4.4.2013

Paljon puhuttu e-pillerien lopettaminen

Naisten paljon käyttämät e-pillerit aiheuttavat koko ajan enemmän ja enemmän keskustelua niiden hyödyistä ja haitoista. Kirjoitin joulukuussa E-pillerien lopettaminen– postauksessa omasta kokemuksestani ja pillerien pois jättämisestä. Postaus sai paljon teiltä upeilta lukijoilta kommenttia ja mielipiteitä omista kokemuksista lähtien. Kiitos hurjasti niistä! Te teitte postauksesta todella kattavan ja toivottavasti joku pillereiden aloittamista harkitseva päätyy lukaisemaan kommentteja. Olen saanut myös useampia sähköposteja teiltä aiheeseen liittyen ja ajattelin nyt vielä koota tähän lyhyesti omia hyväksi kokemiani asiota pillerit pois jättäessäni. Ensimmäinen vuosi oli todellista puhdistautumisen aikaa etenkin kasvojen ihon suhteen, mutta onneksi nyt näin kaksi vuotta ilman pillereitä voin sanoa lopettamisen olleen yksi parhaimpia päätöksiäni.
 Säännölliset kuukautiset ilman välivuotoja
 Kuukautiset ovat kestoltaan lyhyempiä ja kivuttomampia
 Iho on palautunut taas normaaliin kuntoon
 Turvotus laski pillerien lopettamisen jälkeen muutamassa kuukaudessa
 Lopettamisen jälkeen en ole kärsinyt ainoastakaan virtsatie- tai hiivatulehduksesta
Hyvien puolien listaa voisi varmasti jatkaa loputtomiin ja sen joukossa on varmasti monen monta asiaa, jota en itse edes osaa tiedostaa.
Teidän kommentteja lukiessa huomasi parhaiten juuri sen, että jokainen meistä on yksilö ja monelle pillerien lopettaminen on johtunut eri asioista. Selvää kuitenkin mielestäni oli se, että näitä syitä lopettaa pillerit oli todella paljon! Se kertoo jo melko paljon siitä kannattaako niiden käyttöä edes aloittaa? Ainakin kehottaisin harkitsemaan hyvin pitkään.. Vaikka e-pillereitä mainostettaisiin kuinka luonnollisiksi, ovat ne aina keinotekoisia hormonivalmisteita.
Tässä vielä muutamia asioita, joita pillerien käyttö saattaa aiheuttaa:
  • Vähentää mm. B-vitamiinien ja magnesiumin määrää kehossa. Näiden puute taas voi aiheuttaa monen montaa ei toivottua vaikutusta esimerkiksi masennusta ja sokerihimoa. Pillerien käyttäjien kannattaa siis huomata nämä asiat vitamiinilisien käytössä. (Kaisa Jakkola, Hormoonitasapaino)
  • Päänsärkyä/Migreeniä 
  • Haluttomuus
  • Refluksitautia (progestiini http://www.refluksi.fi/126 ). Tämä oli minulle täysin tuntematon juttu ennen kuin minulla jokin aika takaperin todettiin itsellä kyseinen tauti. En tietenkään voi sanoa varmuudella, että refluksi on tullut juuri e-pillerien käyttämisen takia, mutta sen voin 100%:lla varmuudella sanoa, että suuremmalla todenäköisyydellä minun refluksitautini on aiheutunut e-pillerien takia kuin epäterveellisillä elämäntavoilla. Tässäkin kohtaa olisin toivonut, että 14-vuotiaana pillerit aloittaneena minulle olisi läpinäkyvästi ja selkeästi kerrottu pillerien SAATTAA aiheuttaa puolista. Ne kun tuntuvat olevan jo pelottavan yleisiä. Monen monta asiaa on vielä tutkimatta ja selvittämättä.
  • Painon nousu
  • Hiusten kunnon huonontuminen
  • Stressi
  • Voimattomuus
Tässä listassa oli vain murto-osa haitoista. Monet pillerien haitoista ovat varmasti  myös vielä tutkimatta.
 
Jokainen tätä postausta lukeva varmasti osaa lukea tämän tekstin kriittisesti ja tiedostaa, että en ole missään nimessä lääkäri tai tehnyt akateemisia tutkimuksia aiheesta. Nämä ovat täysin omia mielipiteitäni, näkemyksiäni ja muilta kuulemiani kokemuksia tavallisena kuluttajana.
 
Ps. Käytin todella monta vuotta Diane Nova merkkisiä pillereitä. Luettuna tämän uutisen sain taas hyvän muistutuksen siitä miten typerää olikaan pumpata ylimääräistä keinotekoista hormoonia kallisarvoiseen kehooni. Voin kertoa, että minun pikkusiskoni saa ainakin kuulla melkoisen saarnan siinä vaiheessa, kun hän alkaa harkita pillerien käyttämistä.
Herättääkö aihe teissä mielipiteitä ja ajatuksia?
Suosittelen ehdottomasti kurkistamaan aikaisemman postauksen kommenttiosiota, sieltä saa hurjasti näkökulmaa monelta kannalta.

You Might Also Like

88 Comments

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 15:00

    hienoa Mona, ku joku uskaltaa kirjottaa tällasistakin asioista!:) Sun blogi on muutenkin ihan huippu ja piristää aina!:)
    Oon ehdottomasti samaa mieltä sinun kanssasi kaikista noista haitoista ja tietyllä tavalla ihailtavaa että olet päässyt eroon siitä “pillerikoukusta”. Itse olen käyttänyt myös pillereitä useamman vuoden ja minulle ne sopivat. Välillä kuitenkin mietin myös muita ehkäisyjä, mutta samalla vaihto toiseen pelottaa, kun pillereiden kanssa ei varsinaisia ongelmia ole ollut..

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 16:42

      Kiva kuulla, kiitos:) Ja hyvä, että oot välttyny haitoilta! Toivottavasti vältyt myös tulevaisuudessa.

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 15:23

    En yleensä kommentoi blogeihin, mutta nyt on pakko. Tekstistäsi minulle jäi kuva, että pillerit ovat kaikinpuolin negatiivisia, ja se on mielestäni aika mustavalkoinen näkemys. Itse olen sen myötä kuitenkin saanut hyvin epäsäännölliset (n. 1-3kk välein tulevat) kuukautiseni kuriin, enkä kärsi enää lainkaan kuukautiskivuista. Sivuvaikutuksista en ole joutunut kärsimään. Ymmärrän, että kaikki pillerit eivät sovi kaikille, mutta mielestäni kritisointisi oli aika jyrkkää. Itselleni ei tulisi mieleenkään lopettaa pillereiden syömistä, kiitos lääkäreiden, jotka diagnosoivat minut aikanaan raskaaksi kroonisen suolistosairauden sijaan.
    Kiitos kivasta blogista :)

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 16:45

      Jeps, sellainen mustavalkoinen kuva mulla onkin ja hyvinkin jyrkkä selainen!;) Mutta tosiaan niinkuin tuossa kirjoitinkin nämä ovat vain mun mielipiteitä:) Ja minusta avain pointti on se, että pillereitä aloittaessa pohdittaisiin myös muita vaihtoehtoja. Pillerien käyttö tuntuu olevan monelle niin itsestään selvyys eikä niitä kyseenalaisteta juurikaan. Jälkeenpäin on tietenkin helppo sanoa, mutta kyllä olisin toivonut aikoinaan lääkärin kertovan tarkemmin pillereistä huonoine puolineen, eikä yksinomaan positiivisia puolia. En tuonut niitä tähän postaukseen laisinkaan esiin koska koen, että muuten markkinat hoitaa sen puolen paremmin kuin hyvin;)

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 15:29

    Itse joudun syömään kokoajan e-pillereitä sairauden takia, 3 liuskaa putkeen ja sit tauko jne. En oo huomannu mitään sivuvaikutuksia.
    Ihan jees tää on ku ei oo kuukautisia ku 4 kertaa vuodessa, ja sillonki ne kestää joku 3-4 päivää. Oon joutunut käyttämään pillereitä jo 8 vuotta.

    -Johanna

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 16:08

      Jatkan tähän omaan kirjotukseen vielä vähän, että pillerit on ainut vaihtoehto mulle, vaikka en ehkäsyä tarvitsekaan tällä hetkellä. Muita vaihtoehtoja on joku muu hormonivalmiste, ainaiset leikkaukset, muu lääkitys on aivan liian kallis budjetilleni, kohdun ja munasarjojen poisto(eikä sekään välttämättä auta 100 prosenttisesti) tai ennenaikaiset vaihdevuodet(ei oikeen sovi 25 vuotiaalle :D ) E-pillerit sopii mulle enkä halua lopettaa.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 16:47

      Hienoa, että ei oo ollu mitään haittapuolia! Silloinhan onkin luonnollista, ettei kyseenalaista niiden käyttöä. Itse söin pillereitä kymmenisen vuotta vaikka oireita oli jo heti pillerien aloitettua. Söin myös pillereitä lääkärin määräyksestä sairaudenhoitoon. Sen takia niiden lopettaminen olikin tosi vaikea päätös.

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 16:20

    Tuo sinun hyvien puolien lista on ihan nurinkurinen omiin kokemuksiini verrattuna.. Ja luulisin muutenkin, että virtsaputkentulehdus johtuu siitä ettei käytä kondomia yhdynnässä ja muutenkin homma menee “likaseks” :D Itselläni alkoi pissitulehdukset pari kuukautta sen jälkeen kun aloitin pillerit, koska aina ei heti jaksanut raahautua sinne vessaan pesulle -> tulehdus.

    Itse olen vahvasti e-pillereiden kannattaja! Kuten joku sanoikin tuolla aikaisemmin, ei tämäkään asia ole niin mustavalkoinen. Jokainen on yksilö ja joku toinen asia voi sopia toiselle paremmin jne.. Aika jyrkkiä ovat mielipiteesi.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 16:59

      Hienoa jos ne sopii sulle hyvin! Ja kyllä, jyrkkiä ovat omat mielipiteeni ja en edes tuonut tähän postaukseen pillerien positiivisia puolia siksi että ihan varmasti jokainen kuulee niistä paremmin kuin hyvin viimeistään lääkärissä. Minusta on tärkeää että niitä haittoja tuodaan enemmän myös esiin. Olisin itse toivonut, että e-pillerien aloitusta olisi kyseenalaistettu enemmän ja niiden haitoista kerrottu tarkemmin. Ja kyllä jokainen todellakin on yksilö, siksi olisikin entistäkin tärkeämpää ettei jokaiselle suorastaan tuputeta pillereitä…

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 16:28

    täh:D On ollu aika paskat pillerit, jos on aiheuttanu tollasia oireita. Ite oon käyttäny vuosia pillereita eikä _mitään_ noista edellämainituista sivuoireista ole osunut omalle tielleni. Ensimmäinen SUUURI ilo on, että kuukautiset ovat nyt säännölliset ja lyhyemmät sekä kivuttomammat kuin ennen pillereitä. Toisena ihoni on paljon parempi nyt. Eikä minulla kertaakaan elämässäni ole ollut virtsa- tai hiivatientulehduksia.

    Tietenkin kaikki vaikuttaa jokaiseen eri tavalla, mutta ihmettelen tämmöstä “pillerit hiiteen”-asennetta jossa ei kenenkään muun anneta sitten hankkia pillereita. Perkules vie, ite suosittelen todellaki pillereitä!

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:03

      Todella hyvä juttu että pillerit sopineet sulle ja oot saanut niistä helpotusta! Toivottavasti sopivat myös jatkossa.
      Niinkuin tuossa aiemmillekkin kommentoin niin en edes halunnut tuoda positiivisia puolia tähän kirjoitukseen, niitä kun tulee joka tuutista enemmän kuin tarpeeksi. Niiden vuoksi itsekin söin kymmenisen vuotta pillereitä ja lääkärin määräämänä sairauden hoitoon. Pääpointti on siinä, että haitoista tulisi kertoa enemmän ja ihmisten pitäisi niistä olla enemmän selvillä ennen kuin aloittaa pillerit. Nyt niitä suorastaan tuputetaan ja jossain tapauksessa jopa ilmaiseksi annetaan nuorille tytöille.

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 16:33

    Minäkään en yleensä kommentoi näihin, mutta nyt oli vain aivan pakko. Olen niin samaa mieltä sun kanssa, että pillereitä ei kannata käyttää! Itse en ole koskaan käyttänytkään, vaikka olen jo 20-vuotias. Olenhan tietenkin harkinnut niiden aloittamista, mutta aina sitten miettinyt niitä haittoja joten en ole koskaan edes uskaltanut aloittaa… Äidillänikin saattaa olla osuutta asiaan, koska hänelle ei nuorena sopinut mitkään pillerit nii sitten on kehottanut muakin aloittamatta ollenkaa. Nyt kun luin ton sun postauksen niin olen vaan varmistunut päätöksestäni olla aloittamatta pillereiden syöntiä ollenkaan :)

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:04

      Voi kun olisin itsekin jättänyt sen kymmenen vuoden e-pillerien käytön välistä. Hienoa, että olet tarkkaan harkinnut!!

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 17:06

      Naurettavaa sanoa että on samaa mieltä jos ei kerran ole omaa kokemusta :DDD

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:22

      Monien muiden kokemukset jo puhuvat puolestaan. Minusta ei todellakaan ole naurettavaa kyseenalaistaa asioita. Naurettavaa on luottaa silmät sumussa siihen mitä paskaa monelle määrätään. No ehkä vähän kärjistettyä, mutta näin sen olen itse kokenut ja jälkeen päin olisin itse toivonut olevani kriittisempi ja kyseenalaistanut.

    • Reply
      Anonymous
      5.4.2013 at 14:09

      Turhaan lähtee kokeilee edes kun hyvin pärjää ilmankin :)

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 16:34

    Minulle myös pillerit antavat valoisamman elämän sairauteni takia.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:07

      Todella hyvä juttu että niistä on sinulle apua. En epäile yhtään etteikö pillerit toisi todella monen elämään helpotusta. Toivoisin vain kovasti, että niiden haitoista puhuttaisiin enemmän ja avoimemmin etenkin niitä määrätessä. Meitä kenelle ne ei sovi on kuitenkin varmaan jo yhtä paljon kuin heitä joille pillerit sopii.

  • Reply
    FunkyAiski
    4.4.2013 at 16:48

    Mun mielestä myös hieman mustavalkoinen postaus, mutta tietysti kun omista kokemuksista kirjoittaa, se menee helposti siihen. Mulla ei ole onnekseni ollut mitään noita mainitsemistasi sivuvaikutuksista (pillereitä oon syönyt lähemmäs 10 vuotta) ja ennen pillereitä kivuliaana, epäsäännöllisenä ja pitkään kestävänä koetut kuukautiset loppuivat eli aikalailla päinvaistoin kuin sulla. Monella tutulla myös pillerimerkin vaihto on vähentänyt tai sitten aiheuttanut oireita eli aika yksilöllistä on. Jokainen siis tavallaan :) Kiitos kivasta blogista!

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:09

      Jeps, tarkoitus olikin olla mustavalkoinen postaus;) Juurikin koska kirjoitin täysin omasta kokemuksesta ja mielipiteestä. Eri asia jos olisin lääkäri tai edes ammattilainen lääkealalla. Silloin pitäisi varmasti tuoda huomattavasti enemmän esiin todellisia tutkittuja faktoja. Halusin kirjoituksella kuitenkin tuoda esiin sen, että pillerien haitoista pitäisi puhua enemmän ja läpinäkyvämmin. Niitä joille ne ei sovi on jo hyvin hyvin monta. Kurjaa, että pillereitä lähes tuputetaan ilman minkäänlaista kyseenalaistamista..:/
      Ja kiitos, super kiva kuulla että viihdyt täällä!!:) ja kiitos myös kommentistasi, on tosi kiva saada teidän mielipiteitä tänne tästäkin asiasta!!:)

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 17:02

    Itse olen syönyt Yasminellea nyt muutaman vuoden ajan ja pelkästään hyviä kokemuksia on. En ole lihonnut tai kärsinyt mielialojen vaihtelusta. Ihoni on huippukunnossa ja olen päässyt eroon liian runsaista & kivuliaista kuukautisista. Lisäksi voi itse päättää, koska kuukautiset on :) Eipä mene sitten reissuja tms pilalle kuukautisten takia. Olen saanut käsityksen, että nuo Diane Nova -pillerit eivät välttämättä ole paras vaihtoehto e-pillereistä puhuttaessa.. Kannattaa muistaa että noita pillereitäkin on niin kovin erilaisia ja jos jotkut eivät sovi, niin se ei tarkoita, että ne kaikki olisivat huonoja vaihtoehtoja.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:20

      Hyvä juttu, että ovat sopineen! Ja tuota lääkäritkin todellakin muistaa sanoa: Pillereitä on erilaisia ja pitää kokeilla eri merkkejä!! Kuinka monta merkkiä minäkin tulin kokeilleeksi!!:( Koskaan ei kyseenalaistettu yleisesti pillereitä.. Tää aihe saa meikän niin hiileksi ettei tosikaan:DD Ymmärrän PAREMMIN kuin hyvin, että moni puoltaa pillereitä. Olen itse ajatellut samalla tavalla kuin sinä esimerkiksi matkoista lähtien. Nuorena menkat oli tosi epäsäännölliset ja pillerit toi siihen jotain tolkkua. Uskoisin näin myöhemmin katsottuna kuitenkin että nuoren tytön kroppa ottaa aikaa ennenkuin oikea kierto tasoittuu… Kuukautiskivut olivat ennen pillereitä kovat, mutta jatkuivat kovempina niiden alettua. Iho oli kuin vauvan peppu pillerien käytön aikana. Super sileä ja olin todella tyytyväinen. Sain siirrettyä mekkoja monta kuukautta putkeen. Sehän oli luksusta, MUTTA ne haitat. Ei niitä osannut edes ajatella pillerien syyksi. Aikaisemmin en kyseenalaistanut pillereitä yhtään. Miksi olisinkaan kun lääkärit niitä käskivät syömään ja vielä sairauden hoitoon. Kun ne loppujen lopuksi lopetin niin olo oli kyllä paljon paljon parempi ja nyt jälkikäteen kun on lukenut ja kuullut monien mielipiteitä ja kokemuksia asiasta olen vaan niin tyytyväinen, etten enää kuormita kehoani ylimääräisellä hormoonilla, joka sai kehoni hormonitasapainon epäsuhtaan.
      En vaan voi ymmärtää miksei pillereiden haitoista kerrota tarkemmin niitä määrätessä. Niitä naisia joille pillerit ei sovi on nykyään huomattavan paljon. Uskon, että moni olisi ollut kiitollinen tarkemmista selvityksistä pillerien tuomista haitoista. Sen takia tämä postaus olikin hyvin yksipuolinen ja mustavalkoinen. Niitä pillerien positiivisia puolia kyllä tullaan kuuluttamaan aivan tarpeeksi lääkärissä, mutta ne varjot jäävät aivan taka-alalle.

  • Reply
    Nanna
    4.4.2013 at 17:46

    Ootko kaikkea hormonaalista ehkäisyä vastaan? Itse olin kuin raivotautinen syödessäni Yasminelleja ja siihen meinasi kaatua parisuhdekin kunnes tajusin mistä oli kyse. Sain tilalle sitten ehkäisyrenkaan enkä voisi olla onnellisempi. Kunhan kerran kuussa tai kerran kahdessa kuussa muistaa sen olemassaolon niin siinä kaikki. Renkaasta se hormoni välittyy kehoon tasaisesti eikä sellaisina “piikkeinä” kuin pillereissä. :)

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 17:55

      No onneksi osasit epäillä pillereitä!! Ja hyvä että löytyi parempi vaihtoehto:) Omalla kohdallani en halua käyttää enää lainkaan hormonaalista ehkäisyä.

  • Reply
    pikku enkeli
    4.4.2013 at 18:03

    söin viisi vuotta putkeen diane nova merkkisiä e-pillereitä ja sitten kolmen vuoden jälkeen jatkoin yasmin merkkisillä pillereillä. minulle pillerit auttoivat aluksi todella hyvin ihoon ja kuukautiskipuihin, mutta haittana kuukautiskivut vaihtuivat migreeniin.
    migreeniin sain täsmälääkettä triptaaneja jotka lisäävät alttiutta saada aivohalvaus.

    e-pillereitähän ei olisi suositeltavaa syödä jos on migreeniä mutta aina kun asiasta kysyin niin mulle sanottiin että “ei haittaa sulla on migreeniin täsmälääke joka auttaa”.

    poikaystäväni käski minun kuitenkin lopettaa pillerit kun migreenikohtaukset pahenivat ja minulle alkoit tulla huimaus/pyörtymiskohtauksia..pillereiden lopettamisen jälkeen minulle tuli parin kuukauden päästä aivoinfarkti ja nyt joudun syömään koko ikäni verenohennuslääkettä.
    olen kuntoutunut suht.hyvin mutta pääkivut ovat vieläkin hirvittävät ja huimaus pistää pelon infarktin uusiutumisesta.olen ollut nyt puoli vuotta sairaslomalla ja en tiedä kykenenkö ikinä enää samaan työhön.kiitos kun jaksoit lukea pitkän tarinani.

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 18:39

      Haluaisin kommentoida näin migreenin omaavana henkilönä, että sillä migreenin laadulla on väliä kun on kyse e-pillereistä. E-pillereiden käyttöön ja valintaan vaikuttaa se, onko migreenisi aurallinen vai auraton! Haluaisin tämän vain kertoa, jos lääkärisi eivät jostain syystä ole hoksanneet tätä kysyä. Outoa sinänsä, koska minulta on kysytty tätä aina.

      Sitten Monan postaukseen yleensä. Minua hieman ärsyttää postauksesta läpi puskeva ajatus siitä, että pilleireiden syönti tavallaan sysätään jonkun muun vastuulle tai viaksi. JOkainenhan meistä tekee itse päätöksensä ja jokaisen pitäisi kuitenkin olla sen verran vastuussa itsestään, ettei ns. sysää vastuuta lääkäreille. Minusta jokainen meistä on oikeutettu käymään eri lääkäreillä ja kyseenalaistamaan heidän ajatuksiaansa. Pahoitteluni, jos kommenttini vaikuttaa negatiiviselta tai hyökkäävältä, se ei kuitenkaan ole tarkoitus. Minua vain nykyään yleisesti ärsyttää kaikki tilanteet, joissa vastuut / syyt sysätään jonkin toisen päälle eikä kukaan suostu ottamaan vastuuta itselleen. Hienoa, että olet Mona tehnyt nyt tämän päätöksen ja se sopii sinulle. Mukavaa keväänjatkoa.

      -Sanna

    • Reply
      pikku enkeli
      4.4.2013 at 20:29

      minun migreenini oli auraton.En sitten tiedä olisinko ikinä saanut aivoinfarktia jos en olisi syönyt e-pillereitä monta vuotta, mutta jos olisin tämän tiennyt niin olisin jättänyt pillereiden syönnin.
      kun aivoinfarkti minulla todettiin niin kohdallani kävi hoitovirhe.vakavaa kohtausta jossa meni toisesta silmästä näkö ja kävelykyky, pidettiin harvinaisena migreeni kohtauksena, koska olin migreenilääkkeitä syövä ihminen joka taas johtu e-pillereistä.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:29

      Pikku enkeli, kiitos kommentistasi <3 Todella kurja kuulla tapauksestasi. Paljon energiaa voimistumiseen. <3

      Sanna,
      Kyllä, oon samaa mieltä, että jokainen tekee oman päätöksen. Tuossa vastasinkin aikaisempaan kommenttiin jo että voi kun olisin itse aikoinaan osannut olla kriittinen ja kyseenalaistaa. Sitä en kuitenkaan osannut 14-vuotiaana tehdä, kun minulle pillerit määrättiin koviin kuukautiskipuihin ja epäsäännöllisiin kuukautisiin. Vaikka olenkin täysin samaa mieltä siitä, että ei kaikkea vastuuta voi sysätä muille, mutta kyllä lääkeistä puhuessa minusta lääkefirmoilla ja lääkäreillä on erittäin suuri vastuu ja ennen kaikkea velvollisuus kertoa asioista tarkemmin. Kommenttisi ei missään nimessä ollut negatiivinen!:) Kyllä mielipiteensä saa ilmaista, niin minäkin tässä postauksessa tein. Minusta on vain mielenkiintoista lukea teidän muiden mietteitä asiasta. Ja ymmärrän todella hyvin näiden naisten kommentit jotka ovat selvästi e-pillerien puolesta. Niin olin minäkin ennen kuin osasin edes epäillä niiden käytön haittoja. Oikein mukavaa kevättä myös sinulle Sanna!!:)

  • Reply
    Senja
    4.4.2013 at 18:13

    oon unohtanut mona kiittää sua.
    sun inspiroimana lopetin itekin vihdoin pillerit. viikkoa sen jälkeen, kun olin lukenut sun kattavan ja hyvän tekstin. jotenkin se anto rohkeutta. niin, tarviiko edes sanoa, että mielettömän hyvä päätös. kroppa tuntuu taas omalta, kaikki toimii niin kuin on tarkoitettu. :) ei lisähormoonia enää tähän naiseen kiitos!;)

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:30

      Voi ihan mahtavaa Senja!!:) Ihanaa, että kroppa toimii ja olo on hyvä:) Niin sen kuulukin olla:)
      Pus ja haleja <3:)

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 18:25

    Todella hyvä postaus!! :) kerron sulle mun tarinan pillereistä. Mä olen käyttänyt nytten kesällä pillereitä kolme vuotta ja olen nyt 22 vuotias. Aloitin pillerit kun tapasin nykyisen avomieheni, ymmärrettävistä syistä. Mä olen koko elämäni kärsinyt aivan hirveästä selkä aknesta. Oli kamalaa kun muut käyttivät ihania toppeja ja bandeau mallisia paitoja, ja mun piti aina piilotella selkää ja olkapäitäni.. Baariinkin mentäessä piti laittaa t-paita tai pitkähihanen.. Ei voinut käyttää hienoja mekkoja ilman päällis shaalia tai paitaa.. Olin niiin onnellinen kun tajusin epillereiden auttavan ongelmaani :) voin nauttia ihanista paidoista ja pitää hiuksia kiinni!!! Olin kokeillut kaikkia lääkkeitä ihotautilääkäreiltä mutta ne eivät koskaan auttaneet. Ainoa ratkaisu oli aurinko joka kuivattaa finnit, mutta suomessa sitä ei saa tarpeeksi. Naamassa mulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Noh, asialla on toinenkin puoli. Olen lihonnut pari kiloa, mulla on aivan kamalia mielialavaihteluita jotka välillä ottavat itteeni ja avopuolisoani todella koville

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 18:25

    Ja avopuolisoani todella koville, sekä pillerit aiheuttavat pahaa oloa. Haluaisin luopua pillereistä, mutta mua pelottaa että selkä akne tulee takaisin., :( en myöskään halua vaihtaa merkkiä koska pelkään samaa juttua.. Lopettaisin siis pillerit heti, mutta en halua taas hävetä selkääni ja joutua pukeutumaan eri tavalla. Voi kuulostaa oudolta että olen valmis kestämään noi negatiiviset seuraukset, mutta se selkä akne oli jotain niin kamalaa!

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:41

      Voi kurjuus sentään!!:/ Ja ei kyllä kuulosta oudolta, ymmärrän tosi hyvin että sillä on iso vaikutus. Kyllähän pillerien tuoma helppous ja moni muu positiivinen vaikutus juuri saa jatkamaan niiden käyttöä. Itsellenikin oli todella iso päätös ne lopettaa. Varsinkin, kun söin niitä sairauden hoitoon. Minusta kannattaa tarkkaan puntaroida vaihtoehtoja ja miettiä mikä oikeasti on tärkeää ja vasta sen jälkeen tehdä päätöksiä. Voisitko esimerkiksi tarkistaa ruokavalion laitaa ennen pillerien lopettamista? Tarkistaa , että ruokavaliossa on tarpeeksi hyviä rasvoja ja saat tarpeeksi muitakin tärkeitä ravintoaineita. Jättää muutamaksi kuukaudeksi kokonaan sokerit pois, josko se auttaisi pahimpaan oloon? Paljon tsemppiä, löydät varmasti paremman olon vielä. Muista, että kaikki lähtee sisältä päin. Kun keho voi hyvin niin voi mielikin:)

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 18:37

    Oon monta kertaa meinannut tulla kiittämään siitä joulukuisesta pilleripostauksesta (täällä blogin puolella tai salilla), mutta aina se on jäänyt, joten kommentoin nyt tähän. Olen jo jonkun aikaa miettinyt miksi oikein syön niitä hormooninappeja joka päivä, vaikka en ole ollut edes hetkeen parisuhteessa. Ja olen syönyt niitä kauan, yli 7 vuotta. Luettuani sun kokemuksia pillereiden lopettamisesta, päädyin minäkin heittämään ne roskakoriin samalta istumalta. Enkä voisi olla tyytyväisempi tuohon päätökseen. Vaikka en ikinä saanut pillereistä varsinaisesti mitään sivuhaittoja, päin vastoin oikeastaan, iho oli kuin vauvalla niitä syödessäni, tuntuu silti kuin sumuverho olisi vedetty pois silmistä. Hassua miten paljon ne voikaan vaikuttaa! Tällä hetkellä kamppailen hieman ihon huonontumisen kanssa pillereiden lopettamisen vuoksi, mutta eiköhän se tästä ajan kanssa. Paluuta pillereihin ei enää ole, niin hyvältä päätökseltä tämä lopettaminen tuntuu. Joten kiitos kun jaat näinkin henkilökohtaisia ajatuksia ja kokemuksia täällä blogin puolella! :)

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:45

      Voi kiitos ihan hurjasti ihanasta kommentistasi <3 <3 :') Mielettömän voimaannuttavaa saada tällaista palautetta.
      Kyllä se iho rauhoittuu ajan kanssa, aivan varmasti!! Kannattaa ottaa vaikka kuukauden tai parin kunnon suoliston puhdistus ruokavalio käyttöön niin saa varmasti ihon kirkastumaan!:) Paljon hyviä rasvoja, kasviksia, hyviä hiilareita ja vaikka kuitulisäkin mukaan hetkeksi. Itse sain kasvojen ihon kuriin olemalla jonkun aikaa maidottomalla ja gluteiinittomalla ruokavaliolla. Runsas veden ja vihreän teen juonti auttoi myös ihon kuntoon:)
      Ihanaa kevättä sinulle!:)

  • Reply
    pikku enkeli
    4.4.2013 at 20:35

    lääkärit määräävät lääkkeitä ja saavat siitä itselleen provikoita, mutta hups unohtavat mainita että niistä voi olla vakavia seurauksia. e-pillerit :veritulppa (aivohalvaukseen jopa kuolemaaan johtava)ja migreenilääkkeet nämä triptaanit(aivohalvaukseen altistavia).
    Nuorena ihmisenä sitä on sen verran tyhmä että ei tajua kyseenalaistaaa lääkäreitä ja ottaa selvää lääkkeistä perinpohjin.Kiitos Mona tästä postauksesta :) tämä asia on tärkeä valistaa monille jotka eivät tiedä e-pillereiden haitoista.

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 20:50

      Lääkärit eivät saa lääkemääräyksistä provikoita. T. Tuleva sellainen

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:47

      Pikku enkeli,
      Mä olen samaa mieltä. Maallikkona ei osaa kyseenalaistaa lääkkeitä, joita ammattilaiset määräävät. Ja kiitos itsellesi kun jaoit kokemuksesi. Se on todella hyvä esimerkki siitä, miksi vaihtoehtoja kannattaa punnita todella tarkkaan.
      Ihanaa kevättä ja paljon aurinkoa sinulle <3

    • Reply
      pikku enkeli
      8.4.2013 at 18:18

      kiitos mona kannustavista ja voimaa antavista sanoista, olet hyvä esimerkki nuorille naisille :)

      ja sinulle tuleva lääkäri en usko että lääkärit eivät saa provikoita lääkemääräyksistä! minkä takia sitten nämä lääkkeet, joita lääkefirmat eniten amerikassa mainostaa ovat todettu ihmiset käyttökokemusten perusteella huonoiksi ja eniten haittavaikutuksia omaaviksi? ja kovin moni lääkäri niitä määrää ja ei haittavaikutuksista mitään varoita?esim minullekin on lääkäri sanonut että älä lue tämän lääkkeen haittavaikutuksia. ykityisellä puolella on ihan eri meininki ja ne lääkärit osaa kyseenalaistaa jotkut lääkkeet huonoiksi ja suosittelevat turvallisempaa versiota. toivottavasti sinusta valmistuu hieno ja potilaistaan kiinnostunut lääkäri, tsemppiä opintoihin :)

    • Reply
      Anonymous
      9.4.2013 at 08:40

      Lääkemääräyksiin varmasti voi vaikuttaa mainosmiesten puheet ja lääkkeiden markkinointi lääkäreille. Kun joku lääke on tehty hyvin tutuksi, voi sen määrääminen olla liiankin helppoa. Lääkärin ei näin silti tulisi toimia vaan miettiä se potilaalle sopivin vaihtoehto ja kyllä tätä meille täällä Suomessa ainakin opetetaan, työelämässä vastaan tulevista asioista en toki vielä tiedä, varmasti meitä on monenlaisia. Kannattaa nyt kuitenkin luopua tuosta hassusta provikka-ajatuksesta, sellaista ei ihan oikeasti tehdä. Siihen ei ainakaan Suomessa siis lääkemääräykset perustu. Ennen kuin levittelee netissä tuollaisia salaliittoteorioita niin kannattaa miettiä onko oma mutu kuitenkin ihan väärässä. Kyllä meistä opiskelijoista ainakin suurin osa ihan oikeasti on kiinnostunut ja välittää, vaikka ihmisten puheissa lääkärit aina ihan muulta kuulostavatkin.

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 20:59

    14-vuotiaana pillereille!? 14-vuotias on lapsi!

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:51

      Niinpä, täysin lapsi. Jollei ammattilaisilla silloin ole vastuuta kertoa pillereiden haitoista niin vähintäänkin heillä on velvollisuus niistä kertoa. Käsittämätöntä miten pillereitä lähes tuputetaan jopa lapsille. Monessa paikassa nuoret tytöt saavat ensimmäiset pillerinsä vielä ilmaiseksi koko vuodeksi tai ensimmäisiksi kuukausiksi!!:O Ihan kuin kyseessä olisi ihan muut kuin lääkemarkkinat…

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 22:11

      Oletko tullut ajatelleeksi, että syy ilmaisiin pillereihin saattaa olla vaikkapa siinä, että monet sukupuolielämäänsä aloittelevat vähävaraiset teinit saattaisivat muuten jättää ne pillerit tai koko ehkäisyn hankkimatta? Toki kondomi olisi varmasti se suositeltavin ehkäisymetodi himokkkaille teineille, mutta yllättävän monet eivät kehtaa niitä ostaa. Silloin e-pillereiden merkitys ei-toivottujen raskauksien estäjänä korostuu, vaikka mahdollisia sukupuolitauteja ne eivät tietenkään estä. Luonnollisesti pillerit eivät sovi kaikille, mutta naisten historiaa tarkasteltaessa harva asia on vaikuttanut yhtä paljon naisten aseman paranemiseen kuin e-pillerien keksiminen.

      Lisäksi haluaisin myös huomauttaa, että lääkärit eivät saa mitään provikkaa määräämistään lääkkeistä.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 22:23

      No sitten puhutaankin jo seksuaalivalistuksesta ja hyppää jo vähän yli meikän pointin, mutta mun näkemys on, että ilmaisten pillerien sijaan saisi kunnat tarjota ilmaiset kortsut. Ja kivuliaisiin kuukautisiinkin on muitakin vaihtoehtoja kuin pillerit. Pillereillä on niin paljon vaikutuksia muutenkin kuin pelkästään raskauden ehkäisyyn, että kyllä niiden käyttöä kuuluu harkita ja punnita.

    • Reply
      Anonymous
      4.4.2013 at 22:31

      Johan Mona on sanonut jo aiemmassa aiheen postauksessaan, että tuolloin pillerit olivat sairauden hoitoon.

      Ja kyllä vaan, myös 14-vuotiaana voi hankkia pillerit TAI JOUTUA hankkimaan ne.

      Katsos kun naisella alkaa menkat 11-16-vuotiaana keskimäärin, jolloinka 14-vuotiaana voi olla hyvinkin kärsinyt jo kolme vuotta kivuliaista ja epäsäännöllisistä menkoista. Että silleen.

    • Reply
      Anonymous
      5.4.2013 at 15:59

      Monan äitinä mun oli nyt myös pistettävä lusikkani soppaan tähän postaukseen. Todellakin 14-vuotiaille tarjotaan ehkäisypillereitä, vaikka ei niitä tarvitse sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuten Monakin jo monasti on tuonut esille, hänelle niitä määrättiin sairauden vuoksi… ja voin kertoa, että hyvilläni en tuolloinkaan siitä ollut, mutta näin läheltä hänen tilanteensa ja tuolloin uskoin, että se on ainoa helpottava lääke. Nykyisellä tietämykselläni (mm. ravinto- ja hormoniasioista) en ikinä olisi antanut aloittaa pillereitä!!! Kunpa voisikin muuttaa aikaa taaksepäin… Mutta olen äärettömän onnellinen, kun hän pääsi niistä vihdoinkin eroon :) Raksu Monalle <3 -mami-

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 21:05

    Kannattaisi vähän lukea kriittisemmin ja rivien välistä tuota uutista Ranskan tilanteesta ennen kuin tuomitsee noin mustavalkoisesti.

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 21:59

      Toki luin sen kriittisesti ja tiedän että ei tuossa ole läheskään varmasti luotettavaa yhteyttä merkin pillereihin ja kyllähän täällä meillä saa tuota vetää poskeensa ihan surutta edelleenkin. Mutta en minä noita henkilökohtaisesti laittaisi enää ikinä koskaan vapaaehtoisesti kroppaani. Tuo uutinen sai kuitenkin varmasti monen pohtimaan pillerien käyttöä uudelleen.

    • Reply
      Ansku
      7.4.2013 at 08:34

      Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    • Reply
      Ansku
      7.4.2013 at 08:56

      Diane Novat on kielletty muuallakin kuin vain Ranskassa. Mun lääkäri täällä Australiassa kertoi noiden vaarallisuudesta ja vaihtoi mun pillerimerkin sen takia.

      Nyt olen kuitenkin tehnyt päätöksen pitkän harkinnan jälkeen ja jätin pillerit pois vähän yli kuukausi sitten. Onpahan niitä tullut syötyäkin 16vuotiaasta asti paria taukoa lukuunottamatta eli reippaasti yli 10 vuotta!
      Iho ja hiukset rasvoittuvat enemmän nyt mutta muuten on jo näinkin lyhyen ajan jälkeen parempi olo. Toivottavasti myös mun pahat migreenit helpottuisivat.

      Ennen lopettamispäätöstä luin asiasta monesta eri lähteestä ja muiden kokemuksia. Kiitos siis erittäin paljon Mona omien kokemuksiesi jakamisesta :) niin ja muutenkin kivasta blogista josta saa ruoka ja treeni motivaatiota sekä ihania kuvia kotikaupungista jonne on aina ikävä.

  • Reply
    Anonymous
    4.4.2013 at 21:27

    Jos on liian henkilökohtainen kysymys niin ei tarvitse vastata, mutta käytätkö tällä hetkellä muuten mitä ehkäisymenetelmää tai oletko harkinnut jonkun muun, esim. ihon alle laitettavan kapselin hankkimista? :) itse olen aivan satavarma, että viimeaikainen haluttomuuteni johtuu pillereistä, ja olen ajatellutkin niiden lopettamista, mutta kun ne ovat niin helpot…

    • Reply
      Mona
      4.4.2013 at 22:04

      Olen harkinnut, että laitan jossain vaiheessa kuparikierukan, kun on tarvetta pidempi aikaiselle ehkäisylle. Sitä ennen mennään niillä perinteisimmillä vaihtoehdoilla…:) En halua missään nimessä mitään hormonaalista ehkäisyä enää käyttää.

  • Reply
    KRIS
    4.4.2013 at 23:20

    Mä en tiiä mikä siinä on, mutta mulla lähtee aina paino laskuun kun aloitan pillerit :o niiden lopettamisen jälkeen oon molempina kertoina lihonut 10kiloa :S (Olen lopettanut ne siis kahdesti). Onhan se vähän häiritsevä ajatus että sää kasaat ittees hirmuisen määrän hormooneja, joita ei tarvisi.. Mutta mulla tosiaan noi “hyvät puolet pillerien lopettamisessa” tulee sillon kuin käytin pillereitä.. :D Mistä lie tämä johtuu.. :D

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:02

      No mutta se kertoo juuri siitä, että me ollaan kaikki niin yksillöjä!:) Monille pillerit sopii mainiosti, mutta meitä joille ei sovi on myös pelottavan paljon..:/

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 06:50

    Heippa! oli ihan pakko tulla kertomaan että myös minä lopetin pillerit joulukuisen postauksesi jälkeen. :) Aloitin ne ehkäisymielessä pari vuotta sitten, nyt suhde loppui ja aloin epäilemään pillerien käyttöäni. Pillerivuosien aikaan aloin kärsimään TODELLA pahoista päänsärkykohtauksista, mielialavaihteluista ja hiusten kunnon heikkenemisestä. Enkä tietty osannut ollenkaan yhdistää kaikkia näitä pillereihin. Nyt kolme kuukautta ilman pillereitä: ei ainuttakaan päänsärkyä ja myös hiukset alkaneet pitkästä aikaa kasvamaan, ihanaa :) Kiitos Mona!

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:03

      Oi ihan mahtavaa kuulla!!:') Tosi hienoa, että oot päässy päänsäryistä. Sellainenkin kun rajoittaa ihan hurjasti arkea. Minun näkemyksen mukaan enemmän kuin kerran kuussa kuukautiset;) IHanaa aurinkoista kevättä sinulle <3 <3 :)

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 06:51

    Kiitos Mona!:)

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:03

      :) Kiitos itsellesi, kun jaksoit lukea;) <3

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 07:38

    Hei,

    Saanko kysyä käytätkö refluksitautiisi nyt mitään lääkitystä ja auttaako se? Refluksitautia on paljon nuorillakin ja valitettavasti omalla 9-vuotiaalla tyttärelläni on refluksioireita ja kokeilulääkitys vaikka on hyvin hoikka ja urheilullinen jne..Toivon toki että tämä on vain joku ohimenevä juttu.
    Tsemppiä sinulle! t. Joanna

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:16

      Heippa Joanna!!:) Kurja kuulla, että niin nuorella on refluksin oireita ja vielä lääkityskin siihen aloitettu:/
      No tääkin on aika hyvittava juttu omalta osaltani… Nimittäin.. Mulla ei ole mitään refluksin oireita!! En edes tiedä millaista närästys oikeastaan on.. Mutta siitä huolimatta lääkäri kyllä kirjoitti reseptin (somac). Mutta en tietenkään niitä käytä, en nää mitään syytä käyttää. Olen jälleen kerran sitä mieltä, että tämäkin vaiva on varmasti täysin ruokavaliolla hoidettavissa;) Itselläni refluksi saattaa muuttua oireilevaksi vasta myöhemmin tai toivonmukaan terveellisten elämäntapojen ja ruokavalion johdasta ei koskaan. Luulen kuitenkin että tuo refluksi vaikuttaa omaan ruuansulamiseen ja imeytymiseen, mutten siitä tiedä vielä tarkemmin. Kunhan saan kaikki tutkimukset selvitetyksi niin on helpompi koostaa omaa ruokavaliotakin oikeaksi. Tällä hetkellä vatsan huonokunto on saanut eniten helpotusta gluteiinin ja maidon vähentämisellä. Niiden pois jättö voi auttaa pahoihin refluksinkin oireisiin. Nuo refluksilääkkeet kun eivät pitkällä tähtäimellä ole kovin hyväksi. Ne saattaa vähentää radikaalista vatsahappojen määrää mikä on taas tosi huono juttu:/ Mä suosittelen todella lämpimästi ihan ravintovalmentajan puoleen kääntymistä. Mä itse luotan täysin Prohealtin valmentajien osaamiseen, löytyy täältä: http://www.ravintovalmentaja.fi/ravintovalmentajat/
      Tsemppiä myös sinne ja ihan varmasti on tytölläsi ohi menevä juttu!! Pientä tsekkausta vaan ruokavalioon ja homman saa varmasti kuriin:) Ihanaa aurinkoista kevättä <3 <3 :)

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 09:17

    Moikka! Olen uusi lukija..mut olenko ymmärtänyt oikeen et ole tehnyt “elämäntapamuutoksen” ? Onko sulla linkkiä josta voisin lukea enemmän siitä? Itse olen kanssa päättänyt et nyt on pakko tehdä elämäntapamuutos sairastettuani 3 flunssaa peräkkäin joka on tosi harvinaista minulle sillä olen viimeksi sairastanut vuonna 2011 keuhkokuumeen..eli jotain on tapahtunut kun vastuskyky on heikentynyt.

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:22

      Heippa!!:) Alkuun todella kurja kuulla, että sairastelu on alkanut ottaa ylivaltaa ja vastustuskyky heikentynyt. Se vaikuttaa niin äärimmäisen paljon arkeen. Tiedän nimittäin paremmin kuin hyvin miltä se tuntuu. Mieli huutaa lisää juttuja ja tekemistä, mutta kroppa ei enää pysykkään mukana. Tosi turhauttavaa varsinkin muuten aktiiviselle ja menevälle ihmiselle.
      Mä en oo mitään tosi radikaalia koskaan tehnyt vaan pienillä jutuilla muuttanut tottumuksi. Oon aina syönyt terveellisesti, mutta mulla on vaan super huonot geenit ja pelkkä lautasmallin mukaan syöminen ei riitä mua pitämään terveenä. Jonkun verran lisää juttua löytyy näistä postauksista:

      https://www.monasdailystyle.com/2011/10/elamantapamuutos-vai-laihduttaminen.html

      https://www.monasdailystyle.com/2011/08/terveellista-elamaa-10-kg-kevyemmin.html

      Tsemppiä flunssien nujertamiseen ja vahvan vastustuskyvyn palauttamiseen!! :) Ja aurinkoista kevättä myös <3

  • Reply
    Kukka
    5.4.2013 at 09:28

    Me ollaan niin samalla linjalla tämänkin suhteen, että ihan naurattaa :) Mä olen ollut nyt ilman hormonaalista ehkäisyä syksystä 2012 saakka ja voin paremmin kuin koskaan. Ei ole kipuja, ei ärtyneisyyttä, iho on hyvässä kunnossa ja turvotus on laskenut. Ei ole ollut myöskään migreeniä enää ollenkaan, ihanaa. Kiitos tästä postauksesta! :)

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:35

      Niin kiva kuulla muru <3 <3 Ja hyvä, että säkin jätit pillerit pois!! Edesauttaa varmasti muutenkin hyvinvointia. Pus pus muru <3 <3

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 13:40

    Heippa! Vähän toisenlaista näkökulmaa pian valmistuvalta lääkäriopiskelijalta.
    Ensiksi voisin sanoa, että kaikki ei sovi kaikille, ja onneksi meillä löytyy paljon valinnanvaraa ehkäisymenetelmien suhteen. :)
    Joka tapauksessa tieteellisesti TUTKITUN lääketieteellisen tiedon perusteella matalahormonisilla ehkäisypillereillä on liuta terveyden kannalta edullisia vaikutuksia, jotka ovat melko lailla päinvastaisia kuin tässä postauksessa mainitut. Esimerkiksi:
    -kuukautisvuoto vähenee (myös edullinen vaikutus veriarvoihin)
    -kuukautiskivut vähenevät
    -endometrioosin hoito
    -ehkäisee kohtu- ja munasarjasyöpää
    -vähentää sisäsynnytintulehduksia
    -osalla pillereistä hyvä vaikutus ihoon
    -tehokas raskauden ehkäisy oikein käytettynä :).
    Toki haittavaikutuksiakin on, mutta useimmilla lievittyvät 3 kk käytön jälkeen. Vasta-aiheita pillereiden käytölle ovat mm. laskimotukos ja aurallinen migreeni, sekä runsas ylipaino yhdistettynä tupakointiin ja muihin riskitekijöihin (veritulppariski). Pillereitä määrättäessä tulee selvittää tarkkaan riskitekijät, jotta niitä ei määrättäisi tukosriskissä oleville potilaille. Lääkärit todella haluavat auttaa potilaitaan määräämällä e-pillereitä, se ei ole tuputtamista. :) Nykyisissä e-pillereissä hormonimäärät ovat todella matalia, joten keho ei varsinaisesti saa “valtavia määriä” ylimääräistä hormonia – oma munasarjahan ei pillereiden käytön aikana tuota lainkaan estrogeenia eikä progesteronia.
    Elikkäs tahdoin sanoa, että pillerit ovat todennäköisesti pääosin ihan hyvä juttu, mutta kaikille ne eivät sovi. :)
    Mona, huippu blogi muuten!

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:47

      Heippa!! Kiitos tosi paljon kattavasta kommentistasi!! Hieno saada myös ihan ammattilaisen näkökulmaa tänne!! Ja tähän alkuun voisin heti hiukan puolustaa omaa asennetteni…;) En siis missään nimessä tuomitse kaikkia lääkäreitä enkä missään nimessä heidän osaamistaan, MUTTA mun arvostus esimerkiksi funktionaalisen lääketieteeseen erikoistuneita lääkäreitä kohtaan on järjettömän paljon korkeemmalla sen vuoksi, että hoidoissa painotetaan enemmän yksilöllisyyteen. Toki tässä tullaan taas kustannuskysymyksiin (niin kuin aina kaikki tuntuu kääntyvän..:/ ). Ja tuo, että lääkärit haluavat auttaa potilaitaan määräämällä pillereitä. Uskonkin siihen 100%:sti, ei varmasti yksikään lääkäri haluaa pahaa potilaalleen. Mutta se löytyykö monelta tietoa ja uskallusta kyseenalaistaa määrättäviä lääkkeitä, herättää minussa kysymysmerkin. Minä olen kokenut niin, että tavallisessa koululääkätieteessä ruokavalion merkitys jätetään kovin pieneksi ja suurinosa ihmisten vaivoista pyritään korjaamaan vain lääkkeillä. Johtunee sitten ihmisten omasta laiskuudesta tai mistä, mutta siihen pitäisi minusta tulevaisuudessa pyrkiä vaikuttamaan.
      Ja kiitos, tosi kiva kuulla, että oot viihtynyt täällä <3 :) Ja kiitos vielä todella kattavasta kommentistasi!!:) ja hurjan paljon onnea kohta valmistuvalle lääkärille ja hurjasti intoa ja jaksamista hienolle uralle!!!:)

  • Reply
    Jossu
    5.4.2013 at 14:35

    Olen itse harkinnut lopettamista jo pitkään, mutta edelleen vaakakupissa pelottelee se pillerien tuoma “mukavuus” ja helppous :/ Toisaalta tuntuu väärältä syöttää kropalleen keinotekoisia hormoneja – enhän tällä hetkellä tunne omaa kroppaani kun en anna sen toimia sen luonnollisella tavalla :o

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:51

      Ymmärrän täysin sun pointin. Itse olin ihan samassa tilanteessa. En olisi halunnut millään luopua pillerien tuomasta helppoudesta. Kielsin myös todella pitkään pillerien haittapuolet, tosin en juuri mistään edes kuullut tai lukenut, että mikään olisi voinut olla pillerien syytä. Olisinkin toivonut itse saavani enemmän eri näkökulmista mielipiteitä, jolloin päätös olla käyttämättä tai jatkaa käyttöä olisi ollut helpompaa. Toivottavasti edes joku saa näistä postauksista kommentteineen tukea omalle päätökselle, olisi se sitten puolesta tai vastaan.

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 17:38

    Mulla syksyinen päätös lopettaa pillereiden syönti räjäytti naaman (ja rinnan.. ja näköjään selkääkin) aivan hirveään kukkaan. Ei ole koskaanikinä ollut aiemmin näppylöitä rinnassa saati selässä, mutta nytpä on. Naamassa aiivan valtavia paiseita. Noh, kaippa se tästä vielä tasoittuu! Ehdin kuitenkin syödä pillereitä sen melkein 10 vuotta myöskin, koska ne mulle 15-vuotiaana määrättiin (ja ihan btw, nykyisin ne 14-vuotiaatkin kyllä todella tarvitsevat pillereitä ihan ehkäisyynkin! Huh mitä tarinoita näkee ja kuulee). Menkat on kellontarkat olleet heti lopetuksesta, ja muuten olo on parempi. Onneksi. Kyllähän siinä vähän on parisuhteessa enemmän mietittävää, kun ei ihan ole niin hetken huumaan hyppäämistä, mutta plussat voittaa miinukset ;D

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 09:59

      Voi paska suoraan sanottuna!:( Toi naaman kukkaan puhkeeminen on niin hanurista ja tiedän tasan miltä se tuntuu!! MUTTA, se todellakin tulee menemään ohi!! Se ottaa vaan aikansa. Jälkeenpäin kiität varmasti itseäsi kärsivällisyydestä;) Kokeilleppa muutama kuukausi puhdistaa ruokavalio oikein kunnolla, niin saat varmasti ihon rauhoittumaan nopeammin:) Paljon hyviä rasvoja, vettä PALJON, vihreetä teetä, gluteiinit vähemmälle ja samoin maito pois hetkeksi. Mulla ainakin toimi super hyvin:)
      Mutta hienoa siis että olo on nyt ollut parempi <3 :) Plussat voittaa todellakin miinukset!!!! :) Ja ps. Kannattaa harkita kuparikierukkaa vaihtoehtona ehkäisylle. Niitä laitetaan nykyään myös synnyttämättömille. Monesta paikkaa olen lukenut positiivista sanottavaa, tosin monesta myös huonoakin. Taas tullaan meidän yksillöllisyyteen:)

  • Reply
    Pinja
    5.4.2013 at 19:27

    Kiitos paljon sinulle tästä ja myös toisesta e-pillereitä koskevasta postauksesta! Minulle itselleni suositeltiin e-pillereitä viimeviikolla toistuvien munarakkuloiden kivuliaisiin puhkeamisiin..Olen silti vähän pelokas alottamaan niitä koska mun migreenit on tällähetkellä todella pahat ja tämä voisi pahentaa niitä ennestään.. Jotenkin tuntuu turhalta ottaa pillereitä kun pärjään yleensä särkylääkkeillä kun rakkulat puhkeaa, mutta toisaalta pilleit olisi helppo ehkäisy. toivottavasti tämä ei ole liian henkilökohtainen, mutta käytättekö vain kondomia?

    Kiitos ihanasta blogista!

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 10:37

      Heippa Pinja!! Voi kurja!:/ Pillerit tuskin ainakaan tulevat helpottamaan migreeniäsi..:/ Ja kyllä, tuolla perinteisellä meiningillä mennään tällä hetkellä. Ja onhan niitä jos jonkin moisia laskenta juttuja yms ym..;) Tosin ei läheskään niin luotettavia, mutta jokainen varmasti osaa itse arvioida miten luotettavaa ehkäisyä tarvitsee;) Jos ei ole parisuhteessa, niin minusta on itsestään selvää, että kortsu on ehdoton vaihtoehto:) Ja kiitos paljon, tosi kiva kuulla että oot viihtynyt täällä <3 :) Toivottavasti saat nuo puhkeavat munarakkulat kuntoon! Itselläni on nuorempana leikattu todella iso kokoinen munasarjakasvain (kysta) ja sen vuoksi jouduinkin lääkärin määräämänä syömään pillereitä. Jälkeen päin olen ihmetellyt sitä, että tuo kuitenkin tuli vaikka olin jo syönyt pillereitä hankalien kuukautisten takia…
      Ihanaa aurinkoista kevättä!!! <3 <3 :)

  • Reply
    Lotta
    5.4.2013 at 20:45

    Taisin kommentoida jo siihen aikaisempaankin postaukseen, mutta edelleen ihmettelen sitä ettei ihmiset taida oikeesti yhtään ajatella miten luonnotonta on syödä hormoneita. Hehkutetaan vaan miten hienoa kun kun on parit kuukautiset vuodessa, tosi siistii. Ja luonnollista?? Ymmärrän jotenkin pilleireiden käytön lääkkeenä, joskin itse toivoisin että lääkärikin osaisi suositella muita vaihtoehtoja jos tulisi omalle kohdalle tarpeelliseksi.
    Kovasti väitetään ettei pillereillä ole mitään tekemistä lisääntyneiden syöpien kanssa, mutta luulempa että on. Nuorten rintasyövät ovat yleistyneet PALJON, eikä e-pillereiden pitkäaikaisvaikutuksia ole voitu vielä testata tarpeeksi hyvin.
    Jos jonkun hormonaalisen ehkäisyn valitsisin, ottaisin ehkä hormonikierukan koska sen hormonieritys on kovin paikallista.
    Mutta siis, miettikää ihmiset ainakin kaks kertaa ennen kuin aloitatte :)

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 10:39

      Mä komppaan kyllä sun kommenttia vaikkakaan itse en kääntyisi edes hormonikierukankaan puoleen.
      Toivottavasti tulevaisuudessa osataan ottaa enemmän huomioon myös muita vaihtoehtoja ja harkitaan oikeasti ennen kuin pillerit aloitetaan…. Tietoa on ainakin nykyään huomattavasti enemmän saatavilla kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten!:) Onneksi!!:)

  • Reply
    LauraL
    5.4.2013 at 21:31

    Minulta on mennyt ihan ohi tuo aikaisempi postauksesi, no onneksi nyt huomasin sen lukea. Aihe on minulle ajankohtainen kun pillerireseptini on umpeutumassa ja gynekologilla pitäisi käydä. Itselläni juurikin diane novat käytössä ja haluaisin niistä päästä eroon. Alkuun toimi ihan hyvin, nyt huomannut miten mielialat sekoilee ja päätä särkee. Ja ihan muutenkin olen miettinyt niissä olevia hormooneja. Itse ajattelin kokeilla ehkäisyrengasta tai näitä “luonnollisenpia” (tiedän ettei ole) pillereitä. Itselläni pillerit on ehkäisyn lisäksi aknen takia, jatkossa aijon hoitaa akneni muutenkuin näillä pillereillä, haluan iloisen ja reippaan itseni takaisin.
    Kirjoituksesi ja sen kommentit antoi kyllä paljon ajattelemisen aihetta. Hyvä että tästä keskustellaan julkisesti. Tosiaan lääkärit voisi tarjota jotain muutakin ehkäisyä kuin hormoonipillereitä. Ja muutenkin ottaa ihmiset yksilöinä ja oikeasti keskustella ehdottamastaan lääkkeestä ja vaihtoehdoista potilaan kanssa.
    Mitä magnesiumia suosit kuukautiskipuihin?

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 10:44

      No kyllä!!:) Ihmiset tulisi huomioida yksilöinä ja puntaroida tarkkaan eri vaihtoehtoja:)
      Käytän magnesiumia aina sitraatti muodossa! TOIMII!!!!! En voisi enää elää ilman mangnesiumia:D Siitä on apua todella moneen :)
      Nykyään en ota menkkojen aikana sitä niin paljon, mutta jos on ollut todella kovat kivut niin olen ottanut 3 kertaa päivässä 100-200mg kerralla.

  • Reply
    Sarkka_H
    5.4.2013 at 21:38

    Pakko myös kommentoida tähän postaukseen.
    Kerron omakohtasia miinuspuolia 6-vuoden pillereiden syömisestä.
    Rinnastani on poistettu 2005 hyvänlaatuinen kasvain (johtuen hormooni lääkityksestä , eli e-pillereistä). Tällä hetkellä maksassani on kaksi kasvainta (hyvänlaatuisia) , jotka ovat tulleet myös pillereiden syönnistä. Nyt kuitenkin lääkäri kielsi minulta hormonivalmisteet ja lupasi , että kasvaimet pienenevät itsestään ajan kanssa ja saattavat kadota kokonaan.
    Jos joku kysyy minulta pillereistä ja niiden syömisestä en missään nimessä suosittele!
    Kamalaa myrkkyä joka tuohaa naisen elimistön ja joillakin vaikuttaa myös mielenterveyteen (ei onneksi itsellä).

    Terkuin : http://linnunradanlapsi.blogspot.fi/

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 10:47

      :( Onneksi nyt sentään kiellettiin hormonivalmisteet!!! Kiitos Sarkka, että jaoit oman kokemuksesi <3 Ihanaa aurinkoista kevättä <3 <3

  • Reply
    Anonymous
    5.4.2013 at 21:57

    Itse söin vuosikausia myös noita Diane Nova -pillereitä ja sain veritulpan jalkaan. Urheilua harrastavana nuorehkona normaalipainoisena naisena e-pillerit olivat ainoa epäilyksen kohde, joka ton tulpan mulle aikaansai… Ja samantien lääkäri kielsi pillerit, eikä ole tuon tulpan jälkeen tullut mieleenkään enää edes harkita mitään e-pillereitä. Sen verran kova shokki ja järkytys toi veritulppa oli!

    Liisa

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 10:53

      Voin vain kuvitella millanen shokki tollanen on:( Onneksi nyt kuitenkin on e-pillerit takanapäin!
      Oikein ihanaa ja aurinkoista kevättä ilman päivittäistä keinotekoista hormooniannosta;)

  • Reply
    Stiina
    6.4.2013 at 16:00

    Huh, en jaksanut kaikkia kommentteja lukea enkä yleensä kommentoi tällaisia “keskusteluja”. Nyt on kuitenkin pakko, Hyvä sinä. Olet tehnyt jotain, mitä moni ei uskalla. Kirjoitat arasta aiheesta ja seisot mielipiteesi takana. Lisäksi olet niin kivasti vastannut kitkeriin kommentteihin. Jokaisella meillä saa olla mielipide ja jyrkkäkin. Tästä tykkään. Luin silloin sen edellisen postauksesi ja jätin myös pillerit pois. Ja voin vain olla kiitollinen siitä. Ajattelin aina että miten raskausaika oli niin ihanaa. No se johtui siitä, että en pumpannut itseeni jotain ylimääräistä hormoonia joka ei kehooni kuulu. Söin synnytyksen jälkeen taas puoli vuotta pillereitä. Koko kroppa oli sekaisin ja elämä yhtä vuotoa. Nyt voin taas elää vapaasti ihanan oman kroppani kanssa. Ja tämä tunne on mahtava. Ei sivuvaikutuksia, eikä epämääräisiä oireita. Kiitos! Ja go on girls :)

    • Reply
      Mona
      6.4.2013 at 17:17

      Voi kiitos hurjasti Stiina niin kovin kannustavasta ja ystävällisestä kommentistasi <3 Oli ilo lukea se:) Mahtavaa, että olet myös löytänyt paremman olon ilman keinotekoisia hormooneja!:) Ihanaa ja aurinkoista kevättä sinne!<3 :)

  • Reply
    Anonymous
    6.4.2013 at 17:56

    Heippa Mona! Halusin tulla kertomaan että lopetin pillerit sen joulukuisen postauksesi jälkeen ja kiitän siitä sua! Olin ehtinyt 4 vuotta syödä Yasmin pillereitä kun ne määrättiin minulle 16 vuotiaana kivuliaisiin kuukautisiin. Lopetuksen jälkeen mun mieliala on kohentunut ja on tullut paljon kevyempi olo, niin henkisesti kuin fyysisestikkin:) Turvotus lähti ja tuntuu että liikuntasuorituksen aika jaksaa paljon paremmin kuin ennen, en sitten tiedä johtuuko tästä mutta kuitenkin. Haittapuolena on ollut se, että kasvojen iho huononi ja aluksi tuli tosi paljon näppyjä, mikä harmitti hirveesti. Nyt on onneksi vähän jo rauhottunut että toivottavasti tää tästä vähitellen helpottaa. Toinen huono puoli on se, että kuukautiset on jääny pois kokonaan. Tai eihän se sinällään ihan kauheen huono asia ole.. mutta vähän kyllä mietityttää kun on nyt yli 3 kuukautta edellisistä. Pitää katsoa jos sitä kävis jossain vaiheessa lääkärissä tämän takia mutta uudestaan en kyllä pillereitä aloita!

    • Reply
      Mona
      7.4.2013 at 19:20

      Heippa!!:) Voi miten hienoa kuulla, että sait kannustusta postauksesta!!:) Ja kyllä ne menkat varmasti sieltä vielä taas alkaa. Kropalla kestää vaan aikansa tottua hurjaan muutokseen, kun yhtäkkiä ylimääräinen hormooniannostus loppuu. Ja ihan varmasti tuo ihon rasvoittuminenkin rauhoittuu.
      Paljon aurinkoa ja iloa kevääseesi <3 <3 :)

  • Reply
    Anonymous
    7.4.2013 at 22:02

    Hienoa Mona, että olet ottanut tämän asian esille! Pillereiden haitoista ja sivuvaikutuksista puhutaan todella vähän ja aihe on pelkein tabu, koska pillereitä mainostetaan luonnollisena ja turvallisena ehkäisykeinona eikä muita hormonittomia menetelmiä paljoa mainosteta kiitos lääketeollisuuden lobbauksen. Itse harkitsen myös vakavasti pillereiden lopettamista, mutta pelottaa vaan se, kun mulla oli todella, siis todella kivuliaat kuukautiset. Kyllästyin olemaan 2-3 päivää kuukaudesta kipujen takia lähes toimintakyvytön ja kun mitkään lääkärin määräämät kipulääkkeet eivät auttaneet päätettiin kokeilla pillereitä ja kipuja ei sen koommin ole ollut.

  • Reply
    Anonymous
    17.4.2013 at 01:23

    Hei Mona!

    Löysin googlella blogisi kun etsin tietoa e-pillereiden lopettajista.
    Olen 38v nainen ja syönyt kohta 18v(!!)pillereitä.Viime syksynä jo mietin että lopetan niiden syönnit,mutta vasta nyt lopetin viimeisen laatan jälkeen.Kaipa asia vaati jonkinlaista “kypsyttelyä” :D
    Rupesin kelailemaan elämääni taaksepäin ja en itseasiassa tunnistanut itseäni enää!Oireita oli mielialanvaihtelut,väsymys,masennusta(ainakin jonkin asteista,vaikken lekuriin mennyt),pinna kireenä kun viulunkieli…Ei hyvänen aika!En minä tälläinen ole!Ajattelin itsekseni yön pimeinä tunteina…
    Nyt olen ollut ilman pillereitä peräti 12 päivää ja olo on oikeasti paljon parempi!
    Pää on “selkeämpi”,ajatus kirkkaampi,fyysinen olo on myös parempi :)
    Aion jatkaa tätä “tieteellistä koetta” itselläni ja katsoa mihin se vie sekä opetella taas tuntemaan OIKEA itseni :)
    Hyvää kevättä sinulle Mona ja myös kaikille niille,jotka ovat keinotekoiset hormonit jättäneet! :)

  • Reply
    Johanna
    28.7.2013 at 23:52

    Kiitos Moona todella paljon, että oot kirjoittanut tämän tekstin, päädyin tekstiisi googlettamalla aiheesta ja täähän on kommenttien perusteella monelle naiselle valtava ongelma, myös itselleni. Olen jo 32-vuotias ja syönyt pillereitä 15-vuotta, lähes tauotta.

    Nyt olen kuitenkin vihdoin tajunnut, että kyseessähän on hirvittävän pitkä aika tunkea synteettisiä hormoneja omaan kehoon estäen samalla täysin kehon luonnollisen hormonitoiminnan munasarjoissa. Puistattaa pelkkä ajatuskin…Pillerit vain ovat kuuluneet elämään jo niin suuren osan ajasta, ettei ole osannut kyseenalaistaa tai miettiä asiaa sen tarkemmin.

    Aina välillä olen kuitenkin miettinyt, että mitä jos “hankala” luonteeni, ärtyisyys ja räjähdysherkkyys sekä käytös jota en itsekkään osaa oikein selittää, liittyykin näihin synteettisiin hormoneihin. Moni on näissä ja joulukuisen postauksesi kommenteissa kertonut, että pillereitten lopettamisen jälkeen on kuin sumuverho olis vedetty pois silmiltä ja on taas kokenut olleensa oma itsensä.

    Nyt olen ollut 6 vuotta hyvässä parisuhteessa, (joka on kärsinyt paljon oikutteluistani, olis oikeasti mielenkiintoista tietää moniko avioero johtuu e-pillereistä :D) joten ehkäisy voisi olla muukin kuin e-pillerit. Olen vakuuttunut siitä, että haluan päästä eroon pillereistä ja ottaa selvää, olenko kaikki nämä vuodet sekoittanut päänuppini niiden takia. Viimeinen niitti ennen lopettamispäätöstä olivat lukemani useat eri lähteet asiasta ja muiden kokemuksista sekä Kaisa Jaakkolan “Hormonitasapaino”-kirja, jonka äitini minulle esitteli. Kyllä ne äidit vaan on viisaita vai mitä Moona? ;)

    Olen pitkällisen harkinnan jälkeen päätymässä Lady-Comp hedelmällisyystietokoneen hankkimiseen sekä kondomien käyttöön. Ja henkisesti valmistelen itseäni ihon ja hiusten rasvoittumiseen ym muihin oireisiin…onneksi ruokavalioni on jo jonkin aikaa ollut menossa oikeaan suuntaan ja uskon, että tässäkin kohtaa ratkaisu löytyy ruokavaliosta ja oikeista lisäravinteista (omegat, magnesium, d- ja b- vitamiinit sekä probiootit). Myös kuntosalilla 3 kertaa viikossa treenaaminen varmasti auttaa asiaa.

    Kaikkein suurin syy päätökseeni on myös lasten hankkiminen, joka on suunnitelmissa lähitulevaisuudessa. Haluan puhdistaa kehoni synteettisistä hormoneista ja saada kroppani kuntoon ennen lasten hankintaa…toivon vain, ettei minulle käy kuten monelle muulle, eli raskaaksi tuleminen hankaloituu merkittävästi luonnollisen hormonitoiminnan hitaan käynnistymisen vuoksi monen vuoden pillerien syönnin jälkeen. Parhaalle ystävälleni kävi näin ja syyksi hoitoja antaneella klinikalla sanottiin vuosien pillereiden syönti.

    Pahoittelut näin pitkästä tekstistä, mutta auttaa valtavasti kun saa jaettua tätä muiden kanssa. Viikoksi enää jäljellä pillereitä liuskassa, sen jälkeen en toivottavasti enää koskaan joudu niihin palaamaan. Aion palata blogiisi jatkossakin ruokavaliovinkkien toivossa, valtava kiitos vielä tämän aiheen esiin tuomisesta! <3

  • Reply
    Veera
    9.7.2014 at 11:04

    Hei! Jutusta on jo aikaa, mutta ajattelin kertoa tuoreet kokemukseni e-pillereistä. Olen 21-vuotias ja söin Yaz-merkkisiä pillereitä reilu kolme vuotta. Olin todella tyytyväinen pillereihin, eivätkä ne tuntuneet aiheuttavan mitään haittavaikutuksia. Viime viikolla jouduin kuitenkin sairaalaan aivoverenkiertohäiriön takia. Minulla ei ole migreenitaustaa, eikä vastaavaa tilannetta ole ollut koskaan ennen. Verenkirtohäiriöstä ei onneksi tainnut jäädä mitään pysyvää haittaa, eikä sen syy selvinnyt. Lääkärit suosittelivat vaihtamaan ehäisymenetelmän johonkin, joka ei sisällä estrogeenia, sillä se lisää verisuonitukosten riskiä. Perehdyin kotiuduttuani pillereiden haittavaikutuksiin ja lopetin niiden käytön samantien, kun ymmärsin niiden mahdolliset vaikutukset. Uskon, että pillerit voivat olla myös haluttomuuteni, mielialanvaihteluideni ja ihottumani aiheuttajana. Lopettamisesta on vielä niin vähän aikaa, etten osaa sen vaikutuksista kertoa, mutta luotto parempaan on kova. En myöskään toistaiseksi halua käyttää lainkaan hormonaalista ehkäisyä, vaan haluan kuunnella omaa kehoani.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *