31.5.2014

Asiaa ja pohdintaa objektiiveista!

Ihana, rakas valokuvaus <3 Se on vaan jotain niin parhautta! Itse olen ihan sen kuvaamisen lisäksi mega innostunut aina kaikista mahdollisista vempeleistä kuvaukseen liittyen;) Tosikuvaajathan ei kalustosta varmaan välitä loppujenlopuksi, vaan hyviä kuvia saadaan ammattitaidolla… Näin se varmasti onkin, mutta mä kyllä myönnän olevani todellinen kalustotyyppi :D Pelien ja vehkeiden ollessa kunnossa on kuvaaminenkin miellyttävämpää. Oon aikaisemminkin höpötellyt niitä näitä yleisesti kuvaukseen liittyen. Postauksia löytyy photography tunnisteen alta.

Tällä kertaa mietinnän alla on erilaiset objektiivit, joista on jo useamman kerran toivottu juttua. Muistan, kun hankin ensimmäisen järkkärini (Canonin 1000D <3 ), enkä ymmärtänyt hölkäsenpöläystäkään objektiiveista. Noin viitisen vuotta myöhemmin alkaa olla jo objektiivit vähän paremmin hallussa ja erityisesti niiden nälkä :D Mikään kun ei ole tarpeeksi. Tätähän voi verrata jo laukkuihin;) Ensimmäisen puoli vuotta riitti loistavasti kittilinssi, joka tuli kameran mukana. Pikkuhiljaa hoksasin kaivata kuviin niin paljon enemmän. Nykyisin olen erityisesti tykästynyt kiinteisiin linsseihin, joissa on hyvä valovoima.

Olin huippu iloinen, kun sain alkukeväästä mahdollisuuden Foka Oy:lta testata Sigman muutamaa super hyvää objektiivia. Molemmat sopii aivan täydellisesti juuri bloggaajan tarpeisiin. Kävin tuolloin Fokan toimistolla Kaarinassa piipahtamassa ja olisin voinut jäädä sinne loppupäiväksi :D Lämpimät terkut vaan mahtaville Fokan tyypeille Nicolle ja Elinalle <3 :) Nicon kanssa olisin oikeasti voinut loputtomasti keskustella niin objektiiveista kuin juoksumatolla juoksemisestakin;)

Testiin lähtivät tarkemmin kerrottuna siis Sigman 85mm 1.4 ja Sigman 35mm 1.4 putket. Erityisesti tuo 85mm oli tullut tutuksi muutamien muiden bloggaajien kamerakalustoista.

Sigman 85mm 1.4 on siis erityisesti loistava objektiivi asujen kuvaamiseen. Sillä saa upeita kuvia niin, että tausta sumentuu ja kohde (asu) on terävä. Tämä onkin ehdottomasti oma suosikkini kaikista objektiiveista.

Tässä yksi esimerkki 85mm:llä otettuna. Kohde on tarkka, mutta tausta ihan blurrattu. Erityisesti tällaiset details kuvat asusta onnistuvat mielestäni parhaiten tällä objektiivilla. Kuva on otettu 1.4 aukolla ja nopealla 1/1600 suljinajalla ja pienellä isolla 50.  Noin ammattilaisen silmin kuva on varmasti liian puhkipalanut, mutta itse tykkään nimenomaan mieluummin vähän ylivalottuneista, kuin alivalottuneista tai tummista kuvista. Harjoitusta kaivataan erityisesti liikkuvassa kohteessa kuvatessa tällä 85mm 1.4:lla. Paikoillaan olevan kohteen kuvaaminen luonnistuu huomattavasti helpommin, kuin liikkeessä olevan. Tarkennusnopeudessa voisi siis olla ehkä parantamisen varaa tai lieneekö johtuvan pikemminkin kuvaajan sorminäppäryydestä;)

 

Lähtisin omasta kokemuksestani suosittelemaan tätä 85mm 1.4 objektiivia niille, jotka haluavat kuvata nimeomaan kauniita tyylikuvia. Kotona sisätiloissa objektiivilla saa tosi kauniita kuvia sisustuksen yksityiskohdista ja ulkona upeita kuvia asusta ja ihmisistä.

Sitten 35mm 1.4. Tämä oli kokonaan uusi tuttavuus minulle. 85mm:stä olin testaillut aikaisemmin Nikonilta 1.8 aukolla, mutta vähän laajempaa 35mm:stä en ole päässyt testailemaan koskaan ja vielä näin hyvällä valovoimailla! Ihan selvää on, että tähän rakastuin heti! Todella helppo ja monipuolinen objektiivi, jolla saa paljon erilaista kuvaa aikaiseksi. Tällä saa kauniita maisemakuvia, asukuvia, sisällä sisustuskuvia ja vaikka mitä. Loistava valovoima on itselleni ihan ehdoton ja sen avulla saa super kivoja kuvia myös hiukan hämärämmällä. Voisin kuvitella, että tämä objektiivi on todella mukava kaveri bloggaajalla talven lähestyessä, kun valoisa aika vähenee.

Objektiivissa parasta noihin 50mm:siin ja 85mm:siin tottuneena on se, ettei tarvitsekaan peruutella niin kauheasti :D Alla oleva kuva on esimerkiksi otettu aivan kohteen vieresta.

Sisällä kodin kuvauksessa tämä onkin juuri laajemmasta perspektiivistään johtuen todella näppärä. Itse olen usein kuvaillut kotona vain niitä pieniä yksityiskohtia, mutta tämän herkun kanssa on päässyt ottamaan tyylikkäitä kuvia myös niin, että saa jo vähän selvää kodista tai huoneesta kokonaisuutena. Tätä lähtisin suosittelemaan kuvaajalle, joka kaipaa objektiivilta monipuolisuutta. Hyvä valovoima takaa loistavan laadun ja laajempi kulma taas on ihan huippu kaveri esimerkiksi matkalle.

Siinäpä niitä pohdintoja näistä muutamista ihanuuksista:)

Ja niin kuin alkuun mainitsin, ei objektiiveja voi koskaan olla liikaa:D Eri tarkoituksiin pitää olla omansa ja siksihän järkkärit ylipäänsä on kai tehtykin, että niihin voi vaihtaa objektiiveja omia tarkoituksiaan varten?;) Näin bloggaajana kaipaisin vielä näiden objektiivien lisäksi todella hyvää makroa, jolla saisi tosi tarkkoja ja kauniita kuvia ihan niistä kaikista pienimmistä jutuista. Esimerkiksi kaikki kosmetiikkaputelot jäävät vielä omaan makuuni liian epätarkoiksi esimerkiksi tuolla 85mm:llä. Sen kanssa, kun ei pääse tarpeeksi lähelle. 24-70mm 2.8 olisi myös erittäin kiva monikäyttöobjektiivi. Vaikka kiinteistä linsseistä tykkäänkin, olisi joskus hyvä saada yhteen putkeen vähän lisää valinnanvaraa – esimerkiksi juuri matkoilla tai jossain tilaisuuksissa, joissa ei haluaisi koko ajan olla vaihtamassa putkea, mutta haluaa kuitenkin erilaisia kuvia saman illan aikana.

print screen, http://www.pinterest.com/monasdailystyle/photography/

Nyt tämä amatööri on höpöttänyt taas läpiäpäähänsä ja on ihan täpinöissään ;D Kertokaahan te vuorostanne omista objektiivimieltymiksistänne ja tarpeista!! :)

Mikä on juuri sun tarpeisiin se the objektiivi ja miksi? Entäs mihin objektiivin haluaisit satsata seuraavaksi?

Jos teillä tulee mieleen jotain kyssäriä aiheeseen liittyen niin vastaan niihinkin oikein tosi mielelläni ja jos multa ei löydy mitään kerrottavaa niin lupaan ottaa selvää fiksummilta! :) Tässä on ehdottomasti  aihe, jossa haluan itse aina kehittyä lisää ja oppia jatkuvasti uutta.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    t
    31.5.2014 at 11:29

    Kiitos tästä postauksesta!! Mielenkiintoinen aihe, itse vasta opettelen kuvaamaan, mulla on Canonin 100 mm macro 1.4 valovoimalla ja olen erittäin tykästynyt siihen. Minä etsiskelen laajakulmaa zoomilla, jossa olisi vakain, ja mielellään myös hyvä valovoima, mutta tinkisin valovoimasta vakaimen vuoksi. Mitä suosittelisit Sigman linsseistä sisustuskuviin ja maisemakuviin saisi olla aika laaja (10-18 tai 16-35 jotain näiden välistä) Kiitos jos ehdit vastaamaan. Ihanaa ja kuvauksellista kesää!

    • Reply
      Mona
      2.6.2014 at 21:27

      Kiitos itsellesi palautteesta! Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa:)
      Mulla ei oo vielä muista Sigman linsseistä kokemusta, joten en osaa suositella maisemakuviin kuin tuota 35mm:) Silläkin saa jo aikast kivoja!! :) Lisää infoa tuosta mallista löytyy mm täältä:
      http://www.foka.fi/store/tuotetiedot/SO340954/Sigma%20EOS%2035/1.4%20A%20%20DG%20HSM
      Ja samoin tuo sopii loistavasti juuri myös sisustuskuviin:) Tietty riippuu millasia haluaa, mutta vähän laajempii loistava! :)
      Ihanaa ja kuvarikasta kesää myös sulle!! :) <3

  • Reply
    mipsukka
    2.6.2014 at 10:16

    Nuo molemmat olisivat ihan unelmia. :) Minulla on yksi putki Sigmalta ja olen ollut siihen laadultaan aivan todella tyytyväinen. Edelleen haaveilen, että pääsisin jollekin ihan perusvalokuvauskurssille sillä kuten sanoit, niin taito on kuitenkin se mikä tekee erottelun. ;)

    Sinulla on aina todella kauniita ja upeita kuvia, joten hyvä Mona ja Eetu! :D

    • Reply
      Mona
      2.6.2014 at 21:29

      Alkuun iso kiitos ihana Mipsukka <3<3:) Itsestä en tiedä, mut ainakin Eetu on oppinu ihan super paljon!! :) On niin kiva kun toinen auttaa <3
      Mutta kuule, kyllä on sullakin ihan huippu mahtavia kuvia!! :) <3 Kurssit on super kivoja ja oon kyllä toooosi kiitollinen kun oon saanut mahdollisuuden osallistua jo useammalle kursille. Niistä saa hurjasti lisää inspistä ja ideoita ja oppia. Kaikkein parhaiten kuitenkin aina oppii vaan kun kuvaa ihan hitokseen paljon;):)
      Mutta niin kuin sanottu, sulla on jo upeet kuvat <3<3 :)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *