20.1.2014

Kalsium voiman lähteenä

* Yhteistyössä Minisun Kalsium *

Terveelliset elämäntavat, liikunta ja hyvinvointi ovat aina olleet itselleni tärkeitä arvoja arjessa. Minua pyydettiin mukaan Minisun kalsium yhteistyöhön kirjoittamaan kalsiumin merkityksestä ja luuston hyvinvoinnista ja siitä miten tärkeää luuston haurastumisen ennaltaehkäisy on. Erittäin tärkeä aihe, joka on iso osa myös omaa arkeani. Luut ovat vahvimmillaan 20-30 vuotiaana ja itsehän alan lähestyä 30 vuoden ikää, joka tarkoittaa sitä, että minun tulee pitää entistä paremmin huolta luustoni kunnosta.

Tein Olivian sivuilla Minisunin kalsium-testin, johon itselläni tuli ruksi  kohtaan “syöt vähän maitotuotteita tai et ollenkaan“. Testissä on 12 kohtaa ja jo yhden kohdan ruksiminen listassa on hyvä syy tarkistaa oma kalsiumin saanti. Itse olin pitkään täysin maidottomalla ruokavaliolla, jolloin oli erityisen tärkeää tarkistaa tuleeko muusta ruokavalioon kuuluvista tuotteista tarpeeksi elimistölle kalsiumia. Maitotuotteet ovat kuitenkin niitä, joista kalsium parhaiten imeytyy ja siksi kokonaan maidoton ruokavalio vähentää huomattavasti kalsiumin saantia. Vaikka olen vielä siinä iässä, että luiden vahvuus on parhaimmillaan pitää  tässä vaiheessa ajatella myös sitä, että ne ovat vahvat vielä vanhanakin. Haluan voida liikkua mahdollisimman monipuolisesti vielä monta vuotta, joten luuston hyvinvoinnista kiinnipitäminen on erityisen tärkeää tulevaisuutta silmällä pitäen. Käy kurkkaamassa tulisiko sinun tarkistaa oma kalsiumin tarpeesi Minisunin testillä täällä.

Kalsiumin saanti tulee turvata ensisijaisesti monipuolisella ruokavaliolla. Lähteitä ovat mm. maitotaloustuotteet, pikkukalat joiden ruodot voi syödä, kuorimattomat seesaminsiemenet, mantelit, tofu ja lehtikaali. Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine ja suurinosa kalsiumista on luustossa, joka toimii elimistön kalsiumvarastona. Mikäli ruokavalio ei sisällä riittävästi kalsiumia, tai sen imeytyminen on heikentynyt, luuston kalsiumvarastot alkavat auttamatta vähetä, joka puolestaan voi aiheuttaa osteoporoosia eli luukatoa. Suomessa kalsiumin saantisuositus on päivittäin 800mg/vrk.

Listasin alle kalsiumin tehtäviä:

  • luuston muodostamiseen
  • lihasten supistumiseen
  • hermoimpulssien siirtoon
  • näköaistimuksen välitykseen
  • glukogeenin aineenvaihdunta
  • solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen

lähde: http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/04_kivennais_kalsium.shtml

Aina ei pelkkä ruokavalio riitä kattamaan elimistön kalsiumin saantia. Mikäli lisäravinteet ovat entuudestaan tuntemattomia ja pillereiden syöminen tuntuu hankalalta on Minisun uudistuneet kalsium sarjan tabletit todella helppo ensiaskel lisäravinteisiin. Pureskeltavat tabletit maistuvat hyviltä ja ovat erittäin vaivattomia käyttää. Kalsiumlisät on hyvä muistaa ottaa aterian yhteydessä iltapainotteisesti. Kalsiumlisää käytettäessä on myös tärkeää muistaa käyttää 2:1 magnesiumia. Eli mikäli syöt yhden pureskeltavan 500mg kalsium tabletin muista ottaa sen lisäksi 250mg magnesiumia.

Olivian sivuilta löytyy nyt Minisunin kampanjasivu, jonka kautta pääsee osallistumaan kilpailuun, jossa on 5 kappaletta 65€ arvoisia tuotepaketteja jaossa!

Paketti sisältää seuraavat tuotteet:
1 x Minisun Kalsium + D -vitamiini 20 mikrog 100 tabl. (sitruunan maku)
1 x Minisun Kalsium +D-vitamiini 10 mikrog 100 tabl. (marjan maku)
1 x Minisun D-vitamiini Villivadelma 20 mikrog 200 tabl.
1 x Minisun Defence 60 tabl.
1 x Minisun Multivitamin Pure 100 tabl.

Kilpailun osallistumisen lisäksi kurkkaa vielä Minisun kalsium-testistä tulisiko sinun tarkistaa päivittäistä kalsium saantiasi! Tuleeko ruksittua monta kohtaa testistä?

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Jenni
    20.1.2014 at 20:30

    Moikka,

    Miksi tuota magnesiumia suositellaan kalsiumin kanssa otettavaksi?

    • Reply
      Mona
      20.1.2014 at 23:11

      Se on myös d-vitskun tavoin tärkeä kalsiumin imeytymisen kannalta:)

  • Reply
    Jonttu
    20.1.2014 at 21:40

    Kiitos Mona kalavokin ohjeesta (kalavokin, johon ei laiteta kalaa :-D). Aivan älyttömän ihanaa ruokaa. :)

    • Reply
      Mona
      20.1.2014 at 23:12

      Hihi, kalaton kalavokki ;D Mahtavaa, että säkin tykkäsit!!:) <3

      • Reply
        Jonttu
        20.1.2014 at 23:15

        Ei tuosta voi olla tykkäämättä.:) Liikaa tulee kyllä helposti syötyä.

        • Reply
          Mona
          20.1.2014 at 23:27

          Hihih – Niin tulee!!;D

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *