7.9.2013

6 vinkkiä hyvinvointiin!

Olen aina elänyt terveellisesti ja arvostanut terveellisiä elämäntapoja todella paljon. Terveelliset elämäntavat eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys energiseen ja hyvinvoivaan arkeen. Aina ei riitä, että syö terveellisesti vaan, joskus pitää tarkastella asioita syvemmin ja selvittää yksilöllisemmin mistä huono olo johtuu. Terveellinen ruokavalio on itselleni niin paljon enemmän kuin lautasmalli. Kaikki ei sovi kaikille ja yksilöllisyys on ruokavaliossa niin kuin monessa muussakin asiassa  hyvinvoinnin avainasemassa.

Yksilöllisyyden tärkeydestä huolimatta, olen kuitenkin sitä mieltä, että muutamalla helpolla ohjenuoralla pääsee todella pitkälle hyvinvoinnissa. Mikäli haluaa tehdä elämäntaparemonttia tai laihtua niin näillä rutiineilla pääsee loistavasti alkuun ja saa varmasti lisää energiaa ja jaksamista arkeen.

1. UNI
Riittävä uni on kaikki kaikessa. Mikäli ei saa tarpeeksi lepoa, keskittyminen on todella vaikeaa. Uni on itselleni asia, josta en suostu koskaan tinkimään. Tarvitsen vähintään 7-8 tuntia unta ja sen myös annan itselleni. Tässäkin suhteessa olemme kaikki erilaisia. Toisille unen tarve on vähemmän ja toisille enemmän. Tärkeää on löytää sopiva unen määrä juuri itselleen. Kuulen todella usein monen sanovan, että ei yksinkertaisesti ole aikaa nukkua enempää hektisen elämäntilanteen takia. Itse olen tässäkin asiassa sitä mieltä, että kaikki riippuu asioiden priorisoinnista. Itse asetan nykyisin aina oman fyysisen hyvinvointini monen muuan asian edelle ja nukkuminen kuuluu isona osana omaa hyvinvointiani. Toki elämässä tulee vaiheita, kun tähän ei vain yksinkertaisesti ei pysty vaikuttamaan, mutta pääsääntöisesti lähes jokainen pystyy.

2. VESI
Vesi voitehista vanhin. Tähän ei kai muuta tarvitsisi lisätäkkään. Vesi pitää virkeänä ja auttaa aineenvaihdunnassa. Pyrin juomaan joka päivä vähintään 2-3 litraa vettä. Veden lisäksi juon päivittäin reilusti vihreää teetä. Se saa kehoni puhdistumaan ja auttaa vastustuskykyä vahvistumaan.

3. LIIKUNTA
Päivittäinen liikunta antaa energiaa ja saa voimaan niin paljon paremmin. Hyötyliikunta on loistava tapa saada päivittäin extra-annos lisää virkeyttä, vaikka itse sitä henkilökohtaisesti inhoankin;) Rakastan hikitreenejä ja liikuntaa monessa eri muodossa, mutta voi taivas miten usein ärsyynnyn esimerkiksi vesisateella töihin pyöräilystä!;D Minusta liikunnna ei tarvitse missään nimessä olla pakonomaista puurtamista verenmaku suussa. Liikunnan pitäisi olla hauskaa ja mukavaa. Parhaimmillaan se on paras tapa purkaa stressiä ja saada omaa aikaa. Jokaiselle löytyy varmasti jokin laji, josta pitää. Erilaisia liikuntalajeja on lukemattomia. Minun vinkkini onkin, että kannattaa uskaltaa rohkeasti kokeilla mahdollisimman montaa erilaista lajia löytääksen sen oman lempparin. Itse olen aina rakastanut salilla käyntiä, sekä rauhallisia lenkkejä yksinään. Silloin saa oman pään kanssa ajatella ihan rauhassa. Nuorempana kävin vallan ryhmäliikuntatunneilla ja ohjasin useamman vuoden itsekin erilaisia jumppia. Nykyisin nautin niiiiiiin paljon enemmän yksin treenaamisesta ja siitä, että saan keskittyä vain ja ainoastaan itseeni sekä hikoiluun!:D Mikäli siis joskus on tykännyt jostain lajista ei tarkoita, että siitä pitäisi tykätä aina! Tosin en yhtään ihmettelisi, jos vielä myöhemmin innostuisin nuoruuden harrastuksestani lentopallosta! Se oli ihanaa ja välillä sitä oikeasti on ikävä.

4. SÄÄNNÖLLINEN RUOKAVALIO
Säännöllinen ruokavalio on ainakin niille, jotka haluavat pudottaa painoa ehdottoman tärkeää. Koko kroppa ja pääkin jaksaa paljon paremmin, kun se saa säännöllisin väliajoin energiaa. Ruokailujen väliin pitää jäädä tarpeeksi aikaa, jotta ruuansulatus ehtii kunnolla toimia ja toisaalta liian pitkiä välejä ei saa myöskään tulla. Huomaan ainakin itse, että mikäli en tarkkaile ruokailuvälejä saatan napostella ihan huomaamattani pieniä juttuja pitkin päivää. Tällöin ei ole juuri koskaan kylläinen olo, vaan koko ajan on nälkä. Taas on yksilöllistä montako kertaa päivässä kannattaa syödä, mutta itse huomaan voivani parhaiten kun syön säännöllisesti noin neljän tunnin välein. Paras on, kun ehdin syödä noin neljästä viiteen ateriaa päivässä. Tällöin ei ehdi tulla ihan huutavaa nälkää eikä taas toisaalta tule koko ajan närpittyä ylimääräisiä naposteluja, kun pitää kunnon välin ruokailujen välissä.

5. RAVINTORIKAS RUOKA 
Tällä hetkellä tämä kohta on itselleni kaikkein tärkein. Olen pitkään kärsinyt erinäisistä vatsavaivoista ja kesän alussa pitkien tutkimusten jälkeen selvisi, että vatsassani on bakteeri, jota nyt häädetäänkin ravintovalmentajan tekemän hoito-ohjelman avulla. Ruokavaliossani on perusjuttujen lisäksi  tärkeää runsas kuitujen saanti, riittävä energian määrä, vähäinen tärkkelyksen määrä sekä hyvin ravintorikkaat ravintoaineet.
Lisää energiaa arkeen saa jo paljon sillä, että tarkistaa ruokavaliossa riittävän hyvin rasvojen saannin. Mielestäni niiden saannin tärkeyttä ei voi kyllin korostaa. Uskallan väittää, että valtaosa suomalaisistakin saa aivan liian vähän hyviä rasvoja (ei pohjaudu mihinkään tutkimuksiin vaan ihan omiin havaintoihin:D ). Turhien pullien ja vehnän syömisen vähentäminen auttaa myös energisemmän arjen tavoittelussa kummasti. Oikeasti pienillä muutoksilla ja tavoilla saa jo hurjasti lisää voimia. Enemmän hyviä rasvoja, puhtaita ruokia ja vähemmän vehnää ja keinotekoisia valmispöperöitä. Sokerista luopuminen ei tee huonoa kenellekään! Sokeri on todellinen paskiainen. Se saa todella helposti valtaansa ja sen kourista on vaikea päästä pois. Voisin veikata, että sokeririippuvuus aiheuttaa todella monen suomalaisen perusvaivat ja ongelmat.

6. POSITIIVISUUS
Positiivinen asenne on kaikki kaikessa!! Ilman itseensä luottamista on kovin vaikea saada energistä ja voimakasta oloa. Hymyilemällä pääsee niin paljon pidemmälle kuin naama nutturalla väärinpäin. Asioihin positiivisesti suhtauminen helpottaa niin ylä- kuin alamäissäkin. Kaikilla on aikoja, kun menee huonosti. Välillä todella huonosti ja onnen lahjat eivät todellakaan mene tasan. Elämä kohtelee toisia ihan kamalalla tavalla. Järkyttäviä tarinoita on vaikka miten ja paljon. Niistä selviäminen vaatii kuitenkin hyväksyntää ja positiivisuutta. Vaikka kaikesta ei tarvitse päästä yli voi kaikesta löytää jotain hyvääkin. Elämä on täynnä rikkauksia. Ystävät, kokemukset ja elämän sattumat ja tapahtumat pitää vain kohdata sellaisina kuin ne tulee. Positiivisuudella kaiken pystyy kääntämään ennen pitkää hyväksi. Tärkeää on hyväksyä itsensä ja rakastaa itseään. Kun itsensä kanssa on kaikki sujut pystyy antamaan myös muille paljon.

 

 Kuvat Pinterest

Ihanaa ja energistä viikonloppua! 

Follow me on FACEBOOK // BLOGILISTA // BLOGLOVIN

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Alexa
  7.9.2013 at 13:24

  Tosi hyvä postaus:) Komppaan täysin! Ja onnea uuteen blogikotiin <3

  xx

  • Reply
   Mona
   7.9.2013 at 15:15

   Kiitos Alexa<3<3 :)

 • Reply
  Iitu
  7.9.2013 at 17:44

  No sinulta ei ainakaan positiivisuus lopu <3

  Tosi hyvät elämän peruskriteerit nuo on muutenkin. Kiva postaus.

  x

  • Reply
   Mona
   7.9.2013 at 19:50

   Hih, voin kyllä vakuuttaa että ei sitä positiivisuutta ihan aina riitä;D Mutta siihen pyritään että ensin aina koittaa aina ajatella positiivisesti:) Ja kiva, että pidit postauksesta <3 :)

 • Reply
  NannaK
  7.9.2013 at 18:41

  Ehdottoman hyviä vinkkejä kyllä kaikki :) Mäkin juon nykyään tuon 2-3 litaa päivässä vettä, ärsyttää vaan se kun saa ravata vessassa koko ajan, mutta kai siihenkin aikanaan tottuu..

  • Reply
   Mona
   7.9.2013 at 19:51

   Jee, kiva kuulla!! :) Joo se on huono puoli, mutta äkkiä siihen tottuu :D Ja kyllä on kropassa vaa niin puhdistunut ja virkeä olo kun muistaa juoda tarpeeksi :)

 • Reply
  LeAnn
  7.9.2013 at 20:18

  Siis en osaa tai pysty tarpeeksi kiittämään näin upeasta postauksesta! On niin paljon tärkeää asiaa, joita oikeasti ei aina tule ajateltua, vaikka ehdottomasti pitäisi. Kiitos Mona! Olet kultainen ihanine postauksinesi! ♡

  • Reply
   Mona
   9.9.2013 at 21:30

   Voi kiitos kyllä kuuluu nyt sulle <3 Aivan ihana palaute:') <3

 • Reply
  On my way
  7.9.2013 at 20:59

  Ihana postaus! Niin tärkeitä juttuja jokainen kohta, hyvät pointit olit valkannut. :)

  • Reply
   Mona
   9.9.2013 at 21:31

   Tosi kiva kuulla Jutta <3 :)

 • Reply
  Taru
  7.9.2013 at 20:59

  Hyviä pointteja kaikki, mutta vika on jotenkin just niin naulan kantaan. :) Mä olen sen tajunnut kunnolla vasta joitakin vuosia sitten, tai siis alkanut toteuttaa sellaista katsantokantaa omassa elämässäni. Ja hyvähän on sellainen kiva juttu, että se kiertää ympäri ja palaa aina tavalla tai toisella siihen pisteeseen, mistä se on lähtenyt liikkeelle! ;)
  Aurinkoista viikkarin jatkoa, Monanen! :)

  • Reply
   Mona
   9.9.2013 at 21:31

   Tosi kiva kuulla<3 Ihanaa viikkoa myös sinne <3<3 :)

 • Reply
  Viivi
  8.9.2013 at 12:28

  Heippa!
  Pakko kommentoida tuohon viimeiseen kohtaan. Menetin äitini äkillisesti viikko sitten, olen yleensä positiivinen ja hymyilen paljon, tästä tilanteesta en vain löydä mitään hyvää, en tiedä mitä tehdä, missä olla, ilman äitiä, joka oli henki ja elämä. Mitä olisin tehnyt toisin, olisinko voinut pelastaa hänet? Voiko kuolemasta todella löytää jotain positiivista? olen rikki ja hajalla, en tiedä minne kuulun, hengittäminen sattuu,ei ihmisen ole hyvä olla ilman äitiä, ei tämänikäisen,onko sinulla neuvoja päästä eteenpäin.

  • Reply
   Mona
   8.9.2013 at 13:09

   Mä olen Viivi todella pahoillani. En oikein löydä oikeita sanoja lohduttamaan, eikä varmasti kukaan löydä. Toivotan sulle kuitenkin hurjasti voimia suruun ja sen läpikäymiseen. Pidä kiinni rakkaista muistoista. Paljon enkeleitä sun rinnalle.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *