4.4.2014

Ajatuksia kameroista

Kamera – se jokaisen bloggaajan yksi tärkeimmistä työkaluista saa ainakin tämän tallaajan aina innostumaan. Moni blogiani pidempään lukenut varmasti tietää, että täällä päässä on melkoinen kameroiden ja muidenkin laitteiden rakastaja. Mitä hienommat pelit ja vehkeet sen innostuneempi tämä neiti on:D Harvoin jään hiljaiseksi tavatessani uusia ihmisiä, mikäli heillä on joku kamera kourassa. Se on hiukan verrattavissa koiraihmisiin. Koiraihmisten kanssa riittää aina puhuttavaa ja niin on myös kameraihmisten kanssa :D
Tällä hetkellä itselläni on tilanne, että seuraavaksi on uuden kameran hankinta edessä. Käytössäni on toki muutamakin eri kamera, mutta haaveissani piirtyy uusi runko ja myös uutta kalustoa runkoon. Myin edellisen runkoni (haikein mielin;) ) pois, jotta voin hankkia seuraavaksi uuden. En vain runkoa myydessäni hoksannut, että se meneekin kaupaksi niin nopeasti :D
Tällä hetkellä kuvaan lainassa olevan Nikonin täyden kennon D600 rungolla ja 24-85mm 3.5-4.5 objektiivilla. D600 runko on ihan huikean hyvä ja todella näppärän kokoinen. Sitä jaksaa kanniskella pidempäänkin ja se mahtuu hyvin myös mm. Mulberryn medium Lilyn sisällekin;) Nikonin kanssa oleva objektiivi on erittäin näppärä ja monipuolinen erilaisissa tilanteissa. Erityisesti tuo sopii mielestäni matkoille, kun käytössä on hieman zoomia. Asukuvia ottaessa itse kuitenkin kaipaan objektiivista valovoimaa. Haaveissani onkin panostaa 1.2 (tai 1.4) valovoimaiseen 85mm putkeen. Sillä saisi ihan huikean upeat asukuvat niin, että tausta sumentuu kauniisti ja tasaisesti kohteen ollessa todella terävä. Omasta takaa löytyy kyllä 50mm 1.4, mutta se ei harmikseni käy Nikonin runkoon.
Kuvat, print screen Pinterest Photography board

Edelleen pohdiskelen eri vaihtoehtojen välillä ja mietin, että mikä olisi se paras vaihtoehto juuri minulle ja tämän blogin tarpeille. Olen testannut monta eri kameraa ja on todella vaikea sanoa mikä olisi se oikea. Tai no jos nyt äkkiseltään kysytään niin ensimmäisenä taidan osoittaa rakkautta Canonin 5D mark iii rungolle, joka oli lainassa juuri hiljattain;) Tuon rungon hinta on kuitenkin jo niin suuri, että en usko rungon palvelevan hinnan puolesta tarpeitani tarpeeksi. Tarkoitan, että omat taitoni eivät ole lähellekään niin hyvät, että osaisin käyttää tarpeeksi tuon rungon kaikkia upeuksia ja hyötyjä hyväksi.

Olympuksen Pen lite E -PL 5 on kamera, jota lähes poikkeuksetta suosittelen tutuille, jotka kyselevät hyvää ja helppoa kameraa. Penillä saa todella hyviä kuvia ja se on helppoja ja kevyt kantaa mukana. Erityisesti pidän myös Penin ulkonäöstä, joka on ihanan naisellinen:) Itse tykkään käyttää Penia eniten silloin, kun haluan ottaa pienen, mutta tehokkaan kameran mukaan. Tapahtumat ja tilausuudet ovat todella hyviä esimerkkejä, joissa Pen on lyömätön. Se ei paina juuri mitään ja on täten helppo ottaa pienempäänkin laukkuun mukaan. Penin kanssa eniten käytän 45mm 1.8 objektiivia, joka on todella valovoimainen. Parhaimmillaan se on mielestäni kuvattaessa esineitä, yksityiskohtia tai kasvoja. Asukuvien otto Penilla on mielestäni hieman hankalaa ja sitä pitäisikin enemmän harjoitella. Onnistun myös saamaan värit Penilla usein liian kirkkaiksi ja lämpimiksi. Lämpimät värit pois- asetuksella saa värejä hieman hillitymmäksi, mutta silti mielestäni kuvat jäävät inan oudoiksi sävyiltään. Yksi asia mikä pitäisikin muuttaa penillä kuvatessa on kuvalaatu. Järkkäreillä kuvaan aina raakakuvia, mutta Penillä jpg kuvina.

Nikonin järkkäriä testanneena voin kehua ainakin tuota D600 mallia paljon. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että Nikonin käyttö on hieman Canonia vaikeampaa. En esimerkiksi olisi ikuna osannut muuttaa tarkennuspisteen käyttöä manuaaliseksi automaattisesta ilman ammattilaista :D Voin kertoa, että muutama tovi meni sen etsimiseen ja myös googlailuun;) Canonissa perus säätöjen muokkaaminen on huomattavasti helpompaa. Yksi iso ero on myös näyttö. Canonissa saa näkymään näytöllä jatkuvasti taulun, josta itse olen tottunut muokkaamaan asetukset, kun taas Nikonilla pitää joka kerta erikseen painaa ensin info nappulaa;) Pieniä isoja juttuja :D Nikonissa taasen tykkään aukon säätämisrullasta, joka sijaitsee kameran etupuolella. Se on todella näppärä oikean käden etusormelle muokata. Tosin sitäkin alkuun hetken aikaa etsiskelin;)

Kamerat on kyllä puhdasta rakkautta, mutta niiden ja valokuvauksen huono puoli on siinä, että koskaan ei tule valmista! ;D Koskaan ei ole riittävän hyvä kuvaamaan tai koskaan ei ole riittävästi kamerakalustoa. Nälkä todellakin kasvaa syödessä ja mitä enemmän kuvaa sen enemmän näkee kuvissa kehitettävää ja parannettavaa:) Objektiivien “tarve” myös kasvaa alati ja jatkuvasti markkinoille tulee parempia runkoja ja putkia, joista sitten alkaa tietysti heti haaveilla. Ihanan kamala harrastus, joka vie täysin mukanaan :D

Minun tämän hetkinen tavoitteeni kuvauksessa on videot! Niiden kuvaaminen onnistuu paremmin kuin hyvin nykyisillä hulppean hyvillä järkkäreillä, mutta samalla videokuvaaminen vaatii kyllä taitoa ja ennen kaikkea aikaa ja harjoitusta.

Millaisia haaveita teillä on kameroiden tai valokuvauksen suhteen? Onko teillä joku tietty tavoite, mitä haluatte esimerkiksi oppia kuvaamisessa?

Entäs mikä olisi teidän unelma kamerakalusto? :) Minun haave komboni olisi Canonin 5D mark iii ja objektiiviksi 85mm 1.2 ja sen lisäksi vielä 24-70mm 2.8 TAI Nikonilta D600 runko ja siihen 85mm 1.4 objektiivia :)

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Ambit
    4.4.2014 at 10:19

    Mä olen kyllä aina ollut vähän kiinnostunut valokuvaamisesta. Kun äiti osti ensimmäisen oman digikameran, otin sillä kuvia koko ajan! Ai että 7MP silloin oli suurta! Sitten pari vuotta myöhemmin tarttui matkaan oma 10MP superzoom, mutta kun äiti hommasi järkkärin ja sillä pääsi kuvaamaan, alkoi oma kamera tuntua kerta kerralta kyvyttömämmältä, vaikka siitä ohjelmia löytyi joka lähtöön. Mutta varsinkin bloggaaminen ja hyvälaatuisten kuvien pällistely on kehittänyt omaakin silmää ja valokuvausintoa :) Jokunen viikko sitten tuli hommattua itselle uusi kamera! Melkein blogimarkkinoinnin uhrina olin jo ostamassa peniä, mutta kokeilun jälkeen päädyin sonyn nexiin ja oon ihan rakastunut :) Tämä kamera pääsi taas omien taitotasojen yläpuolelle! Nyt tavoite olisikin opetella käyttämään manuaali-ohjelmaa, mutta välitavoitteena ensin hiffata miten manuaalitarkennus tuossa kamerassa toimii! Toistaiseksi mennään vielä automaattiohjelmalla puoliautomaattitarkennuksella tai valotusohjelmalla. Mutta kuvanlaadussa tapahtui huikea nousu joka tapauksessa ja ah – joka kerta ihana ladata kuvat koneelle kun ei tarvitse tuskailla sen laadun kanssa!

    Jos unelmakalustosta puhutaan, niin pidän kyllä omastani niiiiin paljon nyt, etten koe tarvetta päivittää unelmaa vielä! Tosin – sen sanottuani :D – vähän kauaskantoisemman objektiivin tarvitsisin! 18-55mm kattaa kyllä lähikuvausalueen omiin taitoihini vielä hyvin, mutta ylöspäin olisi liikkumien varaa. Äidillä kamerassaan sama objektiivi ja sen kanssa tämä ongelma esim. reissussa maisemakuvia ottaessa tullut todettua. Sitten kun taidot lähtevät kasvuun, voi toki alkaa haaveileen ihan kunnon peilillisestä järkkäristä! :)

    • Reply
      Mona
      6.4.2014 at 17:38

      Hihih, nauroin tuota blogimarkkinoinnin uhrina ostamassa Peniä;D Aika moni bloggaaja tuon nimeen tosiaan vannoo:D
      Mahtavaa, että löysit sen oikean:) Ja ehdottomasti kannustan tuohon manuaaliin. Sillä kun kuvista saa juuri sellaisia kuin haluaa. Hetken vie toki kauemmin opetella, mutta on sen arvoista!!:)

  • Reply
    2becomewang
    4.4.2014 at 13:50

    Aloittelevana bloggaajana ja vain noin kerran viikossa kuvaavana en ole vielä uskaltanut panostaa kalliiseen. Vaikka kuvani jäävätkin usein aika karkeiksi ja näyttävät käsitellyiltä ajaa oma Nikonini vielä ainakin nyt asiansa asukuvia ottaessa. Ehkä jos tästä tulee suurempikin intohimo, niin mietin reilusti paremman kameran ostoa.

    http://2becomewang.blogspot.fi/

    • Reply
      Mona
      6.4.2014 at 17:43

      Hei mahtia, tervetuloa blogi maailmaan! :) Ja hienoja kuvia näytti olevan!:)

  • Reply
    Emmi
    4.4.2014 at 20:57

    Täällä samassa pisteessä, uudelle kameralle olisi käyttöä, mutta burden of choice vaivaa :) http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/

    • Reply
      Mona
      6.4.2014 at 17:48

      Kamerat on vaan kertakaikkista rakkautta<3:)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *