2.5.2012

Naisen terveys

Suurin osa naisista käy säännöllisesti vuosittain erikoistuneella naistentautien lääkärillä. Haluan kuitenkin taas muistuttaa gynekologilla käynnin tärkeydestä. Olen kirjoittanut samasta aiheesta aikaisemminkin vanhan blogini puolella, mutta ajattelin lisätä postauksen tännekkin jälleen muistuttamaan omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta.Mielestäni jokaisen naisen tulisi käydä kerran vuodessa naistentauteihin erikoistuneella lääkärillä, vähintään kahden vuoden välein. Miksi?


Papa-seulonnoissa voidaan havaita jo pienetkin muutoksen.
Papa-koe on kehitetty kohdunkaulan syövän esiasteiden löytämiseksi. Sen tärkein tavoite on solumuutosten varhainen havaitseminen.Kohdunkaulansyöpä voi olla täysin oireeton, jonka vuoksi seulonta onkin äärimmäisen tärkeä.Sitä voi esiintyä kaikilla naisilla. Riippumatta siitä millainen sukupuolielämä naisella on voi riski kohdunkaulansyöpään piillä. Tupakointi lisää myöskin riskiä sairastua kohdunkaulansyöpään.

Rintasyöpä

Rintasyövän toteaminen aikaisessa vaiheessa parantaa hoidon onnistumista. Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiobsia eli neulanäyte. Kun käyt gynekologilla tulisi lääkärin aina samalla tarkistaa rintasi. Muista myös itse tarkistaa kuukausittain omat rintasi, jotta huomaat mahdolliset muutokset ajoissa ja voit hakeutua lääkäriin.

Munasarjakasvaimet 
Munasarjakasvaimet voivat olla joko kiinteitä tai nesteen täyttämiä kystia. Suurimmaksi osaksi nämä ovat hyvänlaatuisia (kystat, kystadenoomat, teratoomat, endometrioomat ja fibroomat). Hyvälaatuisetkin kuitenkin saattavat kasvaa niin suuriksi että ne on leikattava. Joskin ne saattavat hävitä itsestäänkin, eivätkä vaadi hoitoa laisinkaan. Myoomat eli kohdun lihasseinämän hyvälaatuisia kasvaimia esiintyy hyvin monella naisella. Noin 30 %:lla yli 30-vuotiailla naisilla esiintyy myoomia. Ne saattavat olla täysin oireettomia eivätkä aina vaadi hoitoa. Jos ne kuitenkin kasvaa isommiksi voi ne vaatia leikkausta, jopa kohdun poistoa.

Nämä ovat yleisimpiä naisilla esiintyviä naistentauteja, jotka vaativat hoitoa tai lääketieteellisiä toimenpiteitä. 

Moni nainen saattaa pähkäille yksinään naiseuden tuomien ongelmien kanssa. Joskus jollekkin voi olla vaikea puhua ääneen kiusallisilta tuntuvista asioista. Sopivan ehkäisyn löytäminen tai kivuliaiden kuukautisten kuuriin saaminen saattaa olla uuvuttavaa. Kannattaa kuitenkin tarttua asioihin ajoissa.


kuvat wehearit.com


Terveelliset elämäntavat auttavat sekä fyysisessä että henkisessä jaksamisessa. Aina terveelliset elämäntavatkaan eivät kuitenkaan riitä ja yllättäviä sairauksia saattaa elämässä joutua kohtaamaan. Siksi onkin hyvä ennakoida ja käyttää vuosittain pieni aika ja vaiva lääkärissä käyntiin.

Muistetaan pitää huolta itsestämme nuoresta naisesta vanhukseen asti! <3

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Soikku
  2.5.2012 at 20:03

  Ihanaa, kun teit postauksen näin tärkeästä aiheesta! :)

  • Reply
   Mona
   3.5.2012 at 21:15

   Kiva kuulla, että koit tästä kirjoittamisen tärkeäksi <3 Vaikka nämä asiat monelle ovat itsestään selvyyksiä on niistä hyvä muistutella välillä:)

 • Reply
  Mape
  3.5.2012 at 06:06

  Todella tärkeä aihe! Itse kuulun niihin, jotka käyvät vuosittain tarkastuksissa. 40 vuotta täytettyäni mukaan kuvioihin astui myös tuo mammografia…

  • Reply
   Mona
   3.5.2012 at 21:16

   Todellakin. Se kerran vuodessa käyminen kun on loppujen lopuksi niin pieni vaiva. On erittäin tärkeää pitää itsestään huolta kokonaisvaltaisesti <3 :)

 • Reply
  Anonymous
  3.5.2012 at 06:53

  Huomenta,

  Aihe on tärkeä ja hyvä aika ajoin nostaa esiin. Minulle sanottiin viimeksi gynekologilla, että ei tarvitse tulla joka vuosi, eikä edes joka toinen vuosi, jos en vaihda kumppania. Papa otettiin ja kohtu ym. tunnusteltiin vatsan päältä ja mitään erikoista ei missään näkynyt, joten ei ole syytä mennä lääkäriin, jos mitään oireita tai muuta poikkeavaa ei löydy tai tunnu vuoden mittaan. Millaisia ohjeistuksia muut ovat saaneet? Tämä siis yksityisellä gynekologilla Helsingissä.

  T. Eve

 • Reply
  Tiia
  3.5.2012 at 07:23

  Tällaisistakin aiheista on tärkeää puhua ja muistuttaa :)

  • Reply
   Mona
   3.5.2012 at 21:16

   Hienoa, että sinäkin Tiia koeat asian näin <3 :)

 • Reply
  Anonymous
  3.5.2012 at 09:44

  Helposti jää käymättä kun ei ole mitään varsinaista vaivaa. Hienoa että muistutat näin tärkeistä asioista :)

  t.Tiiu

  • Reply
   Mona
   3.5.2012 at 21:18

   Totta, moni saattaa ajatella, että kun mitään ongelmia ja vaivoja ei ole ollut, niin käyntikin on turhaa. Mutta on kuitenkin erityisen tärkeää käydä säännöllisesti lääkärissä jolloin tapahtuneet muutokset huomataan jo hyvissä ajoin:) Pieni vaiva isosta osasta hyvinvointia.

 • Reply
  Anonymous
  3.5.2012 at 10:23

  Voi ihana Mona, miten tärkestä aiheesta postauksen teitkään! Kunhan jokainen muistaisi siellä lääkärissä käydä niin säästyis monelta murheelta. Mä käyn vuosittain lääkärissä, se vain on sellainen marraskuun juttu :) vuodesta toiseen.

  Mukavaa torstaita toivottelee Kukka :)

  • Reply
   Mona
   3.5.2012 at 21:22

   Hei muru<3 Mulla myös ihan sama juttu, että aina samaan aikaan vuodesta tulee käytyä ja joka vuosi. :)
   Se on osa omasta terveydestä huolehtimista. Toivottavasti kaikka naiset muistaa säännöllisesti käydä tosiaan lääkärissä. <3 Sitä kun ei koskaan tiedä mitä omalle kohdalle voi sattua, vaikka terveellisesti eläisikin.

 • Reply
  Mona
  4.5.2012 at 09:49

  Eve!! Kommenttisi oli eksynyt roskapostin puolelle, en ymmärrä miksi joskus kommentit menee sinne:( ja kun painoin että ei roskapostia niin kommentti hävisi!!!:( jos mitenkään ehdit voitko kirjoitella sen uudelleen? Vastailen sulla tarkemmin viestiin kun pääsen kotiin:)

 • Reply
  Anonymous
  4.5.2012 at 22:26

  Turun terveydenhuoltoon ei voi kyllä luottaa tässä asiassa. Soittelin jokin aika sitten julkiselle puolelle ja pyysin lähetettä papaan, kun ei ole tullut neljään vuoteen käytyä. Labraan soittaessa kuitenkin selvisi, että lääkäri ei ollut edes suostunut kirjoittamaan minulle tuota lähetettä, kun nämä kuulemma “arvioidaan tapauskohtaisesti”. Tuli vähän typerä olo. Mitä tuo edes tarkoittaa? Että se lääkäri heittää pöytänsä takana noppaa ja arpoo sen, ketkä päästetään tutkittavaksi ja keitä ei? Millä perusteella noin voidaan tehdä? Eikö minulla pitäisi olla oikeus päästä papaan, kun sen tärkeydestä aina muistutetaan ja kaikilla mahdollisilla riskeillä pelotellaan? Ärsyttää vieläkin.

  • Reply
   Mona
   5.5.2012 at 10:17

   Jopas on kurja kuulla!!:( En ole koskaan tuollaista kuullutkaan, ettei papaa otettaisiin pyynnöstä:/ Tosin kunnallisella on melkoiset ruuhkat ja budjetit pieniä. Todella harmillista joka tapauksessa. Mikäli tilanne tosiaan tuo niin melkein kannattaa kääntyä yksityisen puoleen. Toki ovat hintavia, mutta niistä saa myös kelakorvauksen. Itse voin suositella erittäin lämpimästä Turusta Medisonaria. Ystävällistä ja ammattitaitoista henkilökuntaa.

 • Reply
  Anonymous
  6.5.2012 at 20:30

  Kiitos Mona,että kaikkien ihanien höpöjuttujen ohella kirjoitat myös vakavemmistakin aiheista. Tämä on yksi syy miksi pidän blogistasi niin paljon. Pidän myös tavastasi käsitellä liikuntaa ja ruokaa. Opiskelen itse korkeakoulussa, jossa tuntuu syömishäiriö leviävän kiivaasti tyttöjen keskuudessa, yksi syy voi olla suositut blogit missä laihat tytöt kertovat millä keinoilla taas laihduttavat. Sinun otteesi painonhallintaan on ihailtava- jos liikkuu säännöllisesti ja syö, “olet mitä syöt”-periaatteella, ei tarvitse laihduttaa. Samalla säästyy myös niiltä painonnousujen ja -laskujen ikäviltä sivuvaikutuksilta eli mielialan laskuilta. Olet tervejärkinen tyttö, niitä tuntuu nykyään olevan harvassa ;) Jatka samaan tyyliin!

  • Reply
   Mona
   6.5.2012 at 20:38

   Voi että, kiitos Sinulle aivan ihanasta kommentistasi. Se merkitsee minulle paljon, että blogista kaiken pinnallisen hömpän läpi näkyy se että arvostan nimenomaan tervettä suhtautumista itseensä ja vartaloonsa<3 Olen kanssasi aivan samaa mieltä, että on todella kurja miten naiset elävät kovien ulkonäköpaineiden alla ja helposti sairastuvat syömishäiriöihin. Onneksi kuitenkin enenevämmissä määrin se urheilullinen ja terveellinen kauneusihanne on nousemassa:)
   Kiitos vielä kovasti ihanasta kommentistasi, sait sillä erityisen hyvälle mielelle:) <3

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *