24.3.2019

Millainen työnjako meillä on arjessa?

Miten meillä jaetaan arjessa Lionelin hoito? Kuka käy kaupassa? Ketä meillä siivoaa? Kuka suunnittelee arjen toimivuuden? Milloin meillä on omaa aikaa? Milloin saamme olla kahdestaan?

Jokaisella perheellä on oma tapansa jakaa arjen tehtäviä ja aikaa. Meillä on ollut tosi selvät sävelet parisuhteessa kotitöiden suhteen ennen Lionelin syntymää, mutta nyt lapsiarjessa tehtävien jako ei olekaan enää niin helppoa.

Tietyt asiat ovat kuitenkin edelleen tosi selkeitä. Eetu käy aina ruokakaupassa ja hoitaa koko perheen ruokaostokset. Minä käyn yleensä kaupassa vain ohimennen hakemassa yhden tai kaksi juttua.

Minä hoidan omat sekä Lionelin ruuat ja eväät pääsääntöisesti. Eetu tekee myös usein lisukkeita Lionelin eväisiin, esimerkiksi kasviksia. Eetu kuitenkin tekee sekä minun että Lionelin aamupalan aina edeltävänä iltana valmiiksi jääkaappiin. Eetu tekee iltaisin aina itselleen ruuat sekä eväät mukaan töihin.

Eetu myös hoitaa ison osan kodin siivoamisesta. Hän täyttää ja tyhjentää astianpesukoneen, huolehtii päivittäin keittiön siivouksesta, imuroi lattiat, puhdistaa säännöllisesti jääkaapin sekä vie joka ilta roskat ja lajittelee ne. Eetu yleensä myös järjestelee meidän iltapäivän aiheuttaman kaaoksen kotiin tullessaan.

Minun vastuulleni kodin siivouksessa kuuluu pyykkien pesu. Yleensä ripustan pyykit myös kuivumaan ja lajittelen kuivat pyykit. Toisinaan myös Eetu laittaa pyykit kuivumaan ja omat vaatteensa hän siirtää kaappiinsa lähes aina.

Minä siivoan vessat ja suihkun. Toki pyrin myös järjestelemään päivittäin kotia, mutta en ole sen suhteen niin pedantti mitä Eetu. Minä olen meistä se, joka suunnittelee ja huseeraa huonekalujen siirtämisten kanssa. Vaihdoin taas kerran järjestystä ja pistin koko kämpän hujan hajan.

Minä järjestelen kaappeja. Mikäli järjestelen keittiön ruokakaappeja, Eetu järjestelee ne uudelleen perässäni. Muut kaapit pysyvät pääsääntöisesti minun järjesteleminä.

Perusteellisen siivouksen meillä tekee kerran kuukaudessa siivoaja, joka on ollut ihan korvaamaton apu.

Lionelin saralla hommat ovat enemmän minun vastuullani. Aamuisin Lionel herää noin 6.00 ja minun vastuullani on hoitaa Lionelia aamu. Päivähoitoon vieminen ja sieltä hakeminen ovat myös poikkeuksia lukuun ottamatta minun vastuullani. Minulle jää siis huomattavasti lyhyempi työpäivä, kuin Eetulle. Lionel on hoidossa 8.30-16.30 välisen ajan. Minulta menee Lionelin hoitoon viemisessä kotoa lähtemisestä, takaisin kotona olemiseen noin 30-40 minuuttia. Pystyn yleensä aloittamaan työpäivän aikaisintaan 9.00 ja lopetan viimeistään 16.00.

Alkuilta ollaan Lionelin kanssa kahdestaan kotona ja Eetu on kotona yleensä 18.00-18.30 välillä. Lionelin iltarutiinit hoidetaan aina yhdessä. Minä kylvetän Lionelin ja Eetu antaa iltapuuron ja probioottien muistaminen on Eetun vastuulla.  Kimppahalit annetaan aina yhdessä illalla ennen nukkumaan menoa, mutta Eetu hoitaa Lionelin nukkumaan laittamisen käytännön syistä. Se on kaikille paljon helpompaa. Voin joskus kirjoittaa erillisen postauksen meidän tarkemmista iltarutiineista.

Eetulla on omaa aikaa aamulla noin 6.00-9.00, jolloin hän käy treenaamassa ja illalla 19.00-00.15. Tähän aikaan kuuluu myös 45-60 minuutin työmatka Vantaalle. Eetu tekee töitä noin 9.00-17.00, jonka jälkeen hänellä kuluu taas 45-60 minuuttia työmatkaan takaisin keskustaan. Työpäivän jälkeen hän käy yleensä ruokakaupassa tai hoitaa muita kiireellisempiä tarpeita (Lionelin ollessa kipeänä, Eetu hakee apteekista lääkkeet yms vastaavat akuutit asiat).

Minulla omaa aikaa on arkena 19.00 jälkeen noin 21.00 asti ja tietysti päivällä työaika, kun Lionel  on hoidossa. Minä menen nukkumaan paljon aikaisemmin, kuin Eetu. Olen yleensä aina jo 21.00 unessa.

Niin kutsuttu metatyö taitaa jäädä suurimmaksi osaksi minun vastuulleni. Minä olen yleensä se, joka suunnittelee ja organisoi juhlat ja reissut. Hoidan vakuutuksiin liittyvät asiat ja pidän huolta, että laskut tulee maksettua. Pidän myös huolta, että Lionelin hoitorepussa on kaikki tarpeellinen. Hoidan neuvolassa käynnit ja niiden varaukset jne. Toki Eetu hoitaa myös montaa metatyötä, esimerkiksi ruokien ostamisen saralla ja pitää huolen, ettei jääkaapista puutu mitään. Hän myös esimerkiksi varaa yleensä aina meidän vuokra-autot. Pieniä juttuja, jotka ovat ajan saatossa vain jotenkin valuneet toiselle ja sitten ollaan totuttu siihen tapaan. Joskus voisi olla ihan hyvä rikkoa rutiineja… ;)

Arki menee ihan hujauksessa ja usein vain arkisia asioita suorittaessa. Ollaan lähiaikoina puhuttu siitä, että pitäisi sisällyttää myös arkeen enemmän kivoja pieniä juttuja, joita tehdä yhdessä. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Toisaalta taas on tosi tärkeää nauttia myös niistä arjen pienistä asioista ja myös rutiinien suorittamisesta. Iltaisin jää kyllä aikaa olla kahdestaan, mutta ollaan oltu tosi kiitollisia myös meidän viikonlopun getaway reissuista, kun Mumma on tullut hoitamaan Lionelia ja ollaan saatu olla täysin kahdestaan.

Meillä on molemmilla omat asiamme mistä emme oikein ole valmiita luopumaan. Minä en koskaan halua karsia unesta ja Eetu puolestaan pitää kiinni omasta treenaamisestaan. Molemmille meille töiden teko on myös tosi tärkeää.

Mikäli unohdin tästä nyt jonkun jutun, josta teitä kiinnostaisi kuulla niin laittakaa ihmeessä kommenttia tulemaan!:)

Miten teidän perheessä jaetaan arjen askareita? 

Ja haastanpa samalla kaikki muutkin perheelliset bloggajat tekemään samalaisen postauksen, kertokaa miten teillä jaetaan arjen askareet!! :) 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Nannil
  24.3.2019 at 09:38

  Voi että oli hyvä kirjoitus. Sunnuntaiaamu alkoi parin tunnin järkkäilyllä ja stressailulla arjen kaaoksesta. Suunnitelmissa on arkijärjestelyjen kuten kaupassakäynnin, siivouksen ym. järkeistäminen ja jakaminen. Nyt kaiken hoidan minä ja saan vaan stressin aikaiseksi tekemättömistä töistä, senkin ajan voisin hyödyntää tekemiseen enkä sähläilyyn. Tää onkin tän päivän agenda, sisällytetään parisuhdesunnuntaihin, heh.

  • Reply
   Mona
   26.3.2019 at 17:59

   Ihan mahtavaa kuulla, että tykkäsit :)
   Ja toivottavasti teillä oli hyvä sunnuntaikeskustelu ;) Tärkeintähän on löytää se oman perheen paras mahdollinen aikataulutus ja vastuualueet. Tämä meidän ei missään nimessä ole mikään täydellinen. Saati, että oltaisiin itse siihen super tyytyväisiä… :D Parantamisen varaa olisi vaikka missä. Liekö se täydellisyys koskaan edes mahdollista saati tavoittelemisen arvoista… Kultaista keskitietä kohti ja joustamista puolin ja toisin.

 • Reply
  Satu
  24.3.2019 at 12:29

  Meillä menee kotityöt ja arjen askareet aikalailla sikin sokin, eli meillä ei ole mitenkään selkeästi jaoteltu vastuualueita. Oikeastaan pyykkien pesu ja imurointi on ainoat jaetut työt, minä hoidan pyykkihuollon ja mies imuroinnin. Kaupassa käydään vuorotellen ja yleensä viikonloppuna pyritään käymään koko perhe ostamassa viikon ostokset kerralla. Yleensä lapsen päiväkotiin viennin hoitaa mies ja minä haen. Ruuanlaitto arkisin yleensä on minun heiniäni ja viikonloppuna kokkaillaan yhdessä. Kotityöt hoitaa se, joka ehtii ja jaksaa. :D
  Meillä koti onkin kyllä yleensä vähän sen näköinen, että kotityöt ei ole meidän prioriteettilistalla kovin korkealla. :D Tosin meillä on aika vähän tavaraa, joten lähinnä lapsen lelut pyörii lattialla ja keittiön välillä valtaa astiavuoret.

  • Reply
   Mona
   26.3.2019 at 18:01

   Konmaritettu koti on helppo pitää siistinä! Mulla on konmari projekti menossa aina ympäri vuoden, mutta vielä ei olla päästy niin tarkkaan minimalistisuuteen, että olisi aina siistiä :D Mutta ehdottomasti mieluummin vähemmän tavaraa kuin enemmän.
   Ja mun mielestä on lapsiarjessa ihan fiksua, ettei turhaa stressaa liikaa kodin siisteyttä. Kyllä niitä siistejäkin vuosia varmasti ehtii vielä karttua myöhemmin :D

 • Reply
  Piparminttu
  25.3.2019 at 13:25

  Mielenkiintoista, kun joku kirjoittaa noin tarkasti ja rehellisesti! Meillä mies tulee kanssa n. 18.30 kotiin, lapset eivät kyllä mene vielä 19 nukkumaan. Jäin miettimään, ehtiikö Eetu kuinka olemaan Lionelin kanssa, paitsi viikonloppuina? ☺ Ja tämä siis ihan hyvällä, kun itse aina mietin asiaa..

  • Reply
   Mona
   25.3.2019 at 13:33

   Silloin, kun pääsee aikaisemmin kotiin niin ehtii olla mutta sitten kun menee just 18.30 asti niin jää vähäiseksi. Viikonloput ollaan tosi tiiviisti yhdessä :)

 • Reply
  Nimetön
  26.3.2019 at 09:33

  Ihanaa että mies tekee noin paljon kotitöitä!

  • Reply
   Mona
   26.3.2019 at 09:50

   Niin on <3 :) Tosin voisi tehdä joskus vähän vähemmän ja ottaa rennomminkin :D

 • Reply
  Kahden äiti
  28.3.2019 at 08:37

  Olen ollut kohta viimeiset 4 vuotta lasten kanssa kotona, joten minusta on luonnollista että kaikki kodinhoitoon, kaupassa käyntiin, neuvolat ja lasten vaatehankinnat yms liittyvät asiat hoidan pääosin minä. Kesällä myös yleensä leikkaan nurmikon, syksyllä haravoin ja talvella hoidan lumityöt. Mies on yleensä viim. klo 17 kotona ja loppuillat vietetään koko perheen kanssa ellei kummallakaan satu olemaan omia menoja. Viikonloput yleensä vietetään myös yhdessä puuhastellen koko perheen kanssa. Omia menoja saa ja pitää olla mutta yleensä molemmilla niitä ehkä pari krt kuussa. Mielenkiinnolla (ja kauhulla) odotan että miten asiat sitten hoituvat kun minä palaan työelämään. Tällä hetkellä arki toimii tosi hyvin näin kun illat ja viikonlopput voi pyhittää perheelle/omalle ajalle eikä tarvitse tapella kuka käy kaupassa tai tarttuu imuriin :)

  • Reply
   Mona
   29.3.2019 at 09:53

   Ihanaa, että ootte löytäneet teidän perheelle hyvän tavan ja jaon! <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *