omaa onnellisuutta. Varsinkin niinä päivinä, kun asiat eivät mene aivan niin kuin niiden haluaisi menevän. Pysähtyä silloin pohtimaan tarkemmin omia arvoja ja muistaa miten itse haluaa tuntea ja elää. Tärkeintä on tiedostaa se tunne minkä haluaa elämässään säilyttää. Minulle onnellisuus merkitsee tasapainoista arkea, hyvää parisuhdetta, läheisiä välejä ystävien ja perheen kanssa, vapautta päättää omista asioista ja kokea aidosti iloa joka päivä.

Kirjan lopussa on hauska koonti Onnellisuusprojektijulistuksesta sekä erilaisista vinkeistä omaan Onnellisuusprojektiin. Tässä muutamia:

 • Ollakseen onnellinen pitää ajatella, mikä tuntuu hyvältä, pahalta ja oikealta kasvun ilmapiirissä
 • Yksi parhaimmista keinoista tehdä itsensä onnelliseksi on tehdä muut onnellisiksi
 • Et ole onnellinen, ellet ajattele olevasi onnellinen
 • Rakastavat teot siivittävät rakastavia tunteita  ….

7 vinkkiä miten olla huolettomampi vanhempi, 9 vinkkiä, miten saa nalkuttamatta rakkaan tekemään kotitöitä (tämä on paras!;D) , 7 vinkkiä miten saada lisää puhtia heti seuraavien 10 minuutin aikana, 9 vinkkiä päätöksissä pysymisen avuksi….

Mikäli et ole vielä lukenut Onnellisuusprojektia käy tutustumassa Gretchenin nettisivuihin täällä. Sivuilla on paljon kivoja vinkkejä onnellisuudesta ja sen edistämisestä. Suosittelen myös lämpimästi lukemaan kirjan! :)

Mitä ajatuksia onnellisuusprojekti teissä herättää?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  armi
  29.7.2014 at 21:59

  mä pistin ton kirjan äskettäin tilaukseen, kun vihdoin sain rahaa tekemällä mummon aidosti iloiseksi ja onnelliseksi (siivoamalla koko talon) 8) ootan mielettömästi et pääsen lukemaan tota, mä oon just kans tällänen itsestäänselvyyksien suurkuluttaja ja varmasti saan tosta kirjasta paljon irti. :)

  • Reply
   Mona
   30.7.2014 at 13:05

   Voi ihan mahtavaa <3 :) Ja ootpas ollut super ystävällinen, kun oot auttanut mummoa:)
   Kerrohan sitten mitä tykkäsit kirjasta, kun saat luettua:)

 • Reply
  Tipulandia
  29.7.2014 at 22:16

  Sä oot vaan niin ihana ja fiksu tyttö!!!! <3 :) Mäkin oon jo pitkään koittanut elää vetovoiman lain mukaan! Ihanaa kuulla tällaisia aatoksia muualtakin!

  • Reply
   Mona
   30.7.2014 at 13:12

   Hih, sinä se ihana olet <3 :) Ja voi Rhonda Byrnen kirjat on muuten niin voimaannuttavia <3<3 :)

 • Reply
  Sandy
  29.7.2014 at 22:20

  Jep, kyllä tämä kirja vaan sai taas kerran tarttumaan kaappien organisointihommiin, vaikka muutenkin olen jo melko neuroottinen järjestyksenpitäjä. Useammissa kohdissa piti kyllä todeta, että eipä onnistuisi minulta, tai oli asioita, joita en itse kokenut niin merkityksellisiksi, mutta kokonaisuutena melkoisen inspiroiva teos. Itsellä on nyt menossa Leahin “Älä Huoli”, jonka avulla yrittänen muokata tuota alussa mainittua neuroottisuuttani pikkaisen rennonpaan suuntaan. :D

  • Reply
   Mona
   30.7.2014 at 13:14

   Hih, todellakin organisointihommat lähti tämän kirjan alkuvaiheessa jo käyntiin ;D Pitäiskin varmaan lueskella alkua taas uudelleen, että sais lisää puhtia järkkäilyyn… :)
   Pitääkin tutustua tuohon kirjaan myös! :)

 • Reply
  Empressfleur
  30.7.2014 at 08:21

  Mä en kanssa pystynyt nuorempana jättämään kirjoja kesken ollenkaan, vaan pusersin ne jotenkin loppuun.. Nykyään pystyn helpommin jättämään ne kesken, koska maailmassa on vaan niin paljon hyviä kirjoja ettei niitä ehi millään lukea jos lukee myös sitä huonompaa kirjaa. Nykyään mullakin on monta kirjaa keskeneräsenä (kevyempää ja raskaampaa luettavaa, faktakirjaa, fantasiaa, self help kirjoja jne), mutta nuorempana niitä oli vaan yksi ja toista ei voinu alottaa ennen kun edellinen oli luettu.. Joten ymmärrän täysin mitä kirjoittelit tuossa alussa :D

  Luin tuon Onnellisuusprojektin sun vinkistä ja tykkäsin paljon. Kiitos siis kovasti vinkistä :) Mulla oli kanssa sama etten kaikessa ollut Gretchenin kanssa samaa mieltä, mutta joillakin ne asiat toimii ja toisilla taas ei. Huomasin kanssa, että itsestäänselvyyksiä oli siellä, mutta sehän on just tärkeetä että itsestäänselvyydet otetaan myös esille, koska niitä ei välttämättä tiedosta niin helposti.

  Mulle oli kanssa ihanaa huomata, miten Gretchen nosti esiin sen, että pitää olla oma ittensä ja tehä just niitä asioita mistä nauttii, mutta silti rikkoa pikkusen omia rajojaan. Ja nauttia niistä arjen pienistä jutuista, esim hyvästä kotiruoasta, ihanasta auringonpaisteesta jne. Ne on kyllä avartanu mun näkemystä paljon. Ja tottakai kirjassa oli paljon sellasta, jota ei itse tekisi, mutta kuten Gretchen kirjoittikin, että jokaisen onnellisuusprojekti on erilainen :)

  Olen kanssa innostunut tämän tyylisistä kirjoista, joten odottelen innolla tuota kirjapostaustasi! :)

  Voisitko tehdä postauksen tuosta meditoimisesta? Itse olen kanssa kiinnostunut siitä, mutta olisi kiva kuulla miten itse sen teet, millä pääsisi alkuun, onko sulla jotain hyviä vinkkejä jne? :)

  PS. Vielä Sandyn kommentia kommentoiden: mulla tää Gretchenin kirja herättää myös kauheen siivousvimman :D

  • Reply
   Mona
   30.7.2014 at 15:02

   Voi ihan mahtavaa, että luit myös tämän !! :) Ja kiva, että tykkäsit kans:)
   Ja ehdottomasti meditoinnista postausta! :) Kiitos postaustoiveesta.
   Noin äkkiseltään suosittelen kännykän sovelluksia meditoinnin avuksi. Niillä pääsee hyvin alkuun:)
   Koitan saada pikimiten postausta aiheesta aikaiseksi! :)

 • Reply
  Tiina
  30.7.2014 at 15:29

  Tämä oli loistopostaus! Ihanan inspiroivaa. Laitoin kirjastoon varauksen tuosta kirjasta :)

 • Reply
  Salla
  31.7.2014 at 16:40

  Musta tällaiset kirjat on ihan ykkösiä! Itsehän sitä jokainen on vastuussa omasta elämästään ja onnellisuudestaan. Olen lukenut joitain tämän tyyppisiä kirjoja, muun muassa yhden enneagrammeista eli ihmisten erilaisista luonteenpiirteistä, jotka on luokiteltu yhdeksään (siitä nimi enneagrammi). Se oli tosi hyvää luettavaa ja herätti ajatuksia! Juuri se, että pohtii, miten minä toimin ja miksi oli kyllä sellaista ahaa-elämystä, ettei tosikaan! Oli myös jotenkin helpottavaa ymmärtää, miksi joku toinen toimii niinkuin toimii. Eli siis summa summarum, kiitos vinkistä ja täytyypä heti hommata tämä kirja jostain!

  Aurinkoista päivää sulle, Mona! :)

 • Reply
  R'
  3.8.2014 at 00:53

  Ihan mahtavaa että postasit kirja vinkin. Olin pitkään etsinyt kirjaa juurikin tästä aiheesta ja kommenttisi kirjasta saivat minut tärisemään innosta että vihdoinkin. Kävin samana oltana webkirjastosta selvittämässä onko kirja vapaa ja avot olihan se. Nyt se on työn alla ja tiedän jo nyt muutaman kymmenen sivun jälkee että tämä olisi ollut opus jonka olisi voinut ostaa omakseen. Oli siis pakko tulla huikkaamaan kiitos sinulle vinkistä :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.