11.3.2016

5 tips to help manage stress

5 vinkkiä stressin hallintaan

Uusien elämäntilanteiden edessä sitä huomaa stressaavansa pieniä ja isoja asioita aivan eri tavalla, kuin normaalisti. Stressiä on sekä hyvää, että huonoa. Hyvä stressi auttaa ponnistamaan eteenpäin ja pitää mielen virkeänä. Stressin kasvaessa liian suureksi huomaa sen vievän enemmän energiaa mitä itsellä on antaa. On todella tärkeää oppia sietämään stressiä oikealla tavalla. On tärkeää oppia tunnistamaan milloin stressi valtaa kehon ja mielen liiaksi ja milloin on aika tehdä asioihin muutoksia. Jokainen meistä tietää, että pitkään jatkunut stressi voi aiheuttaa lukuisia sairauksia.

Meidän 2016 vuosi on lähtenyt niin vauhdikkaasti liikkeelle isojen muutoksien vuoksi, että stressin hallintani ja sietokykyni ovat todella olleet koetuksella kuluneiden kuukausien aikana. Pitkään jo meditoineena voin sanoa, että koin tammikuun lopulla olevani takaisin lähtöviivalla. Näin kaksi kuukautta taaksepäin katsoessani huomaan kuitenkin tulleeni isoja askelia eteenpäin tässä lyhessä ajassa. Joskus täytyy palata omassa kehityksessä taaksepäin, jotta voi kehittyä ja mennä taas isommin eteenpäin. Isojen muutosten ja stressin edessä sitä oppii ymmärtämään asioita eri tavalla. Sitä oppii myös aivan eri tavalla priorisoimaan tärkeitä asioita.

5 vinkkiä stressin hallintaan

Helsingistä Krakovaan lentäessämme vieressäni istui puolalainen mies, jolla oli kolme lasta. Kuusi vuotias poika ja 10kk vanhat kaksoset. Hän kertoi siitä miten vasta vanhemmaksi tultuaan hän oppi ymmärtämään asioiden oikean laidan ja tärkeysjärjestyksen. Oli kyseessä sitten hautajaiset tai häät, lapsien tarpeet menevät aina edelle. Aikuisten maailmassa päivän agendan määrittää tärkeät tapahtumat, mutta lasten ilmestyessä perheeseen tärkeintä on lasten hyvinvointi. Heidän nälkä tai väsymys ei kysy paikkaa, aikaa eikä sitä ollaanko matkalla tärkeään tilaisuuteen. Olen kovin kiitollinen keskustelusta tämän miehen kanssa. Sain paljon ajateltavaa ja vaikkei meillä vielä omia lapsia olekaan opin paljon hänen vanhempana olostaan. Elämässä tärkeää on tämä hetki ja se, että pidämme toisistamme sekä itsestämme huolta nyt. Loppujen lopuksi ainut mikä merkitsee on rakkaus.

Koen selvinneeni alkuvuoden hyvin stressaavasta (vaikkakin todella onnellisesta ja kiitollisesta tilanteesta) ajasta todella hyvin, vaikka tammikuun lopulla pieniä epätoivon hetkiä saattoi mielessä olla. Tietyt rutiinit ovat pysyneet koko ajan samoina ja olen pyrkinyt “pysähtymään” mahdollisimman usein näkemään tilanteiden oikean laidan. Monet itkut ja riidat on jouduttu kohtaamaan, mutta ne ovat tehneet minusta henkilökohtaisesti vahvemmän sekä myös lujittaneet entisestään parisuhdetta rakkaan Eetun kanssa. Isoja muutoksia läpikäydessä ei aina ole helppoa selvittää asioita toisen ihmisen kanssa, mutta hyvänä tiiminä kaikesta selviää ja entistä vahvempana.

5 vinkkiä stressin hallintaan

Tässä viisi omaa tärkeintä vinkkiäni stressin hallintaan:

5 vinkkiä stressin hallintaan

1. Meditoi säännöllisesti

En voi kylliksi korostaa meditaation voimaa ja tärkeyttä. Meditaation avulla oppii ymmärtämään ja käsittelemään meidän vahvinta työkalua: mieltä. Stressin noustessa mielellä on tapana ottaa ohjat omiin käsiinsä ja keksiä mitä järjettömimpiä teorioita asioista. Pitkäjänteinen ja päivittäinen meditointi auttaa sinua olemaan mielen yläpuolella. Jo kymmenen minuutin päivittäisellä meditoinnilla on tutkitusti havaittu merkittäviä muutoksia ihmisten hyvinvoinnissa.

2. Liiku

Mainitsin aikaisemmin eräässä postauksessa, että motivaationi treenata on nollassa. Nyt arjen tasoittuessa huomaan innon taas palanneen. Välillä on ok ottaa iisimmin ja stressin ollessa koholla ei välttämättä todella kovaa treenaminen ole edes kaikille järkevää. Mutta pienikin liikunta auttaa mieltä ja kehoa rauhoittumaan ja laskemaan stressitasoja. Luonnossa kävelyn jälkeen voi heti jo tuntea miten mieli on virkeämpi ja olo parempi. Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja antaa sille liikuntaa, jota se kaipaa. Venyttelyä, tanssia, rauhallisia kävelylenkkejä tai joogaa. Anna kehon kertoa mitä se tarvitsee.

3. Rakasta

Stressitasojen ollessa korkealla tulee helposti oman mielen affirmaatioista negatiivisia. En pysty tähän. Aikani ei riitä mitenkään kaikkeen. Olen huono. En osaa mitään. Kukaan ei ymmärrä miltä minusta tuntuu. Negatiivisten asioiden mieleen tullessa kannattaa kääntää ne mahdollisimman pian positiivisiksi.

Se miten puhumme itsellemme määrittää meidät. On todella surullista miten usein olemme itse itsellemme pahimpia vihollisia. Pyri päivittäin katsomaan peiliin ja kerro miten paljon rakastat itseäsi. Olen hyvä tällaisena kuin olen. Olen rakastettava ja saan hyväksyntää osakseni joka päivä. Kerron selkeästi mielipiteeni ja tulen kuulluksi. Minulla on paljon annettavaa muille. Olen arvokas.

4. Elä hetkessä

Stressi yleensä ajaa ajatukset tulevaan. Ajatukset kääntyy helposti siihen, että epäilee omia kykyjä selviytyä jostain mikä on vasta edessä. Asioiden etukäteen suunnitteleminen on toki tärkeää, mutta pyri keskittymään tähän hetkeen ja anna energia tässä hetkessä oleviin asioihin. Asia kerrallaan ja myös jokaisesta hetkestä nauttien. Elämä on meidän jokaisen arvokas lahja. Se on liian kallis hukattavaksi murehtimiseen asioista, joita ei vielä edes ole.

5. Hyväksyminen

Itselläni on usein tapana kaikkein stressaavimpien tilanteiden kohdalla pohtia mikä olisi kaikkein pahinta mitä voisi tapahtua. Jos stressaan työasioita yleensä pahin vaihtoehto olisi se, ettei minulla olisi enää mitään. Ei olisi työtä. Kaikki mitä olen saavuttanut vietäisiin minulta pois. Mutta jos näin kävisi, mitä tekisin? Aloittaisin kaiken alusta. Kukaan ei voisi viedä pois kokemustani ja asioita joita olen oppinut. Entä mikä olisi pahinta, jos muutto Krakovaan olisi sujunut täysin päin mäntyä ja kaupunki olisi ollut meidän mielestä hirveä? Muuttaisimme vain takaisin Suomeen. Elämä on yhtä uudelleen luomista. Yleensä pahin mahdollinen ei todellakaan ole niin paha mitä mielemme stresssaantuneena saattaa kuvitella. Meillä on jokaisella vain tämä hetki. Meillä on myös oikeus valita miten sen käytämme. Tärkeintä on olla kiitollinen tästä hetkestä ja rakastaa. Riskien otto elämässä saattaa pelottaa ja kaiken menettäminen sitäkin enemmän. Mutta niin kauan, kuin meillä on elämää on aina mahdollisuus luoda uutta ja aloittaa alusta.

Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille ♥

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Outi Karita
    12.3.2016 at 15:44

    Hyviä ohjeita, jotka kyllä auttavat. Nykyään kun stressi alkaa nostamaan liiaksipäätään, niin pysähdyn ja rauhoittanut itseäni ja ajatuksia, mitä oikeastaan stressaan…

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *