24.11.2011

Hyvät rasvat

Seuraavassa käsittelen omassa ruokavaliossani käyttämiä hyviä rasvoja. Olen ottanut selvää erilaisten rasvojen käytöstä kirjallisuudesta, mm. Paula Heinosen ja Pirjo Saarnian teoksista. En tietenkään käytä mainitsemiani rasvoja jokaista joka ainoa päivä, vaan vaihdellen.
Ruokavaliossani käytän seuraavia rasvoja;
– kylmäpuristettu oliiviöljy
– kylmäpuristettu pellavansiemenöljy
– kylmäpuristettu kookosöljy
– erilaiset kylmäpuristetut pähkinäöljyt
– voi
– vehnänalkioöljy 
– lisäravinteena kalaöljykapselit
– kylmäpuristettu rypsiöljy (harvemmin tulee käytettyä, suosin oliiviöljyä, mutta jos käytän, niin ehdottomasti lasipullossa. Rypsiöljy ei sovellu paistamiseen).
Kaikkia edellä mainittuja rasvoja käytän mahdollisuuksien mukaan luomuna.
Lisäksi saan hyviä rasvoja pähkinöistä, siemenistä, avokaadosta ja tietysti rasvaisista kaloista, pääasiassa käytän lohta (merilohi ehdottomasti paras), mutta myös sardiineja ja makrillia silloin tällöin. Tärkein asia, minkä koen hyvistä rasvoista terveydelle olevan, on tulehduksen ehkäiseminen.
Vääränlainen rasvakoostumus lisää tulehdustaipumusta elimistössä, esim. tuoteselosteissa näkyvä “kasviöljy” on juuri tuota terveydelle haitallista kasviöljyä, mikä nostaa omega 6 osuutta ruokavaliossamme. Juuri tuo omega 3:n ja omega 6:n vääränlainen suhde aiheuttaa mm. tulehdustaipumusta kehoomme.
Ihanteellisinta olisi, jos omegojen suhde olisi 1:1, mutta nykyisessä ruokavaliossamme saamme omega 3 aivan liian vähän. Omega 6 sen sijaan saadaan yllinkyllin elintarviketeollisuudesta; margariinit, leivonnaiset, einesruuat ym. sisältävät hurjasti huonoja rasvoja.
Hyvät rasvat

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Elina
  24.11.2011 at 08:08

  Nuohan on pehmeämmät rasvat! Ne on terveellisempiä kuin kovat rasvat! :)

 • Reply
  Halo
  24.11.2011 at 08:42

  Hyvä postaus, tässä on unohdettu myytti kovien rasvojen epäterveellisyydestä (voi ja kookosöljy)! Nimenomaan tuo O3-O6-tasapaino on tärkeä. Eläinperäiset rasvaa sisältävät tuotteet kuten voi kannattaa aina hankkia luomuna – silloin niissä on vähemmän torjunta-aine- ja antibioottijäämiä :-)

 • Reply
  Mirka
  24.11.2011 at 08:54

  Hyvä Mona, täyttä ASIAA rasvasta! :) Itse käytän samoja rasvoja kuin sinä enkä ole koskaan voinut paremmin sen jälkeen, kun jätin margariinit ja muut hötöt. Kyllä kroppa kaipaa oikeeta rasvaa. Immeisten negatiivinen käsitys kovia rasvoja vastaan on pinttynyt, kun on iät ja ajat aina toitotettu sitä miten se rasva on niiiiin pahaa ja pitää syödä niitä kevytrasvoja muka jotta ei tee kuolemaa ja mee suonet tukkoon. Onneksi tuli otettua asioista selvää eikä toteltua sokeana ravintosuosituksia, joissa olisi oikeasti parantamisen varaa. Mää ihan luulen, että kun en pitkään aikaan ole ollut kipeä ollenkaan voi johtua siitä, että tuunasin vähän omaa rasvojen käyttöä, ehkäisee tosiaan tulehduksia, kun syö oikeita rasvoja eikä mitään manipuloituja.

  Tykkään sun blogista muutenkin! :>

 • Reply
  Anonymous
  24.11.2011 at 11:08

  Tosi hyvä postaus, kiitos! Tähän liittyen muuten kun kerroit joskus siitä luomu tahinista niin oon ottanu sen käyttöön ja käytän sitä nyt mielummin leivän päällä kun margariinia :)

 • Reply
  Anonymous
  24.11.2011 at 11:11

  “Elinalle”; tarkoitit pehmeillä rasvoilla varmaan noita kasviöljyjä, joita kerroin käytettävän esim. einesruuissa ja margariineissa… valitettavasti niissä ei käytetä LAADUKKAITA pehmeitä kylmäpuristettuja rasvoja, vaan halpoja tavallisia ei kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Leivän päällä käytän yleensä suolatonta tahinia, tai ihan kylmäpuristettua oliiviöljyä. Voita käytän lähinnä paistamiseen, sitäkin harvakseltaan,koska perimämme on todella sydän- ja verisuonitautien riskiä, niin suosin noita laadukkaita kasviöljyjä.
  Terveellisistä rasvoista on muuten juuri ilmestynyt ihan loistava kirja Pirjo Saarnialta (oisko ollu nimeltään parempaa terveyttä rasvoilla), siinä kerrotaan todella asiantuntevasti hyvistä rasvoista.-Monan äiti-

 • Reply
  Elina
  24.11.2011 at 15:11

  Joo, niitä rasvoja yritin tarkoittaa! En oikein kerro tarkkaan mistä puhun aina! :) :(

 • Reply
  Fedu
  24.11.2011 at 17:03

  Finally somebody talking about good fats!! i can see your have an excellent perception of what healthy eating is! Am soo tired of people having post about what not to eat..i believe the body needs everything in moderation: even fat: even carbs: protein etc..on another note: i just looove avocados i could eat them everyday! happy blogging to you and keep it up1:)

 • Reply
  iitu
  24.11.2011 at 22:30

  Jess!
  Otsikon perusteella pelkäsin jo, että tämä juttu on yksi niistä, joissa käsketään ostaa Becel 40% margariini ja paistamaan tipassa rypsiöljyä, voita ei tietenkään saa käyttää……
  Mutta asiaa! Itse olen samoilla linjoilla. Ihmiset syövät liian vähän rasvaa ja etenkin vääränlaista rasvaa – ja voivat huonosti.

 • Reply
  Siiri
  24.11.2011 at 22:56

  Kannattaa kokeilla laittaa teelusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä aamulla vihreeseen teehen, on tosi namia ja laittaa päivän hyvin käyntiin :)

  http://siiriliinu.blogspot.com

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *