3.7.2014

Raakaa materiaalia – kannattaako bloggaajan kuvata raakakuvia?

Mun suosikki valokuvausbloggaaja Matti Sulanto kirjoitti taas hyvän postauksen. Tällä kertaa raakakuvien ottamisesta ja ylipäänsä siitä miksi niitä kannattaa ottaa. Matin postaus Miksi raakakuvia kannattaa kuvata– löytyy täältä.  Suosittelen tosi lämpimästi lukaisemaan mikäli valokuvaus on lähellä sydäntä ja olet pohtinut ottaakko  raakakuvia vai kuvatako ihan JPG muodossa kuvat.

Itse olen kuvannut pelkästään raakakuvia vasta noin vajaan vuoden verran. Sitä ennen satunnaisesti, kun olen halunnut panostaa extraa kuviin. Syy miksi olen kuvannut vasta niin vähän aikaa raakana on kuvitelma siitä, että niiden muokkaaminen vie pidemmän aikaa. Ja niinhän se onkin. Toisaalta, kun raakakuvien muokkaamisesta alkaa tulla rutiinia sujuu sekin huomattavasti näppärämmin mitä JPG kuvien muokkauksen yrittäminen, niitä kun ei saa muokattua läheskään yhtä hyvin kuin raakoja. Aiemmin luulin myös, että raakakuvia kannattaa ottaa vain silloin, kun esimerkiksi teettää kuvista isoja tauluja. Nykyään pidän kuitenkin raakuvien ottamista ihan ehdottomana näin blogiakin pitäessä vaikka ne lopulliseen muotoon aina pienennänkin. Raakakuvat ovat isoja ja vie reilusti tilaa, mutta niiden käsittely on noin miljoona kertaa palkitsevampaa kuin jpg kuvien käsittely. Kuvissa pystyy vaikuttaan niin paljon enemmän ja tarkemmin mm. terävyyteen, valotukseen ja väreihin, että koen raakakuvien palvelevan tarkoitusta ja ennen kaikkea päämäärää paljon enemmän kuin jpg kuvat.

Monet bloggaajat ovat kyselleet kannattaako raakakuvia kuvata. Mikäli haluaa panostaa kuviin 110%:sti ja haluaa kehittyä koko ajan kuvien suhteen niin mun henkilökohtainen mielipide on, että ehdottomasti kannattaa kuvata aina raakana!! :) Tosin olen myös sitä mieltä, että taitavan kuvaajan jpg kuvat voivat varmasti olla yhtä hyviä tai parempia mitä toisen raakakuvista muokatut;) Kuvien kauneuskin taitaa aina olla katsojassa!:) Mikäli kuviltaan kuitenkin kaipaa jotain enemmän ja kokee, että niistä puuttuu jotain suosittelen ensimmäisenä vaihtamaan jpg kuvauksen raw kuvaukseen.

Itse nykyään pelkästään raakakuvia kuvatessa huomaan nauttivani (jos mahdollista) vielä entistäkin enemmän valokuvauksesta. Raakakuvien käsittely mahdollistaa todella paljon ja antaa onnistumisen tunteita hurjasti jpg kuvien muokkaamista enemmän. Aluksi jopa vähän pieleen menneen kuvan voi saada tosi upeaksikin muokkaamalla. Bloggaajana tulee kuvattua päivittäin ihan tuhoton määrä kuvia ja vaikka niistä vain osa päätyy blogiin on mulle silti ihan äärettömän tärkeää kuvien kanssa työskentely. Helposti saattaa jäädä kuva, että on iisiä heittää muutama ruutu blogiin ja se siitä. Ihan jo kuvaamisen lisäksi aikaa menee kuitenkin aina reilusti kuvien läpikäymiseen, parhaimpien valintaan, muokkaamiseen ja sitten vielä blogiin lataaminen. Se on kuitenkin vaan niin mukaansa tempaavaa puuhaa, että oksat pois:) Kuvien muokkaaminen on osaltaan itselleni vähän piirtämisen ja maalaamisen korviketta. Rakastan maalata, mutta nykyään saman homman ajaa täysin kuvien muokkailu.:)

Summa summarum – Haluan siis tooooooosi lämpimästi rohkaista kaikkia bloggaajia ja muitakin kuvaukseen hurahtaneita, jotka vielä kuvaa jpg kuvia siirtymään raakakuvien maailmaan! Voin melkein luvata, että pienen harjoittelun ja ajallisen panostuksen jälkeen tulette olemaan tosi tyytyväisiä tähän pieneen kirjainten vaihtoon siellä kameran asetuksissa.

Mitäs mieltä ruudun toisella puolella ollaan?? :) Kuvaatteko te aina kaikki kuvat raakana vai onko jpg tuttu ja turvallinen vaihtoehto? Kyssäreitä saa myös tietty laittaa tulemaan! Mikäli en itse osaa vastata, lupaan jälleen kysellä paremmin asiasta tietäviltä! :)

 Follow on FACEBOOK // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // INSTAGRAM

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    Jaana
    3.7.2014 at 08:24

    Moi! Mä olen tätä miettinyt, mutta laiskuus on tehnyt tehtävänsä ja raakakuvat jääny ottamatta. Osittain sen takia etten tiedä millä muokkaisin. Mitä sä käytät?

  • Reply
    Anne Malia
    3.7.2014 at 12:35

    Mä kuvaan melkein aina jpg-muodossa, enkä ole kokenut kuvien käsittelyä ongelmallisena. Talviaikaan kun valo on haasteellista ja kuva joutuu säätämään enemmän, kuvailen raw-muodossa. Mutta hyvässä valossa kuvatessa, mulla ei ihan riitä kärsivällisyys niiden isojen raw-muotojen kanssa pelaamiseen. Toki yritän säätää kuvan jo kuvatessa mahdollisimman oikeaan asetukseen, ettei mun tarvitse hirmusti säätää valoisuuksia ja tarkennuksia enää jälkikäteen. Kuvailen aina manuaaliasetuksilla, se helpottaa jälkityötä, kun saa valmiiksi jo suhteellisen hyvin onnistuneita säätöjä.

    Mutta siis, pitäisi kai yrittää jaksaa taas kokeilla raw-muotoa, hätäinen vaan olen :)

    • Reply
      Anne Malia
      3.7.2014 at 12:47

      Ai niin ja vielä jpg:n puolesta puhuu se, että otan ihan hirmusti kuvia joka päivä, raw-kuvat vie kauheasti enemmän kovalevyllä tilaa. Blogikuvien ei kuitenkaan musta tarvii olla ihan niin järkkylaadukkaita kun niitä suoltaa sinne joka päivä.

      • Reply
        Mona
        3.7.2014 at 13:30

        Heippa ihana Anne, kiva kuulla susta pitkästä aikaa – pitää järkätä treffit pian <3 :) No mutta kuvista! :) Niin tai näin ni sun kuvat on poikkeuksetta aina upeita!!!! :)

        Tosiaan raakakuvat vie hurjasti enemmän tilaa. Oon ite siirrellyt kuvia ulkoiselle kovalevylle ja koittanut turhia/ylimääräisiä kuvia aina poistella (tässä olis tosin parantamisen varaa :D ).
        Ja samaa mieltä oon, että ei blogikuvien tarvii olla niin über täydellisen laadukkaita, mutta oon jotenkin ite kokenu, että saan raakakuvista muokkaamalla enemmän sitä tunnelmaa esiin mitä oikeesti haluan, kuin sit jpg kuvien muokkaamisessa. Tää on kuitenkin varmasti täysin katsojan silmässä, enkä tiedä huomaisiko kukaan edes mun kuvien muokkauseroja :D Pitäskin tehdä varmaan sellanen jpg muokattu ja raw muokattu – vertailu postaus :D

        Ja toisaalta esim asukuvien ottamisessa raakakuvien ottaminen helpottaa Eetun hommaa kummasti, kun ei tarvii aivan kaikkea kuvatilanteessa handlata, vaikka manuaalilla Eetukin aina kuvaa. Mä pystyn sit jälkikäteen vaan muokkaamaan valotuksen just sellaseks ku haluan ja valkotasapainon:)
        Ja onhan se niin, että jos on täysin tyytyväinen kuviin ja niiden laatuun jpg muodossa niin ihan turhaahan sitä sit alkaa ottaa isompia raakakuvia:)

        Ite oon huomannut, että jatkuvasti vaan kaipaan enemmän ja enemmän kuvilta ja mulla siirtyminen pelkästään raakakuvien ottamiseen tyytytti sitä jatkuvaa kehittämisen tarvetta tooooosi paljon :D Vaikka edelleenkin on sellanen olo, et koskaan ei oo tarpeeks hyvä;) Pitäs koko ajan vaan oppia lisää ja uusia juttuja. Niin ja mähän oon ihan hölmö kaiken teknisen suhteen. Aina pitäs olla testaamassa ja kokeilemassa uusia vempaimia :D :D Josko niillä sais pikkusen taas parempaa jälkeä;)

        Haleja sinne ihanalle! Koitetaan treffata pian!:)

        • Reply
          Anne Malia
          3.7.2014 at 15:58

          Voi vitsit pitää tosiaan treffailla pian :) vaikka mennä kaffettelemaan joku päivä, karkaan töistä hetkeksi!

          No tunnistan ihan täysin tuon kriittisyyden ja koko aika parempaan tavoittelun. Mutta mä vähän rentouduin kun aloin käyttämään minijärkkäriä, sitten se helppous kumosi täyskennon raskauden.

          Mutta valokuvaus on siitä ihanaa, ettei siinä tarvii olla täydellinen ja sellaiseksi tuskin koskaan tuleekaan. Mutta ihana olla selvillä kyllä uusista tuulista.

          • Mona
            4.7.2014 at 10:07

            Joo tuun varastamaan sut töistä joku päivä!! :)
            Hei mulla ei oo lainkaan sun numeroa! täytyy muistaa se tallentaa ens kerralla!!:)

  • Reply
    riiri
    3.7.2014 at 15:26

    Aloitin Raw-kuvaamisen vasta tänä vuonna ja jeij miten paljon parempia kuvia niin + lightroomin kautta tulee. Sytyin kuvaamiseen ja ennenkaikkea muokkaamiseen ihan uudella tavalla. Minä<3Lightroom siis. Tosin huomasin, että raw-kuvat vie ihan järkkynä tilaa ja kamera käy hitaammin, joten kuvaan välillä (ei niin tärkeinä hetkinä) myös jpginä.

    • Reply
      Mona
      4.7.2014 at 10:08

      Tilaa tosiaan vievät, mutta ainakin tulee sitten karsittua kuvia hiukan useammin:) Tosin itselläni olisi siinä melkoisesti parantamisen varaa :D Pitäisi ottaa kunnon tietokoneen siivous urakka jollekin viikonlopulla:D

  • Reply
    oppi
    3.7.2014 at 17:12

    Postauksen kuvat olivat ainakin aivan p.skoja.

    • Reply
      Mona
      4.7.2014 at 10:09

      No ni – sehän tän postauksen pointti olikin ;D Hienoa, että näät asioiden valoisat puolet..

  • Reply
    Camilla
    3.7.2014 at 23:14

    Juuri tänään pohdiskelin tuota raakakuvausta! Ei ole kokemusta, mutta viimeaikoina on alkanut harmittaa jpg rajoitteet kuvien jälkikäsittelyssä. Haluan enemmän mahdollisuuksia, haastetta. :) Lightroom on ollut jo pitkään ostoslistalla, mutta tästä sai taas uutta potkua ja intoa, kiitos Mona!

    • Reply
      Mona
      4.7.2014 at 08:14

      Ihan mahtavaa, jos sait tästä innostusta raakakuvaamiseen!!:) Kerrohan sitten miten lähtee liikkeelle! :)
      Mun pitää kyllä myös päivittää vielä tuohon lightroomiin niin tulee hommasta astetta nopeampaa jä näppärämpää:)

  • Reply
    Johanna
    4.7.2014 at 13:05

    Kamerasta vain raakaa jo pidemmän aikaa. Lightroom on vähän laiskan säätäjän paras kaveri! ;D ja niiiin koukuttava.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *